Tot ce trebuie să știi despre Disneyland Paris pentru a avea o vacanță reușită

Scris de  |  3 Comments

În momentul în care ai făcut rezervările pentru Disneyland Paris, cu siguranță le-ai făcut copiilor o bucurie pe care nu o vor uita niciodată. Pentru tine, însă, ca adult totul s-ar putea transforma într-o experiență neplăcută dacă nu planifici câteva lucruri din timp așa cum trebuie.

Ca să îți dăm o mână de ajutor am pregătit o listă de sfaturi care te vor ajuta să știi tot (sau aproape tot) ceea ce trebuie despre Disneyland Paris pentru a avea o vacanță reușită.

Cum ajungi la Disneyland Paris?

Dacă ai aterizat pe aeroportul Charles de Gaulle și vrei să ajungi direct la parcurile de distracție ai la dispoziție un TGV care te duce direct la stația Marne la Valleé. Ajungi cam în 12 minute, iar biletul te costă 15 euro.

Dacă ești într-o altă zonă a Parisului și te îndrepți către Disneyland, tot trenul este cea mai bună variantă. Un bilet dus din centrul Parisului costă 7,60 euro și poate fi cumpărat din orice stație de metrou sau RER (inclusiv de la automate). Copiii sub 10 ani plătesc doar 3,80 euro. Durata unei călătorii este de aproximativ 45 de minute, iar trenurile vin în medie o dată la 15 minute (se poate întâmpla să vină la 9 minute, se poate să aștepți și o jumătate de oră).

Cu acest bilet îți poți începe călătoria din orice stație aflată în Zona 1, făcând transferul către linia RER A (mai multe detalii despre această linie găsești aici). NU trebuie să cumperi un bilet separat pentru metrou și unul pentru RER, dar trebuie să ții cont că biletele obișnuite de metrou nu pot fi folosite pentru Disneyland, care este în zona 5.

În cazul în care deții un card turistic pentru Paris pentru zonele 1-5 nu mai ai nevoie de alt bilet.

Și ține minte! Trenurile trebuie să meargă în direcția Marne la Valleé, nu înspre Boissy-St-Leger!

Bilete și intrarea în parc

Dacă tot ți-ai propus să ajungi la Disneyland Paris, sfatul nostru este să îți rezervi biletele online, nu de alta, dar să începi ziua la coadă nu este prea plăcut, mai ales că mai ai și alte cozi în față. Nici rezervările online nu garantează o intrare rapidă, dar oricum coada e mai mică și lucrurile se mișcă mai repede.

Probabil că știi deja că vei găsi acolo două parcuri: Disneyland și Walt Disney Studios Park. Prețurile variază în funcție de perioada în care vrei să mergi acolo.

disney studios park paris

Spre exemplu, în perioada de iarnă un bilet pentru ambele parcuri costă 47 de euro pentru un adult și 40 de euro pentru un copil, însă unele atracții și restaurante sunt închise. Plus că nu prea e plăcut să stai prea mult pe afară în perioada asta a anului.

O altă variantă este biletul valabil un an, care îți garantează intrarea în orice zi îți convine mai mult. Costă 84 de euro și 77 euro pentru copii. Dacă știi ziua în care vrei să mergi poți alege varianta fixă la prețul de 74 de euro/adult și 67 de euro/copil.

Cea mai bună variantă ca preț este biletul care garantează accesul doar de luni până vineri. La 62 de euro/adult și 55 de euro/copil este varianta cea mai accesibilă, dar din păcate vine și cu restricții. Aceste bilete nu sunt valabile în perioada 2 iulie – 28 august (acestea sunt datele pentru 2016), dar dacă ai în plan o excursie în iunie, atunci poți face niște economii serioase.

Există și variante de bilete pentru 2,3 sau 4 zile, iar prețurile pornesc de la 139 de euro/adult și 126 de euro/copil.

Important de știut! Programul de vizitare a parcurilor în perioada de vară este 10 – 22.30 (ora 23 în weekend) pentru Disneyland și 10 – 21 pentru Walt Disney Studios, dar dacă locuiești la unul dintre hotelurile Disney ai la dispoziție două ore ”magice”, între 8 și 10 dimineața. În acest interval pot intra doar oaspeții hotelurilor, așa că intrarea se face mai rapid, iar cozile la atracții sunt foarte mici, dacă nu chiar inexistente.

Ce să faci în parc pentru a economisi timp

Ne referim doar la timp, pentru că la economisit bani la Disneyland nu te putem ajuta prea mult, dar despre asta vom vorbi ceva mai târziu. Acum să ne concentrăm asupra timpului, pentru a nu pierde ziua stând pe la cozi.

Dacă ai cele două ore ”magice” la dispoziție despre care aminteam mai sus, mergi direct la atracțiile care de obicei sunt cele mai aglomerate în timpul zilei. Buzz Lightyear Laser Blast e un exemplu – până la 10 poți intra de câteva ori, cât să îți iasă din minte, pentru că imediat după deschiderea parcului cozile sunt imense.

Buzz Lightyear Laser Blast

Zborul lui Peter Pan este iar o atracție foarte populară (deși cam lasă de dorit), la fel și Big Thunder Mountain, iar pentru adulți Space Mountain 2 și Rock and Rollercoaster au mereu cozi care pot ajunge și la o oră, dacă nu chiar mai mai mult. Atenție! Nu toate atracțiile sunt deschise între aceste ore!

În cazul în care nu stai la unul dintre hotelurile Disney, cea mai bună alternativă pe care o ai la dispoziție este FastPass-ul

 Ce este FastPass și cum funcționează?

FastPass este un bilet gratuit pe care îl obții în interiorul parcurilor și care îți dă acces rapid la anumite atracții. Pentru a obține un astfel de pass trebuie să mergi la automatele care există în preajma atracțiilor (Big Thunder Mountain, Indiana Jones, Peter Pan, Buzz Lightyear, Space Mountain 2 și Star Tours pentru Disneyland; Flying Carpets over Agrabah, Ratatouille, The Twilight Zone Tower of Terror și Rock and Rollercoaster din Walt Disney Studios Park) și să îți scanezi biletul de intrare în parc.

fastpass disney

Fiecare astfel de automat afișează un anumit interval pentru care eliberează un fastpass. Dacă acest interval ți se pare prea îndepărtat, îți poți păstra opțiunea pentru o altă atracție. În general, poți obține un fastpass cam o dată la o oră și jumătate – două ore, dar nu este o regulă fixă. Depinde și de perioada în care mergi, de cât de aglomerat este parcul și de atracțiile pentru care optezi.

Trebuie să știi că poți avea în același timp un fastpass pentru Disneyland și unul pentru Walt Disney Studios, dar asta presupune să mergi destul de mult, iar dacă intervalurile sunt apropiate sunt șanse mari ca personalul să nu te lase să mai intri dacă ai întârziat și parcul este aglomerat.

La fel de bine de știut este că pentru a lua fastpass-urile nu trebuie să fie prezentă toată familia sau tot grupul de prieteni. E suficient să meargă o singură persoană, care să aibă toate biletele de intrare asupra sa. De asemenea, o persoană se poate folosi de biletul altcuiva pentru a obține un alt fastpass.

Înainte, însă, de a vă folosi această opțiune luați în calcul dacă nu cumva timpul petrecut la coadă e unul rezonabil (până în 30 de minute).

Țineți minte că unele atracții au de cele mai multe ori un timp de așteptare destul de scurt. De exemplu, Casey Junior, Mad Hatter’s tecups, Thunder Mesa Riverboat, Flying Carpets (Studios park) sau Slinky Dog (Studios Park).

covoarele zburătoare disney

Babyswitch

Ce faceți dacă sunteți cu copilul la Disneyland și vreți să vă dați amândoi într-o atracție? Stați de două ori la coadă? Răspunsul este nu, pentru că aveți la dispoziție varianta babyswitch.

Asta înseamnă că unul dintre adulți stă la coadă, în timp ce celălalt are grijă de copil într-o zonă de așteptare de la finalul traseului. Trebuie doar să informați din timp personalul de la intrare că vreți să folosiți varianta babyswitch, ceea ce presupune că în momentul în care cursa se va fi încheiat, primul adult se va duce să aibă grijă de copil, în timp ce celălalt va putea intra imediat.

Tot legat de copii trebuie să știți că în parc se poate veni cu propriul cărucior, dar există și posibilitatea de a închiria la fața locului. Având în vedere că se merge mult pe jos, e un detaliu de luat în seamă, mai ales în cazul copiilor foarte mici. Trebuie doar să aveți grijă unde îl parcați în momentul în care toată familia este într-o atracție. Există locuri speciale, dar se mai întâmplă în cazul celor închiriate să apară încurcături.

Alte sfaturi legate de atracții

În momentul în care intri în parc și vei lua o hartă a locului, nu uita să verifici și orele la care au loc diferitele spectacole. Cei mici vor fi cu siguranță supărați dacă vor rata personajele preferate din cauză că ai uitat să arunci o privire pe program.

De-a lungul zilei, pe aleile parcului apar de mai multe ori personajele Disney, care fie dansează, fie interacționează cu publicul.

Cel mai așteptat moment al zilei este cel al paradei, care are loc zilnic la ora 17. Din proprie experiență vă sugerăm să vă poziționați undeva înspre finalul traseului, pe curba din apropiere de intrarea în parc. Să fiți acolo cu 15-20 de minute înainte de ora de începere a defilării pentru a vă asigură că nu veți avea pe nimeni în față.

În plus, dacă cei mici vor avea cu ei personajele preferate, sunt șanse mari ca personajele din paradă să vină pentru a le da o îmbrățișare. Asta da amintire frumoasă!

Și focul de artificii din timpul serii este spectaculos. Durează cam 30 de minute, dar la final așteptați-vă la o avalanșă de oameni care vor să plece înspre case.

Unde și ce mănânci (și mai ales cu cât)?

În cele două parcuri Disneyland există peste 50 de restaurante și cafenele, dar prețurile sunt foarte mari la majoritatea.

O variantă accesibilă este ”Earl of sandwich”, dar opțiunea principală este … sandwich-ul, în diverse combinații, toate la același preț – 6,95 euro. În meniu sunt și salate și wraps la 7,95 euro. După ora 18 apar și pizza și paste în meniu, la 7,50 euro, dar nu vă așteptați la ceva gourmet.

Pentru copii, cea mai atractivă variantă este Café Mickey, unde personajele vin să ia masa împreună cu vizitatorii, dar trebuie să faceți rezervare cam cu o săptămână înainte.

Cafe Mickey

Un meniu cu aperitiv și fel principal costă 33,99 euro, cu desert sare la 41,99 euro. Iar opțiunile sunt limitate la câte cinci feluri. Din nou, nu vă așteptați la preparate de soi (e de fapt, o regulă valabilă mai pentru tot parcul).

Alte prețuri de la câteva restaurante: La Bistro Chez Remy meniurile pleacă de la 29,99 euro și ajung la 59,99 euro, acesta din urmă cu foie gras și file de vită în ofertă, însoțite de un ratatouille premium.

La Planet Hollywood sandwich-urile, pasta și burgerii se învârt în jurul a 16 euro, cu specialități la grătar care sar de 20 de euro.

La The Steakhouse cea mai ieftină friptură costă 24,99 euro, cea mai scumpă ajunge la 59,99 euro. Altfel, meniurile sunt de 29,99 – 36,99 și 41,99 euro.

O variantă destul de acceptabilă și ca preț și ca spațiu este Videopolis, un restaurant fast-food unde te poți uita la desene animate în timp ce mănânci (oferta video e destul de limitată). Restul opțiunilor rămâne să le descoperiți pe cont propriu.

Videopolis Theatre interior

Bine ar fi să mergeți în parc aprovizionați bine cu apă ca să nu fiți nevoiți să dați 2-3 euro pe fiecare sticlă. Ce-i drept, în zonă sunt și câteva țâșnitori, dar parcă nu îți vine să stai la coadă și acolo.

În ceea ce privește băuturile carbogazoase, prețurile pleacă de la 3,50 euro și urcă. În schimb, cafeaua e la un nivel rezonabil (2-3 euro).

E bine de știut că în afara parcurilor există și un McDonald’s și nimeni nu te împiedică să intri în parc cu mâncarea cumpărată dinainte, doar că prin zonă nu ai opțiuni și să vii cu mai mult de câteva sandwich-uri din centrul Parisului e destul de problematic din punct de vedere logistic.

La cumpărături

Și dacă ai venit singur și dacă ești însoțit de copii, cu siguranță nu vei pleca din parc fără să faci câteva cumpărături. Aici chiar nu îți putem da niciun sfat legat de cum să economisești.

Dar îți putem spune că poți face cumpărături într-un mod mai relaxat. De obicei, vizitatorii intră în magazine mai ales la finalul zilei, pentru că nu vor să se plimbe prin parc încărcați cu pungi. Puțini știu, însă, că la Disneyland există serviciul de shopping.

Mai exact, intri în orice magazin până la ora 16 (serviciul nu este disponibil pentru chioșcuri și alte standuri mai mici), te uiți, alegi, plătești și alegi să ridici cumpărăturile la finalul zilei. Totul va fi disponibil începând cu ora 18 la punctul de colectare Disney Store din Disney Village sau, dacă stai la unul dintre hotelurile Disney, poți alege să îți fie livrate acolo, urmând să le primești după ora 20.

Și astfel, când toată lumea se înghesuie să cumpere suveniruri, tu te poți bucura în liniște de atracții.

Sfaturi utile de final

În cazul în cae rămâneți fără bani cash și aveți nevoie, există câteva ATM-uri răsfirate prin parc. Le găsiți aici în Disneyland:

ATM in Disneyland

Și aici în Walt Disney Studios:

image_map_wds

Mai sunt ATM-uri și între Rainforest Café și The Steakhouse, la Cinema Gaumont și la oficiul poștal din stația de tren. Cel mai probabil va trebui să plătiți o taxă de retragere (suma diferă în funcție de bancă). Pentru a evita aceste taxe, cel mai bine ar fi să plătiți direct cu cardul. Sunt acceptate toate variantele la toate magazinele și restaurantele.

În plus, pentru cei cazați la hotelurile Disney, există opțiunea Disney Hotel Easy Pass, care vă trece toate cumpărăturile pe factura de la hotel. Dacă optați pentru așa ceva, bine ar fi să vă faceți socoteala în paralel, ca să nu aveți surprize la final.

Există și trei birouri de schimb valutar, dar cred că intuiți deja că nu veți găsi un curs avantajos.

În parcuri nu există conexiuni de internet wi-fi, dar vă puteți conecta dacă ajungeți la Sports Bar, Billy Bob Country Western Saloon, The Steakhouse, Buffalo Bill’s Wild West Show, Earl of Sandwich, Mc Donald’s sau Starbucks. Nu garantăm că viteza va fi cea dorită.

Cam atât am avut de spus! Sperăm că am acoperit cam tot ce era nevoie și vă dorim distracție plăcută!

3 Comments

 1. dispecer de zi

  16 aprilie 2018 at 16:13

  Multumim pentru informatii. Nici nu stiu ce sa imi notez in carnetel. Tot ce ai spus e important :*

 2. Ontea Marina

  4 septembrie 2017 at 11:47

  Multumim pentru sfaturi! Chiar ma interesa cum pot obtine fasstpass, ei voi sta la Explorers hotel Disney, deci cu siguranta voi folosi aceste bilete gratuite!!! Noi am primit o recomandare de la niste prieteni care deja au fost aici si am gasit o oferta foarte buna pe un site dedicat Paris, oferte.citybreakparis.ro, am cerut si la alte agentii cunoscute oferta, insa aici am gasit cel mai bun pret! Inca o data multumiri!!!

 3. eM

  8 iulie 2016 at 23:54

  Ei da! Cristina must see this. My dear friend goes to Paris toamna asta si Disney Land e pe lista. Must read this! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *