Poveşti de dus acasă. De la Art & Craft.

Scris de  |  Nici un comentariu

Câte călătorii, atâtea suveniruri posibile- de la tradiţionalii saboţi olandezi, halbe de bere în miniatură din Belgia, un breloc cu Turnul Eiffel şi nelipsiţii magneţi cu o imagine sau un simbol al locului pe care tocmai l-am vizitat. Şi nu cred că există vreunul din care să nu mă fi întors cu o amintire. De aşezat pe raft sau de agăţat pe un perete.

How-Display-Travel-Souvenirs

Suvenirurile sunt dovada cea mai clară a vacanţelor şi oricât de ticsite mi-ar fi valizele, dincolo de kilometri de magazine pe care i-am străbătut căutând lucrurile cele mai autentice, tot mai există un minim buget post-vacanţă pregătit pentru cele câteva ore de petrecut în aeroport înainte de întoarcerea acasă. Pentru că, invariabil, drumul înapoi trece printr-un souvenir-shop. Al meu şi al multora dintre cei care tranzitează aeroporturile.

Brand-corner-ul Art & Craft din Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Foto credit: Art & Craft

Brand-corner-ul Art & Craft din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”
Foto credit: Art & Craft

„Sunt sute de turişti care ne trec zilnic pragul”, îmi povesteşte Emoke. De câteva luni lucrează ca vânzătoare într-unul dintre cele mai cunoscute magazine de suveniruri din ţară. Art&Craft Design este cea mai mare firmă de producție de cadouri de destinație din România, cu o selecție complexă de produse ce se regăsesc în toate magazinele galeriilor comerciale ale aeroporturilor din țară, dar și cu un magazin online.

“În online, ne adresăm unui public larg, nu doar străinilor sau românilor din diaspora care caută suveniruri, ci tuturor celor care vor să facă un cadou special, unul personalizat”, spune Alexandra Ungureanu, specialist comunicare.  Povestea Art&Craft a început în 2003. De la primul magazin deschis în Otopeni într-un spaţiu foarte mic, Art & Craft are astăzi magazine şi brand-corner-uri în toate aeroporturile din ţară, în Bucureşti, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Cluj Napoca.

Foto credit: Art & Craft

Foto credit: Art & Craft

De la vasele din ceramică de Horezu, Baia Mare sau Corund, iile, țesăturile tradiționale, ouăle încondeiate, până la delicatesele culinare, majoritatea produselor sunt adevărate opere de artă, mă asigură Alexandra.

“Sunt produse pe care le luăm direct de la meşterii populari. Mergem la ei acasă şi le selectăm cu atenţie. Aceasta este partea de craft pentru că totul este meşteşugit chiar de ei. Mergând în atelierele lor, vedem exact ce implică procesul de creaţie a unei farfurii sau a unei ţesături care la prima vedere poate părea foarte uşor de făcut. Ei bine, nu e deloc aşa. Sunt femei din Breaza sau Tismana care lucrează la o ie şi o lună pentru că totul este făcut manual, broderia este foarte complexă”.

Foto credit: Art & Craft

Foto credit: Art & Craft

„Ţesătura este atât de fină, iar broderia, spectaculoasă prin simplitatea ei”, îmi spune Thomas, un austriac venit la Bucureşti cu afaceri. Nu ştie foarte multe despre cămăşile tradiţionale româneşti, dar îmi povesteşte că de fiecare dată când se întoarce dintr-un loc nou, duce şi acasă o parte cât de mică din istoria acelei ţări. „E foarte important ca prin aceste poveşti să le creez copiilor mei o cultură cât mai vastă. Sunt mai mult decât simple cadouri, ele fac parte din procesul lor educativ. Şi asta caut atunci când intru într-un magazin de suveniruri- o lecţie de istorie.”

Deşi sunt cele mai scumpe produse din magazin (preţurile lor ajung până la 400-500 de euro în funcţie de complexitatea broderiei), iile se vând foarte bine, povesteşte Emoke. „De cele mai multe ori, clienţii sunt surprinşi de preţurile ridicate şi atunci le explicăm câtă muncă presupune realizarea unei cămăşi, câtă migală şi fineţe şi cât de reprezentative sunt pentru cultura noastră. Şi atunci ei vor să ştie exact din ce zonă provin sau ce înseamnă simbolurile de pe ii”.

ie mester

Foto credit: Muzeul Ţăranului Român

E agitaţie mare la Art & Craft. E început de weekend şi sunt zeci de turişti în căutarea celor mai frumoase amintiri. „De obicei cumpăr suveniruri care să aibă şi un alt rost pe lume în afară de cel de a desface sticlele de bere”, îmi spune Maria. E din Braşov şi cunoaşte multe dintre istoriile obiectelor expuse. “Vreau să le duc prietenilor mei din Elveţia, pe lângă vinurile şi dulciurile româneşti şi acest set de farfurii din ceramică de Horezu pictate manual. Să le spun despre simboluri. Uite, soarele de Horezu are ochi, nas şi gură şi îţi zâmbeşte din farfuria de ceramică şi nu apune niciodată”.

Foto credit: Art & Craft

Foto credit: Art & Craft

Produsele sunt însoţite şi de un certificat de autenticitate, “avem meşteri care lucrează doar pentru noi, şi suntem mereu în căutare de oameni talentaţi cu care să colaborăm, de la care să cumpărăm produse unicat”, explică Alexandra Ungureanu, specialist comunicare la Art & Craft.

Foarte bine se vând şi produsele din brandurile proprii, Vlăduţ Story şi Via Delice. “Vlăduţ Story este inspirat din povestea lui Dracula dar adusă foarte mult în zilele noastre. Vlăduţ este un personaj simpatic, deloc înfricoşător. Avem turtă dulce, prune în ciocolată, biscuiţi, caramele. Este o gamă care se adresează în special copiilor, dar nu numai. În timp ce Via Delice este o gamă high class care pe lângă pralinele de ciocolată, mai cuprinde ciocolată şi prăjitură de casă, fursecuri şi nuci umplute”, mai adaugă Alexandra.

Colaj-Vladut

Produsele de retail Art&Craft, produse bazate pe design şi creativitate, cuprind o serie de articole personalizate (tricouri, genti, pixuri, agende, portofele, portfarduri, produse din ceramică) se pot constitui deopotrivă în suveniruri autentice româneşti, dar şi în idei inspirate pentru cadouri.

Campanie---fresh-style_bun

Pe viitor, Art & Craft,  cel mai cunoscut şi cel mai mare brand actual pe piaţa de cadouri de destinaţie din România şi-a propus să devină la fel de popular şi pe piaţa externă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *