Sobrino de Botin- cel mai vechi restaurant din lume

Scris de  |  Nici un comentariu

Paella, gazpacho, fructe proaspete și vinuri alese și e suficient să ajungi (după ce ți-ai făcut rezervare cu multe luni înainte) în unul dintre cele mai cunoscute restaurante madrilene. Cel mai vechi restaurant din lume e aici, în capitala Spaniei. Sobrino de Botin funcţionează fără întrerupere de aproape 300 de ani, iar din 1987 este inclus și în Guinness Book of Records.

Foto credit: wikipedia

Foto credit: wikipedia

Cel care în 1725 a deschis restaurantul de pe strada Cuchilleros numărul 17, a fost Jean Botin, un bucătar francez. Aflat într-o zonă centrală din capitala Spaniei, între Plaza Mayor și Mercado de San Miguel, restaurantul este un magnet pentru turiști, dar vei găsi aici și foarte mulți localnici, dispuși să-ți povestească la un pahar de vin, istoria locului care a fost cândva frecventat de Goya și Hemingway.

Restaurante Sobrino de Botin. Madrid 2007

Restaurantul apare într-una din povestirile lui Ernest Hemingway, ”Fiesta. (Soarele răsare. Soarele apune)”. Se spune că înainte de a deveni client fidel, ba chiar înainte de a-și câștiga faima ca pictor, Goya a lucrat la Casa Botin ca spălător de vase.

Restaurantul se află şi astăzi la parterul unei clădiri din secolul XVI, iar masa o poţi servi într-una din cele patru încăperi. Unele feluri încă se pregătesc în cuptoare de fier, vechi şi ele de câteva secole.

Madrid-Botin-oven

Din când în când la masă, te poţi trezi acompaniat de „tuna”, şi nu e vorba despre vreun fel de mâncare, ci despre un grup de studenţi în costume tradiţionale care interpretează muzică spaniolă veche.

În Spania felurile principale pot să fie foarte spartane, aşa că, să nu rămâi surprins când vei fi servit cu legume pe post de aperitive.  Iar autorităţile spaniole chiar au grijă să educe populaţia în privinţa unei alimentaţii corecte, introducând chiar şi programe speciale în şcoli.

În Spania nu există restaurant care să nu folosească două ingrediente-minune din bucătăria tradițională: uleiul de măsline și usturoiul. Ca să te convingi, comandă o supă de usturoi (sopa de ajo), cu zeamă de legume și vin alb. Dacă tot ai ajuns aici, trebuie neapărat să încerci purcelul de lapte la cuptor (cochinillo asado) cu cartofi copți în untură sau miel pe pat de legume coapte (cordero asado).

Miel pe pat de legume coapte (cordero asado).

Miel pe pat de legume coapte (cordero asado).

Eduardo Garcia del Amo, un madrilen care locuieşte de câţiva ani în Bucureşti, recomandă restaurantul Botin, doar pentru experienţă „este unul dintre locurile pe care trebuie să le vezi o dată în viaţă. Dar atât. Din punctul meu de vedere este un restaurant cu preparate clasice dar „tourist oriented” şi cu servicii fără personalitate”.

Preţul mediu pentru un fel principal este de 18 euro, iar pentru 3 feluri de mâncare va trebui să scoţi din buzunar cel puţin 50 de euro. Ca să-ţi faci o socoteală consultă meniul restaurantului aici.

Restaurantul Botin rămâne un restaurant tipic spaniol şi este cunoscut faptul că din când în când, membri familiei regale obişnuiesc să ia masa aici.

Şi trebuie să fie totuşi minunat să poţi spune că ai servit prânzul sau cina în cel mai vechi restaurant din lume!

Restaurantul se află pe Calle Cuchilleros, 17, Madrid, iar cea mai apropiată staţie de metrou este Latina.

Este deschis în fiecare zi, prânzul se serveşte între orele 1-4 p.m., iar cina de la ora 20.00 şi până la miezul nopţii.

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria locului, poţi participa la turul ghidat „The Botin Experience”.

Nu uita de cardul Madrid cu care poţi beneficia de o reducere de 7% pentru prânz, de luni până vineri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *