Rezervaţia de zimbri de la Bucşani #RomâniaAutentică

Scris de  |  Nici un comentariu

Cu o lungime de 2,9 metri şi o înălţime de 1,9 metri, cântărind între 300 şi 900 de kilograme, zimbrul a fost descris pentru prima dată în literatură în 1758 de Carl Linné. Se spune că zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni şi a ţarilor ruşi şi că în anii 1500 Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor, iar pe teritoriul României ultimul exemplar ar fi fost văzut în 1914, îmi povesteşte Marius Ştefana, administratorul Rezervaţiei de Zimbri de la Bucşani, după ce ne-a spus cât de norocoşi am fost că am reuşit să vedem zimbri la cele peste 35 de grade şi la o oră la care, de obicei, masivele exemplare nu prea se apropie de garduri.

Foto credit: Renate Nenciu

Foto credit: Renate Nenciu

Deşi site-ul oficial al rezervaţiei menţionează că zimbrăria poate fi vizitată pe tot parcursul zilei, ora ideală este dimineaţa, între 10.30-11.00  când zimbrii sunt hrăniţi cu suplimente. “Rugăm vizitatorii să nu ne confunde cu Grădina Zoologică. Încercăm să intervenim în viaţa lor cât mai puţin. Îi ajutăm doar cu hrana suplimentară bazată pe porumb şi ovăz, concepută aici la noi în ocol. Pe timp de iarnă mai luăm nişte suplimente minerale de la Institutul Baloteşti”, explică Marius Ştefana.

Foto credit: Renate Nenciu

Foto credit: Renate Nenciu

Perioadele cele mai indicate pentru vizitare sunt toamna, iarna şi primăvara devreme „pentru că atunci sunt foarte legaţi de hrana suplimentară, iar în zona jgheaburilor pot fi văzuţi chiar de dimineaţă de la 8.00 până după orele 16.00-17.00 pentru că rămân aici în locul unde e administrată hrana fibroasă, fânul natural pe care chiar acum îl recoltăm de pe întinsul rezervaţiei. Avem 25 de hectare de ogoare de hrană pe care cosim fânul, îl balotăm şi îl depozităm pentru iarnă”.

Pe cele 163 hectare de pădure, suprafaţa pe care se întinde rezervaţia de la Neagra – Bucşani înfiinţată la începutul anilor ’80 există 32 de de exemplare adulte, 14 masculi, 18 femele, 5 pui de anul trecut şi unul de doar câteva săptămâni. Toate exemplarele care se găsesc în Grădinile Zoologice de la Târgovişte, Bucureşti, Craiova şi Reşiţa provin de la Zimbrăria Bucşani.

Foto credit: Renate Nenciu

Foto credit: Renate Nenciu

Zimbrăria Neagră din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, în judeţul Dâmboviţa este situată la mai puţin de 80 de km de Bucureşti, la 30 de km de Târgovişte şi la 35 de km de Ploieşti.  „Nu suntem la fel de cunoscuţi ca cei de la Haţeg pe care îi ajută şi zona turistică, noi suntem puţin mai izolaţi pentru că accesul de la ultima bucată de teren asfaltat până la noi este de aproape 5 km de drum forestier”, spune Marius Ştefana, administratorul Rezervaţiei de Zimbri de la Bucşani, majoritatea turiştilor fiind atraşi însă, tocmai de acest aspect încă sălbatic al zonei.

Foto credit: Renate Nenciu

Foto credit: Renate Nenciu

Pretul biletului pentru vizitarea rezervaţiei este de 2 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi.

Cei care doresc să rămână peste noapte se pot caza la cabana Zimbrăriei care dispune de 8 camere duble şi care a fost concepută ca o cabană de vânătoare, astfel că nu are un grad foarte mare de confort. Pentru rezervări poţi suna la numerele de telefon 0245/634.908; 0732.701.608 sau poţi trimite un email la admin@targoviste.rosilva.ro.

Pe lângă vizita la Zimbrărie poţi încerca şi vânătoarea, printre speciile cele mai căutate fiind sitarul, prepeliţa, potârnichea, fazanul, iepurele şi mistreţul.

Tot în zonă se află casa memorială I.L. Caragiale din localitatea cu acelaşi nume (fosta Haimanale) sau casa memorială Dalles din Bucşani.

În România, pe lângă zimbrăria de la Bucşani care este şi cea mai mare rezervaţie de zimbri din ţară, mai există alte trei: Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” din judeţul Neamţ, Rezervaţia de Zimbri Haţeg care este şi cea mai veche din România şi Rezervaţia Naturală de Zimbri “Valea Zimbrilor” din Vama Buzăului.

Acest articol a fost scris în infoturul “RomâniaAutentică: călărie și relaxare la Potcoava” organizat de Turism Market și Potcoava, în parteneriat cu Romanian Art & Craft.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *