Poveşti de 4 stele. La Casa Comana

Scris de  |  Nici un comentariu

„În timp ce unii oameni investesc în betoane sau pierd bani la ruletă, eu am decis să-mi încerc norocul cu noroaiele”, povesteşte Gelu Palamaru, proprietarul Resortului Casa Comana. După ce în 2009 un incendiu i-a mistuit aproape în totalitate pensiunea, Gelu Palamaru hotărăşte că e cel mai bun moment să-şi pună în aplicare o idee mai veche. „Dintotdeauna mi-am imaginat un resort turistic care să îmbine natura, istoria şi cultura acestui loc, dar care să fie în armonie cu întreaga cultură europeană”.

Gelu Palamaru, proprietarul Resortului Casa Comana Foto credit: Casa Comana

Gelu Palamaru, proprietarul Resortului Casa Comana
Foto credit: Casa Comana

La 35 de kilometri de Bucureşti, pe vechiul drum al valahilor, mărginit de întinderile de păduri care formau odinioară vestiţii Codrii ai Vlăsiei, după ce treci de Mănăstirea Comana, pe strada Gellu Naum, la numărul 607, îţi atrage atenţia un vechi conac boieresc. Şi opreşti pentru că îţi imaginezi deja poveştile ce stau ascunse între ziduri, în vitralii,  în toată întinderea de câteva zeci de hectare de pe cele două maluri ale Neajlovului.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Lacul este împrejmuit de trestie, iar dincolo de Vila Cătălina se vede Delta Neajlovului, o întindere nesfârşită de mlaştini, de canale şi ape, cu mii şi mii de păsări. „Am avut grijă să intervenim cât mai puţin, să lăsăm natura la locul ei”, îmi spune Gelu Palamaru sau Gelu Leanei lui Nicu Călin din Mihai Bravu, cum îi mai place să se recomande. Iar primul lucru cu care se făleşte când îi treci pragul hotelului de 4 stele, este o poză de familie, veche de peste 70 de ani, aşezată la loc de cinste.

Cu mândrie povesteşte despre dârzenia şi curajul mamei sale, vestită pentru felul în care strunea caii. „Călărea doi cai în galop. Un flăcău din sat a-ncercat şi el şi a rămas olog toată viaţa. Şi mlaştina asta de la noi a-nghiţit o grămadă de vieţi, dar noi am rămas de veghe la marginea ei şi vom rămâne aici cu ajutorul Bunului Dumnezeu în veacul veacurilor”, stă scris pe peretele de la recepţie.

Pentru amatorii de călărie, Casa Comana pune la dispoziţia oaspeţilor săi cai lipiţani, cea mai veche dintre rasele moderne de cai din Europa.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Poveştile sunt nenumărate la Comana, iar Gelu Palamaru le face rând pe rând cunoscute. Suntem tot la recepţie. Pe un alt perete, cuvintele lui Nicolae Iorga au inspirat întregul concept al locului: „Când Orientul a pornit spre Occident, când Răsăritul şi-a dat mâna cu Apusul, când Nordul a vrut să se întâlnească cu Sudul – aici s-au întâlnit”.

Palamaru s-a gândit astfel să combine culturile celor trei Imperii care s-au intersectat în Ţara Românească: habsburgic, otoman şi ţarist. „Am pornit din Cordoba cu lămpile exterioare, am trecut prin Provence, prin Tirol, prin Ungaria, pe la Veneţia, prin Transilvania şi am ajuns la covoarele ţesute manual în Turcia şi care se aseamănă foarte mult cu cele olteneşti”.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

În faţă, pe o sobă din ceramică au fost pictate special cele două plante pentru care este recunoscut Parcul Natural Comana, bujorul românesc şi ruscus aculeatus sau ghimpele. „De fapt, simbolul Casei Comana reprezintă îmbinarea celor două flori”.

Toate aceste elemente au fost astfel aşezate încât să nu dea impresia de kitsch, în acest amalgam de culturi regăsindu-se şi o mulţime de elemente româneşti, fie că sunt simboluri ale zonei sau broderii de pe ii. Fiecare dintre cele trei etaje, fiecare încăpere poartă numele unei familii al cărei destin s-a intersectat de-a lungul istoriei cu Comana, Drăculeştii, Craioveşti-Basarabii şi Cantacuzinii.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Mobilierul din camere a fost realizat în fabrica de la Comana, de picturi ocupându-se un artist din Braşov. Adevărate opere de artă sunt şi vitraliile, cu şoimi în luptă, bujori, pescăreli sau înfăţişând liliacul în zbor deasupra Mănăstirii Comana.

La parter se află „Spa-ul Cavalerilor” dotat cu saună, duşuri, jacuzzi şi sală de fitness.

Trecem apoi prin restaurant, pe lângă rafturile cu sticle de vin, „marii paharnici de la Comana conduceau şi administrau zona Ţării Româneşti, astfel că majoritatea vinurilor noastre sunt din Valahia: Bazilescu, Budurească, Oprişor. Somelierul este chemat la masă să recomande vinul cel mai potrivit în funcţie de mâncărurile alese de client”.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

La Comana, bucătăriile sunt şi ele la vedere, asta pentru că, acest lucru, explică Gelu Palamaru, „ne obligă şi pe mine, şi pe bucătari la anumite standarde”. Miroase a fel de fel de condimente, a pâine rumenită, abia scoasă din cuptor. Dana, şefa bucătăriei ne lămureşte imediat: „Pregătesc o tigaie de pui, am o comandă sus”.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Multe dintre mirodeniie şi legumele folosite sunt chiar din grădina Casei Comana la care au acces şi turiştii care trec pragul resortului. „În schimbul unei taxe de 10 lei, cei care doresc îşi pot umple o coşniţă de legume sau de fructe din livadă”.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Bucătăria de la Comana îmbină şi ea mai multe culturi. Pe lângă mâncarea tradiţională românească veţi găsi aici şi produse inspirate din alte bucătării, Italia, Franţa, Turcia. „Avem o terasă deschisă doar în perioada aprilie-octombrie. Taverna Marelui Paharnic a fost inspirată de povestea de dragoste dintre o româncă şi un grec care s-au căsătorit la Comana. Astfel că, mâncăm din bucătăria grecească şi bem vinuri din Valahia. Aducem produse proaspete din Salonic, avem furnizori, avem cei mai buni calamari, caracatiţă, creveţi, gyrosul cu pita grecească”. În amintirea grecilor de la Comana, se organizează frecvent seri greceşti.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Un alt punct de atracţie, în special pentru turiştii din Bucureşti este Parcul de Aventură Comana cu peste 10 trasee şi o tiroliană peste lac. Cei care doresc să viziteze împrejurimile pot închiria una din cele 50 de biciclete puse la dispoziţie de Casa Comana.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

La Comana se va inaugura anul viitor un nou traseu stabil al unui mic vapor cu zbaturi, electric, care nu face zgomot şi care va duce turiştii la Cherhanaua Delta Neajlovului aflată într-un sat de pescari alăturat Comanei, la Budeni.

Peste drum de Casa Comana urmează să fie deschis „Hanul Poştalionului”, o pensiune cu 15 camere. „Odinioară de la Viena se venea pe Dunăre, şi la Bucureşti se ajungea tot pe Dunăre, şi nu prin Transilvania, traseul fiind pe aici, pe la Comana, locul în care se schimbau caii”.

Foto credit: Casa Comana

Foto credit: Casa Comana

Delta Neajlovului este perla sălbatică a Munteniei, spune Gelu Palamaru „şi exact aşa trebuie s-o păstrăm. Asta e forţa noastră – sălbăticia Comanei. Dacă pierdem lucrul ăsta, pierdem tot”.

Preţul unei nopţi de cazare pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus, cu acces gratuit la spa, o plimbare de o oră cu barca şi pescuit, cotă 55 de euro. Mai multe detalii găsiţi aici.

Resortul Casa Comana a fost gazda evenimentului de lansare a proiectului “Împreună punem ţara în valoare. Creşterea competivităţii zonelor rurale prin valorificarea potenţialului turistic” organizat de Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *