Tot ce trebuie să știi despre transportul în Barcelona

Scris de  |  Nici un comentariu

Barcelona este un oraș foarte frumos, care merită vizitat la pas, dar pentru că este și foarte mare, de multe ori e nevoie să apelăm la alte mijloace de transport. Iar Daily Traveller îți explică tot ce trebuie să știi despre transportul în Barcelona.

Rețeaua locală de transport este una foarte dezvoltată și este formată din metrou, autobuze, tramvaie și trenuri locale, plus o rețea de funiculare și telecabine.

Autoritatea locală de transport, Transports Metropolitans de Barcelona, are un site foarte ușor de navigat, cu variantă în limba engleză, unde puteți găsi informații despre orar și bilete.

În oraș există centre de informare TMB la stațiile de metrou Barcelona Sants, Universitat, Diagonal și Sagrada Familia, de unde puteți lua și hărți gratuite ale rețelei de transport. Harta și informațiile despre bilete sunt disponibile și la toate stațiile mari de autobuz, în stațiile de metrou și tramvai.

Bilete și abonamente de călătorie

Barcelona este împărțită în șase zone de călătorie, dar cum întreaga parte metropolitană (inclusiv aeroportul) este inclusă în Zona 1, aici va trebui să vă concentrați atenția în călătoriile de zi cu zi.

Pentru toate mijloacele de transport public (inclusiv autobuze de noapte sau funiculare) se poate cumpăra bilet pentru fiecare călătorie în parte (€2), dar dacă stați în oraș câteva zile e mult mai ieftin să cumpărați o targeta, un bilet redus care poate fi folosit în orice mijloc de transport.

În general, cea mai bună opțiune este targeta T-10 (€9,80), valabilă pentru zece călătorii separate, cu schimbări între mijloacele de transport permise într-un interval de 75 de minute. Biletul poate fi folosit de mai multe persoane în același timp, dar trebuie validat pentru fiecare pasager în parte.

Targeta T 10

Alte variante convenabile pentru Zona 1 sunt T-Dia, un abonament de o zi cu călătorii nelimitate (€7,25) și Hola BCN!, un abonament de două până la cinci zile (€13,40 – €29).

Pentru cei care stau mai mult în oraș există variantele T50/30 – 50 de călătorii în decurs de 30 de zile (€39,20) sau T-Mes, abonamentul lunar cu călătorii nelimitate (€52,75). Pentru acesta din urmă e nevoie de prezentarea unui act de identitate.

Cardul Barcelona oferă transport gratuit între două și cinci zile.

Dacă vreți să vizitați Sitges, Montserrat sau să ieșiți și mai mult din oraș, trebuie să cumpărați un tichet pentru zonele în care vreți să ajungeți, deoarece biletele și tarifele prezentate mai sus nu sunt valabile, iar cei care sunt prinși fără bilet riscă o amendă de €100 (€50 dacă este plătită pe loc).

Metroul

Barcelona-Metro-2

Cea mai rapidă opțiune de a vă deplasa prin Barcelona este oferită de metrou, care funcționează pe opt linii. Intrările în subteran sunt marcate de litera M, încadrată de un semn roșu în formă de romb.

Metroul funcționează de la luni până joi, duminica și în zilele de sărbătoare legală de la 5am până la miezul nopții. Vinerea și în ajunul sărbătorilor de la 5am la 2am, iar sâmbăta există un serviciu non-stop.

Poți descărca aici o hartă a metroului din Barcelona.

[gview file=”http://www.dailytraveller.ro/wp-content/uploads/2015/07/mapa-metro-barcelona-accesibilidad-2015-011.pdf”]

Autobuzele

Majoritatea autobuzelor sunt zilnic pe traseu între orele 4 sau 5 dimineața, până seara la ora 22.30, deși unele rute au un program mai scurt, iar altele sunt disponibile până după miezul nopții.

Autobuzele de noapte acoperă toate rutele importante și sunt disponibile la fiecare 20 sau 60 de minute, între orele 22 și 4am.

Majoritatea autobuzelor opresc sau trec prin apropierea Placa de Catalunia, dar hărți cu traseele detaliate veți putea găsi în stațiile din oraș.

TOP 5 Rute cu Autobuzul

Dacă vreți să vedeți orașul de la geamul unui autobuz, cele mai bune rute pentru a vă face o idee despre frumusețile Barcelonei și despre zonele în care trebuie să reveniți, sunt următoarele:

Autobuzul 7 – de-a lungul Avinguda Diagonal, de la Diagonal Mar către Zona Universitaria.

Autobuzul 28 – de la Placa Catalunya, prin Gracia, către Parc de la Creueta del Coll.

Autobuzul 40 – de la Port Vell, prin vechiul oraș, către Parc de la Ciutadella.

Autobuzul 64 – de la Port Vell, către Eixample și Pedralbes.

Autobuzul 150 – De la Placa Catalunya cu o rută circulară care trece prin Monjuic.

Tramvaiele

Barcelona Tram

Sistemul de tramvaie funcționează pe șase linii, cu plecări la fiecare 8 până la 20 de minute pe tot parcursul zilei, de la 5am la miezul nopții.

Liniile T1, T2 și T3 pleacă de la Placa Francesc Macia și merg de-a lungul Avinguda Diagonal către suburbiile din nord-vestul orașului – opririle turistice sunt la magazinul L’Illa și la stațiile de metrou Maria Cristina și Palau Reial.

Linia T4 pleacă de la Ciutadella-Vila Olimpica, trece pe lângă Grădina Zoologică și Teatrul Național, înainte de a coborî pe Avinguda Diagonal către Diagonal Mar și Parc del Forum.

Liniile T5 și T6 sunt linii suburbane, mai puțin folosite de turiști.

Trenurile

Barcelona dispune de o line de navetă foarte ieftină și eficientă – Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, care are capetele de line la Placa de Catalunya și Placa d’Espanya.

Trenurile trec prin zone ca Sarria, Vallvidrera, Tibidabo, Sant Cugat, Terrassa și Montserrat.

Targeta pentru Zona 1 este valabilă doar în limitele orașului, ceea ce înseamnă că se poate ajunge mai în toate zonele, cu excepția Montserrat, Colonia Guell, Sant Cugat și Terrassa.

Compania națională de căi ferate – RENFE – operează toate celelalte rute care pleacă din Barcelona. Gara principală este Barcelona Sants, cu rute care trec, de asemenea, prin Placa de Catalunya (către nord) și Passeig de Gracia (sud).

Barcelona Sants

Acordați-vă timp suficient și pentru transferul de la metrou către liniile de tren, pasajele subterane fiind destul de lungi, dar și pentru cumpărarea de bilete, de cele mai multe ori fiind cozi considerabile la ghișee, deși există și automate de unde se pot procura tichete (și cu bani gheață, dar și cu cărți de credit).

Taxiurile

taxis-barcelona

Taxiurile galben-negre au tarife relatiz rezonabile, majoritatea curselor prin centrul orașului costând în jur de €9. Există un cost minim de €2,05, iar după aceea tariful este de €1,07/km (€1,24-1,44 după ora 20 și în zilele de sâmbătă, duminică sau de sărbători), cu taxe suplimentare pentru bagaje sau pentru preluarea de la aeroport sau de la stația Barcelona Sants.

Taxiurile sunt dotate cu contor, iar tarifele sunt actualizate în permanență pe site-ul http://taxi.amb.cat. Multe companii acceptă și plata cu cardul.

Se pot face și comenzi în avans pentru un taxi, dar puțini dintre dispecerii companiilor de taximetrie vorbesc engleza și în plus există și o taxă suplimentară de €3,40 – 4,50 pentru pre-comandă.

Șofatul

Nu ai nevoie de o mașină pentru a vizita Barcelona, dar trebuie să închiriezi una dacă vrei să dai o tură prin regiune. Totuși, în timpul verii drumurile de coastă sunt foarte aglomerate, iar dacă vrei doar să schimbi plajele sau să vizitezi zonele viticole ar fi bine să iei un tren.

Nici șofatul în oraș nu e o relaxare, găsirea unui loc de parcare este dificilă, iar furtul din mașini este destul de des întâlnit, așa că nu lăsați niciodată lucruri de valoare la vedere.

Permisele de conducere românești sunt valabile pe tot cuprinsul Spaniei. Limita de viteză este de 60hm/h în oraș, 90km/h pentru alte drumuri și 120km/h pentru autostrăzi. Purtarea centurii de siguranță este obligatorie.

Parcarea

Parcările interioare din centrul orașului sunt conectate la panouri de afișaj care arată numărul de locuri disponibile. Printre zonele centrale cu parcări se numără Placa de Catalunya, Placa Urquinaona, Arc de Triomf, Passeig de Gracia, Placa dels Angels/MACBA și Avinguda Parallel, dar și tarifele sunt pe măsură (€3 pentru o oră, €30 pentru o zi).

Există variante mai ieftine pe termen lung pentru localnici și vizitatori, cea mai bună variantă fiind parcarea Placa del Forum din zona Diagonal Mar.

Pentru o durată cuprinsă între una și cinci zile, tariful este de €38,90, plus €7,50 pentru fiecare zi suplimentară.

Mai aproape de centru, parcarea non-stop BSM de la stația de autobuz Barcelona Nord costă €18,35/zi.

Parcarea stradală este permisă în majoritatea zonelor, dar găsirea unui loc poate fi extrem de dificilă, mai ales în orașul vechi sau în zona Gracia, unde riveranii au acces prioritar.

În cazul în care alegi să parchezi ilegal, riști să îți fie ridicată mașina, caz în care plătești o taxă de €150, plus o taxă zilnică de €20. Invocarea faptului că ești turist și că nu cunoști orașul nu are sorți prea mari de izbândă.

O plimbare cu trixi

trixi-8

O modalitate amuzantă de a vedea vechiul oraș, zona portului și plajele este închirierea unei trixi, un fel de ricșă, dar multmai confortabilă. Sunt disponibile cam de la amiază până la ora 20 în zona La Seu, în Barri Gotic, dar pot fi oprite și la semn pe stradă sau printr-o rezervare în avans.

Tarifele sunt fixe: €15 pentru 30 de minute, €25 pentru o oră, dar se pot aranja și tururi mai lungi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *