Tot ce trebuie să știi despre transportul în Valencia

Scris de  |  4 Comments

Valencia este un oraș relativ mic, astfel că transportul nu ar trebui să vă dea mari bătăi de cap. Totul este destul de intuitiv, dar pentru a vă scuti chiar și de micile neplăceri care ar putea apărea în timpul unei vacanțe, iată tot ceea trebuie să știți despre transportul în Valencia.

Metroul

Cel mai probabil veți ajunge în Valencia cu avionul, așa că la aterizare vă veți afla cam la 8 kilometri de oraș. Vestea bună este că există două linii de metrou care leagă aeroportul de centrul orașului sau de alte zone (linia 3 – roșie (05.29-23.59h) și linia 5 – verde(06.20-22.35h)). O călătorie durează în jur de 20 de minute și costă 3,90 euro/persoană, deoarece aeroportul se află în zona D a orașului.

În rest, o călătorie în cadrul aceleiași zone (iar în Valencia toate punctele principale de atracție sunt situate în zona A) costă 1,50 euro, iar o călătorie dus-întors costă 2,90 euro. Aceste bilete sunt convenabile doar dacă intenționați să folosiți foarte rar transportul în comun, altfel cele mai rentabile variante sunt fie Bonometro – o cartelă cu 10 călătorii care costă 7,20 euro, fie variantele de abonament zilnic T1, T2 sau T3 pentru una, două sau trei zile, care vă permit să efectuați un număr nelimitat de călătorii cu toate mijloacele de transport în comun.

Acestea sunt cele mai folosite variante de către turiști, dar pentru cei care intenționează să stea mai mult de o săptămână sau să călătorească și în alte zone din afara centrului, găsiți mai jos un tabel cu toate variantele de bilete disponibile.

Tarife metrou Valencia

Tarife Valencia metrou

Pentru a putea achiziționa, însă, diferitele tipuri de abonamente va trebui să plătiți ceva în plus și pentru Mobilis Card, o cartelă precum cele folosite în București de RATB. Vă puteți personaliza acest card pentru 4 euro sau îl puteți achiziționa la tarifele normale de 2 euro (din plastic) sau 1 euro (din carton).

MobilCard Valencia

Copiii cu vârste de până la 10 ani călătoresc gratuit dacă sunt însoțiți de un adult. E posibil ca la unele stații să nu găsiți ghișee deschise, dar există automate care oferă indicații și în limba engleză și la care puteți folosi și cash (inclusive monede) și carduri de credit. Dacă aveți nevoie de ajutor, există întotdeauna un angajat prin preajmă care vă poate ajuta să cumpărați biletele de care aveți nevoie.

Stațiile de metrou apropiate de cele mai importante puncte de atracție sunt Xativa (chiar în centrul orașului, la gară), Nou d’Octubre (cea mai apropiată de Bioparc, cam la 10-15 minute de mers pe jos) sau Maritim-Serreria, de unde se poate continua călătoria către plajă cu tramvaiul. Din păcate, nu există o stație de metrou lângă ”Orașul Artelor și Științelor”. Cea mai apropiată este Ayora la o distanță de aproximativ 20 de minute de mers pe jos. 

Pentru detalii actualizate despre prețuri și program este bine să vizitați și siteul oficial metrovalencia.

Autobuzele

Valencia are o rețea de autobuze destul de bine pusă la punct, după cum se poate vedea și în harta care poate fi descărcată aici.

Prețurile sunt similare celor de la metrou, iar abonamentul, așa cum spuneam și ceva mai devreme, vă permite să folosiți și metroul și autobuzul. Bineînțeles că cele mai căutate rute sunt cele către plajă. Autobuzele cu numerele 1, 2, 19, 31 și 32 deservesc această zonă pe tot parcursul anului, dar pe durata verii autoritățile introduc și așa numite linii galbene, care leagă plaja și de alte zone ale orașului (e vorba de rutele 20, 21, 22 și 23).

Trebuie să știți, însă, că timpul de așteptare poate fi destul de mare. Spre exemplu, noi am folosit ruta 20 și durata de așteptare între autobuze ajungea până la 30 de minute. Pentru traseele care funcționează pe toată durata anului, autobuzele sosesc o dată cam la 10-15 minute.

a-life-in-valencia-playa_arenas-1

La întoarcerea de la plajă se formează cozi destul de mari în stații și se mai întâmplă uneori ca șoferii să nu oprească, autobuzele fiind deja pline din stațiile anterioare. Așadar, luați și acest lucru în considerare la întoarcere și aveți grijă să vă păstrați un loc cât mai bine poziționat în stație.

În ceea ce privește autobuzele pentru rute externe, în Valencia există o stație majoră în zona Turia (se ajunge acolo cu metroul sau cu autobuzele locale 8 și 79) de unde se pleacă în mai multe destinații din întreaga țară. Există peste 10 curse zilnice către Barcelona (cu o durată de 4.15 – 5 ore), Madrid (4h), Bilbao (9h), Alicante (2.30-3.30h) sau Murcia (3.15h). Prețurile, în general, sunt mai mici ca în cazul trenurilor, dar și durata drumului este mai lungă, mai ales în timpul orelor de vârf. Detalii și prețuri comparative puteți găsi aici.

Trenurile

În Valencia există două mari stații de tren: Joaquin Sorolla și Estacio del Nord (care apare pe siteul Renfe ca ”Valencia-Nord”). Pe bilete apar cu denumirile VALENCIAJS și VALENCIAN.

Stația Joaquin Sorolla deservește trenurile mai rapide: AVE sau Euromed. Din această stație se poate ajunge în destinații diverse precum Barcelona, Madrid sau Alicante. Aici se poate ajunge cu liniile de metrou 1,3 și 5.

Estacio del Nord deservește rutele mai mai puțin rapide ale companiilor Alaris, MD, R. Express, Talgo sau Trenhotel. Cea mai apropiată stație de metrou este Xativa, pe liniile 3 și 5.

Gara de Nord din Valencia

Dacă vreți să ajungeți la Barcelona verificați cu atenție stația din care se pleacă. Doar Euromed-ul folosește stația Joaquin Sorolla (durata călătoriei e de 3 ore), toate celelalte trenuri folosind Estacion del Norte (durata între 3.30 și 5 ore). Daily Traveller a folosit această rută către Barcelona, trenurile sunt foarte rapide, foarte curate, spațioase și ajung la destinație mai rapid ca autobuzele.

În cazul în care ați încurcat stațiile, trebuie să știți că distanța dintre ele este de 1,2 km sau aproximativ 10-15 minute pe jos, dar există un autobuz care face legătura între ele în mod gratuit. Trebuie doar să prezentați un bilet valid de călătorie cu trenul.

Taxiurile

Valencia nu duce lipsă de taxiuri și spre deosebire de alte orașe spaniole, o cursă nu lasă o gaură considerabilă în buget. Spre exemplu, de la aeroport până în centrul orașului, cursa nu ar trebui să coste mai mult de 20 de euro, iar de la plajă până în centru nu ar trebui să plătiți mai mult de 10-12 euro.

Tariful general este de 1,25€ (plecare) + 0,77€/km, dar noaptea urcă la 1,6€ + 0,89€/km. Tariful minim practicat este de 2,75€ (5€ noaptea). Călătoriile se plătesc cu cash, existând foarte puține companii care acceptă carduri de credit.

4 Comments

 1. oana

  24 noiembrie 2019 at 20:17

  buna ziua,

  Cu ce imi recomandati sa merg din Alicante( av Denia) in Valencia la Oceanografic si apoi in aeroport in Valencia?

 2. Berceanu

  6 septembrie 2018 at 16:26

  Buna ziua,

  Pentru ca urmeaza sa mergem 2 persoane intr un city break la Valencia pentru 4 nopti, deci 5 zile ce ne sfatuiti in privinta deplasarii la obiective din Benimaclet de la hotel; sa luam un abonament pentru citeva zile , sau?? Aveti idee si cit ne ar costa?
  Multumesc!

 3. Catalin

  31 ianuarie 2018 at 21:32

  Buna ziua ,

  Cu ce imi recomdati sa facem transferul de la aeroport Valencia pana la Benidorm , o sa mergem in luna iulie 2018 si nu avem transferul inclus .
  Multumesc frumos

  • Stefan

   30 martie 2018 at 16:09

   Salutare,
   cred ca cel mai avantajos pana la Benidorm ar fi in felul urmator: de la aeroport pana la statia turia cu metroul si apoi sa ajungi la autogara Valencia de unde sa iei o cursa, parca 7, de Alicante.
   Cea mai putin obositoare ar fi sa te tocmesti cu un taxi pana acolo Benidorm sau sa gasesti o cursa blabla car. Cu 12 euro de persoana mergi de la Valencia la Benidorm lejer.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *