Trenul, Internetul și WC-ul

Scris de  |  Nici un comentariu

Prima informație, în ordinea din titlul acestui articol, este că trenurile din Marea Britanie vor beneficia de internet gratuit pentru călători, începând cu 2017, conform unor informații date publicității de Guvernul britanic.

Primul Ministru David Cameron a făcut anunțul, adăugând că “este vital pentru oamenii de afaceri și pentru călători în general, să fie conectați la internet și să poată lucra în timp ce călătoresc cu trenul.”

Investiția este estimată la 50 de milioane de lire sterline.

Cât despre călătoriile cu trenul pe la noi, prioritățile sunt altele.

Ne-ar trebui, până la internet, o toaletă în fiecare gară. Toaletă, nu cu sensul de loc unde să ne pudrăm nasul, ci cu înțelesul mult mai practic și arzător de WC.

Spun asta pentru că, de curând, s-a întâmplat să aștept vreo 45 de minute în Gara Predeal, un tren cu tot atâta întârziere și la plecare și la sosire.

11737964733_40a9326703_z

Gara Predeal. Sursa: flickr.com Silviu Gogulescu

 

Problema este că în gara din Predeal, una dintre cele mai aglomerate stațiuni montane de la noi, dacă nu cea mai, nu există WC. De fapt există, doar că este ferecat cu un lacăt mare, de multă vreme.

Am căutat un șef de gară să-l întreb dacă există, totuși, un loc unde oamenii își pot face nevoile. Am aflat repede că responsabilul, ca orice responsabil, era în concediu. Un fel de locțiitor mi-a explicat că de ceva vreme, Primăria Predeal și-a asumat administrarea WC-ului de la gară. Problema este că în loc să administreze au ales să o închidă.

Trebuie spus că, amabil, locțiitorul s-a oferit să-mi rezolve urgența, punându-mi la dispoziție toaleta din biroul său. Am refuzat, la fel de amabil.

Înainte să mă apuc de scris aceste rânduri, am trecut, telefonic, prin mai multe regionale de transport feroviar, șefi, secretare și purtători de cuvânt, ca să aflu, ca orice om de bună credință, dacă problema s-a rezolvat. Răspunsul a fost unanim: nu se știe. Intuiția îmi spune că nu.

În consecință, dragi citititori călători, dacă se întâmplă să vă aflați cu orice fel de treabă în gara din Predeal, mai ales dacă este mare, faceți bine și vă abțineți. Să nu beți multe lichide și, mai ales, aveți grijă ce mâncați. Sau mai bine, nu beți și nu mâncați nimic. Și așa biletele sunt foarte scumpe, iar când vin și plecă trenurile, știe doar ăl de sus. Și nu, nu mă refer la domnul Vasile Secară, director CFR Călători până în urmă cu două săptămâni. Nu știe el, săracul.

 

Notă: Vasile Secară a demisionat din funția de Președinte al directoratului CFR Călători. Domnul Secară a fost pus sub control judiciar de către DNA, într-un dosar de șantaj. În același dosar este implicat și Directorul SRTFC Brașov, Gheorghe Rădulescu, în a cărui curte, mai exact la Predeal, nu există WC. Domnul Rădulescu este acum în arest la domiciul, unde, sper, are cum să-și facă nevoile în tihnă.

P.S. Știm cu toții că CFR încă nu a ajuns în secolul 21. Are ceva întârziere. Așa că dacă se întâmplă să știți și voi povești asemănătoare de prin gările și trenurile patriei, scrieți-ne! Cine știe, poate chiar se și schimbă ceva. Comentați mai jos sau trimiteți-ne poveștile la contact@dailytraveller.ro!

UPDATE

Ca urmare a solicitării dailytraveller.ro, CFR Călători a venit cu un răspuns oficial, prin vocea purtătorului de cuvânt, Oana Brânzan.

Așa am aflat că, grupul sanitar din gara Predeal a fost închiriat de Primăria orașului Predeal și a intrat, în luna decembrie, într-un proces de reabilitare. Lucrările au fost terminate de curând, iar grupul sanitar va fi deschis călătorilor în viitorul apropiat.

Mulțumim de informare. Ne mai ținem o vreme, nu-i urgent.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *