Turiștii străini au adus €1,1 miliarde anul trecut în România

Scris de  |  Un comentariu

Datele Institutului Național de Statistică arată că numărul turiștilor străini care s-au cazat în hoteluri sau pensiuni din România a crescut cu aproximativ 200,000, ajungînd acum la 1,911 milioane de persoane. 

Și dacă în 2013 au cheltuit 4,79 miliarde de lei, anul trecut suma a ajuns la 5,09 miliarde. Ca și în anii trecuți, străinii nu au venit în România pentru a se relaxa, ci pentru a face afaceri. 61,3% dintre turiști au venit pentru a participa la congrese, conferințe, târguri sau alte evenimente asemănătoare, și au cheltuit 68% din totalul de 5 miliarde de lei.

Ceilalți 38,7% turiști străini au ales România pentru vacanțe, evenimente culturale sau sportive, tratamente medicale sau vizite la prieteni sau rude și au cheltuit în jur de 1,6 miliarde de lei.

Jumătate din bugetul turiștilor străini a fost cheltuit pentru cazare (50,6%), restaurantelor și barurilor le-au revenit 16,1%, iar ceilalți comercianți au trebuit să se mulțumească cu circa 600 de milioane de lei.

Deși platformele de rezervare online acoperă un segment important al pieței, doar 32,8% dintre turiști și-au organizat singuri sejurul, 44,5% preferînd să apeleze la serviciile unei agenții de turism.

În ceea ce privește mijloacele preferate de transport, se pare că străinii au aflat din timp de starea drumurilor din România, deoarece doar 12,8% au ales mașina personală, majoritatea (77,4%) preferînd să se deplaseze cu avionul. Nici trenul nu a reprezentat o opțiune prea populară, doar 2% dintre turiști alegând să petreacă ore întregi pe șinele românești.

Un comentariu

  1. Pingback: e-Turism Bref 03/2015: doar 32,8% dintre turiști străini care au vizitat România în 2014 și-au organizat singuri sejurul | Turism 2.0

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *