Tot ce trebuie să știi despre transportul în comun din Berlin și încă ceva

Scris de  |  Un comentariu

Transportul în comun din Berlin este, cum se spune, o treabă nemțească. Totul este gîndit astfel încât să fie simplu de folosit și cu cât mai puține resurse.

DSCN1961

Tegel este aeroportul cu cele mai multe zboruri internaționale din Berlin și se află în Nord-Vestul orașului. Așadar, cel mai probabil veți ateriza pe Tegel, daca aveți treaba în capitala Germaniei.

EDDT_Empfang_&_Tower

Cladirea aeroportului nu este foarte mare și se ajunge foarte repede la o stație de autobuz.

Cea mai apropiată stație de U-Bahn (corespondentul metroului de la noi), se află la doar două stații de autobuz, față de aeroport, așa că în mai puțin de jumătate de oră poți fi în centrul Berlinului.

Ideal este ca, imediat ce ai ajuns în stația de autobuze din aeroport, să cumperi un fel de abonament pe 2, 5 sau 7 zile, în funcție de cât timp stai. Se cumpără de la un automat și trebuie validat o singură dată, la prima călătorie.

Eu am luat un City Tour, pentru 5 zile, care a costat 32 de euro, fără câțiva cenți.

DSCN2257

Este mult mai convenabil acest abonament, pentru că sistemul de transport din Berlin este integrat și îl poți folosi pentru orice mijloc de trasport, fie că vorbim despre U- Bahn, S-Bahn (un fel de metrou de suprafață), tramvaie sau autobuze.

În plus, cu acest tip de abonament ai reduceri de până la 35%, la peste 200 de parteneri ai BVG (sestemul berlinez de transport), însemnând restaurante, muzee sau teatre. De asemenea, un tur al orașului, cu unul din autobuzele cu etaj, care se găsesc prin centru, va fi gratuit.

În timpul săptămânii, mijloacele de transport în comun din Berlin circulă pănă la ora 01.00. Există și autobuze de noapte dar la intervale mai mari și doar în anumite stații.

În weekend, chiar daca la intervale putin mai mari (15 minute), poți merge cu S-Bahn sau U-Bahn toată noaptea.

Un alt beneficiu pe care îl oferă administrația berlineză călătorilor, este faptul că își pot planifica singuri călătoriile, online.

Pe bvg.de, poți afla care este cea mai apropiată stație de locul în care te afli, cît timp faci de acolo până la destinație, ora și minutul la care trenul va pleca, unde trebuie să schimbi magistralele, în cât timp va ajunge trenul de la următoarea linie și așa mai departe. În principiu poți afla tot ce ai nevoie, fără să pierzi prea mult timp. Unde mai pui că pe acolo, autobuzele și metrourile ajung exact la ora și minutul afișate pe site, chiar și pentru un traseu planificat cu câteva zile înainte.

Altfel, dacă aveți chef de plimbare imediat ce ați aterizat, vă pun aici un traseu care merită făcut.

Din aeroport luati autobuzul 128 pana la stația U-bahn, Kurt-Schumacher Platz. De aici luați U6 până la Friedrichstarße și ați ajuns în centru. Pentru traseul pe care vi-l propun eu însă, de aici trebuie să schimbați din nou și să luați S5, până la Hauptbahnhof.

DSCN1976

Aici coborâți și la 3 minute de mers în față, se găsește Bundestagul.

DSCN2002

Cupola de sticlă a clădirii a fost refăcută după război și se poate vizita oricând. De la intrare și până sus este o platformă în spirală pe care poți urca și de unde poți vedea tot Berlinul. Intrarea este gratuită dar trebuie să vă faceți rezervare online, cu cel puțin o săptămână înainte, aici.

DSCN2004

De la Bundestag, tot la vreo 3 minute pe jos în aceeași direcție se află Brandenburger Tor.

DSCN2059

Este singura poartă care a rămas întreagă, din cele 13 porți care însemnau odată, intrările în vechiul Berlin. Și acesta a fost bombardată în război dar a fot refăcută.

DSCN2061

De aici începe Unter den Linden, cel mai cunoscut bulevard din Berlin. Traducerea în română ar fi: Pe sub tei.

DSCN2102

Bulevardul se termină în celebra piață Alexander, unde se găsește, nu mai puțin celebrul turn al televiziunii.

DSCN2198

Fără prea multe opriri, plimbarea de pe Unter den Linden durează cam o oră, timp în care vă veți întâlni, între altele cu Humbolt University sau cu Insula Muzeelor.

DSCN2114

Da, așa este, în centrul Berlinului există o insulă adevărată, care găzduiește mai multe muzee, între care Pergamon Museum, Altes Museum sau Muzeul de Istorie al Germaniei.

DSCN2155

Înainte de Alexander Platz, care este destinația finală a traseului nostru, vă recomand o oprire, foarte aproape, la Lustgarden. Este de ajuns să vă așezați pe iarbă și să vă uitați în jur. O să vedeți de ce, la fața locului.

Un comentariu

  1. Marin Catalin

    6 ianuarie 2018 at 11:19

    Buna ziua, doresc sa stiu daca persoanele ci dizabilitati au gratuitate pe mijloacele de transport in comun. Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *