Românii, din ce în ce mai atrași de vacanțele externe (studiu)

Scris de  |  Nici un comentariu

Numărul persoanelor care pleacă în vacanţă a început să crească, iar jumătate din populaţie pleacă în vacanţe interne, în timp ce turismul extern aproape s-a triplat, relevă datele unui studiu realizat de un tur-operator şi dat vineri, 19 iunie, publicităţii.

”Analizăm piaţa de turism periodic, cifrele obiective fiind singurele pe baza cărora putem construi strategii şi elabora direcţii de acţiune. Turismul românesc s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, românii călătoresc mai mult şi sunt mult mai avizaţi ca în trecut”, a declarat Adrian Voican, iniţiatorul sondajului, director general Bibi Touring şi preşedintele comisiei de marketing a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

În ultimii zece ani, consumul turistic a crescut cu 39%, cel mai mare aport la această creştere avându-l persoanele cu vârsta de peste 55 de ani (+ 35%) din total de creştere, urmate de cele cu vârste între 26 și 35 de ani, cu 21%.

O altă concluzie importantă este dată de faptul că, în ultimii 10 ani, persoanele cu venituri mici (sub 200 euro/persoană) au contribuit cu cea mai mare creştere la consumul turistic (+17%), fapt datorat ofertelor speciale de tipul ”Early Booking”, bazate pe reduceri pentru achiziţia din timp a biletelor, oferte care nu existau înainte. În schimb, persoanele cu venituri mai mari şi-au păstrat consumul turistic, renunţând totuşi la vacanţele extravagante de tip ‘once in a life time’.

”Consumul intern rămâne constant la pragul de 50% din totalul populaţiei, dar se dezvoltă accelerat turismul extern şi vacanţele mixte (intern + extern) Apetitul românilor pentru vacanţele externe a crescut de 2 ori şi jumătate în ultimii zece ani, de la 9% în 2004, la 24% în 2014. Mai mult, unul din trei turişti români apelează la serviciile unei agenţii de turism pentru a cumpăra o vacanţă”, spune Adrian Voican.

O altă concluzie interesantă este faptul că a crescut consumul vacanţelor mixte (ţară şi străinătate) de peste 20 de ori, de la un procentaj nesemnificativ de 0,2% în 2004 la 5,4% în 2014.
”Este o tendinţă promiţătoare despre care anticipăm că îşi va continua creşterea, datorită profilului turistului român, dornic de nou, dar şi tradiţionalist”, spune directorul general al tur-operatorului.

În 2014, cei mai apropiaţi de serviciile agenţiilor de turism au fost cei care au cumpărat vacanţe externe – 58% faţă de 53% în anul 2004, în timp ce pentru vacanţele în România au apelat 16% dintre respondenţi faţă de 25% în urmă cu zece ani.

În anul 2014, jumătate dintre cei care au plecat în vacanţă s-au informat despre destinaţii prin internet, iar 30% prin agenţii şi 20% prin prieteni, în timp ce, în anul 2004, în România internetul se afla abia la început.

Conform studiului, a dispărut cererea pentru hotelurile de o stea şi s-a triplat, în schimb, opţiunea pentru 4 şi 5 stele.

”Transportul în vacanţă cu avionul a zburat peste opţiunea autocarelor de acum zece ani. Anul acesta, 55% dintre turişti preferă să plece în vacanţă cu avionul faţă de 21% în 2005. Cei care folosesc maşina proprie în vacanţă reprezintă 28% faţă de 15% în 2005. De asemenea, vacanţele cu autocarul sunt în scădere, astfel că în 2015 doar 16% dintre turişti mai preferă acest mijloc de transport faţă de 25% în 2005”, apreciază Adrian Voican.

Bugetul de vacanţă/familie de sub 1.000 lei este alocat de 11% dintre turişti în 2015, faţă de 34% în 2005, în timp ce o sumă de peste 4.000 lei este alocată de 17% dintre turişti, faţă de 5% în 2005.

Sursa: Agerpres

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *