S-au emis primele vouchere de vacanță. Cine și cum le poate folosi?

Scris de  |  Nici un comentariu

Primele vouchere de vacanță au fost emise, după numeroase probleme pe care proiectul le-a întâmpinat de-a lungul timpului, potrivit noului președinte al Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Anca Nedea Pavel.

”Sunt bucuroasă să vă aduc fierbinţi, primele contracte pentru vouchere de vacanţă, atât semnate de angajator cu emitentul – avem aici o societate hotelieră şi o agenţie -, cât şi semnate între hotelieri şi emitenţi. Au fost probleme legate de hârtie, de suport, de modul cum vor fi folosite, dar şi legate de procentul pe care trebuia să îl alocăm emitenţilor, având în vedere că au de acoperit producţia, cheltuielile şi diseminarea. Mai sunt încă discuţii. Dar ele au luat fiinţă. Există lege, există norme, există contracte. Mesajul emitenţilor este că aşteaptă contractorii şi cei care doresc să se folosească de voucherele de vacanţă să îi caute”, a spus Anca Nedea Pavel.

Primul contract pentru acceptarea voucherelor emise de o unitate autorizată de Ministerul Finanțelor Publice a fost semnat de compania de călătorii Eximtur, aceasta devenind astfel prima agenție de turism care acceptă plata sejururilor în România cu vouchere de vacanță.

Cine are dreptul la vouchere de vacanță și cum pot fi folosite?

ticket-vacanta-2014-photo-96

Potrivit legii, toți angajații pot primi vouchere de vacanță cu o valoare totală de până la 6.300 de lei (șase salarii minime brute pe economie) în cursul unui an calendaristic, emise pe suport de hârtie sau în format electronic de emitenţii autorizaţi de Ministerul Finanţelor Publice. Voucherele de vacanţă reprezintă bonuri de valoare care sunt acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă şi pot fi folosite doar în turismul românesc.

Bugetarii vor primi aceste vouchere, însă pentru companiile private este opțional. Firma decide dacă acordă sau nu angajatului tichete de vacanță, primă de vacanță sau nici una, nici alta. Prima de vacanță se impozita cu 83% din suma brută. În cazul voucherelor de vacanță, impozitul este de 16%, fiind achitat fie de angajator, fie de salariat, asemenea tichetelor de masă. Pentru a beneficia de ele, însă, trebuie să existe un contract individual de muncă.

Lista unităților turistice autorizate va fi afișată pe site-ul ANT si va cuprinde: hoteluri, pensiuni turistice și agroturistice, structuri de primire cu funcțiuni de cazare pe nave fluviale și maritime, cabane turistice, campinguri, unități de tratament balnear etc. Pachetele turistice achiziționate fie de la recepția unității hoteliere, fie de la agenția de turism, trebuie să includă obligatoriu servicii de cazare. Acestea mai pot include: masă, transport, agrement și tratament balnear.

Cât timp sunt valabile voucherele de vacanță?

Voucherul de vacanță are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii. Dacă salariatul nu utilizează voucherele de vacanță, acesta are obligația de a le înapoia angajatorului.

Pot fi vândute sau înstrăinate aceste vouchere?

NU. Angajații care primesc vouchere de vacanță nominale sunt singurele persoane îndreptățite să le utilizeze. Acceptarea de vouchere de la alte persoane decât titularul reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

Fapta unității afiliate de a acorda rest de bani la voucherul de vacanță constituie de asemenea o încălcare a legii și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Cu aceeași amendă va fi sancționată comercializarea voucherelor de vacanță, indiferent dacă aceasta va fi făcută de către angajator, angajat, unitatea afiliată sau structura de primire turistică.

Ce efecte au avut voucherele de vacanță în alte țări?

Ungaria a introdus mai demult sistemul tichetelor de vacanță, industria turistică locală primind, conform experților, un plus de 150 milioane de euro. Ungaria a copiat modelul francez, acesta fiind introdus pentru prima dată în 1998. Studiile au arătat că 38,5% din salariații ungari au utilizat tichetele la pensiuni, 26,9% în turismul balnear și de wellness, iar 23,1% la hotelurile de 1-3 stele.

400 milioane de euro, cel puțin, se estimează că va primi industria turistică locală prin introducerea tichetelor de vacanță.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *