Povestea castelului de lut de la Porumbacu

Scris de  |  5 Comments

E născut, crescut în Bucureşti şi de când se ştie a locuit între betoane, şi asemeni multor bucureşteni tânjeşte după verile din copilărie pe care Răzvan Vasile a şi avut norocul să le petreacă an de an, la bunici, departe de zgomotul oraşului, în satul  Mândra din Ţara Făgăraşului, la capătul unei alei prăfuite. „Mi-am dorit foarte mult să evadez din oraş, mai ales pentru copilul meu”, povesteşte Răzvan Vasile amintindu-şi de zilele petrecute în arşiţa soarelului de dimineaţă până seara târziu, de pielea arsă şi genunchii juliţi, de poveşti de toate felurile, cu drumuri lungi prin pădure, cu aer curat şi miros de pâine abia scoasă din cuptor. De o casă cu bârne de lemn şi var scorojit. Şi de un vis de care avea să se apropie tot mai mult.

20151112_105227_resized

„Ne-am plimbat foarte mult prin ţară şi am experimentat foarte multe pensiuni, şi atunci am început să-mi doresc un loc şi o casă care să nu semene cu miile de pensiuni în care am stat. Am căutat, în primul rând un teren care să dea senzaţia de lejeritate. Ăsta e motivul pentru care îţi doreşti să fugi câteva zile din oraş, nu?”, îmi spune Răzvan în timp ce îmi arată, foarte mândru, nişte imagini perfecte să ilustreze aproape orice poveste de-a Fraţilor Grimm.

20151112_104710_resized

Terenul l-a găsit cu vreo zece ani în urmă în Porumbacu de Sus, un sat aflat la jumătatea distanţei dintre Făgăraş şi Sibiu. Accesul se face din Porumbacu de Jos, la 7 kilometri de DN. „Drumul este foarte bine întreţinut şi poţi ajunge cu orice tip de maşină. E o zonă populară, mai ales că este acelaşi drum care duce la Cabana Negoiu, celebrul loc de pe vremea lui Ceauşescu”.

Acum doi ani, pentru a putea începe lucrările, Răzvan Vasile și-a vândut casa din București, soția și copilul său s-au mutat cu chirie, iar el a renunţat la jobul pe care îl avea  pentru a se putea dedica exclusiv proiectului său de suflet. Înainte de a se apuca de construcţie, Răzvan a lucrat ca director de producţie în două mari agenţii de publicitate, apoi şi-a deschis împreună cu soţia sa, propria firmă de producţie publicitară. “Experienţa din publicitate, interacţiunea cu oamenii m-au ajutat foarte mult pentru că am învăţat să verific mereu calitatea şi să am răbdare pentru ca lucrurile să iasă exact în felul în care trebuie”.

11073978_1418700405097947_5409618218901313616_n

Până acum a investit 230.000 de euro în această construcţie realizată doar din materiale naturale, şi mai are nevoie de încă pe atât pentru a putea primi turişti. La ridicarea casei s-a lucrat aproximativ un an, iar de curând au fost terminate şi finisajele exterioare. Pentru ca proiectul să ajungă la forma finală a fost nevoie să schimbe mai mulţi arhitecţi, şi nici cu muncitorii lucrurile n-au mers mai uşor.

„Fundaţia de aproximativ doi metri este din beton ciclopian, peste aceasta s-a venit cu parte de structură de lemn, destul de impunătoare. Această structură de lemn a fost îmbrăcată în cob, un amestec de argilă, nisip, balast şi paie. E asemănător cu materialul de chirpic, diferenţa constă în faptul că acest amestec se poate pune direct în zid atunci când este ud, nu trebuie să aştepţi să se usuce ca la chirpici. Nu poţi să pui pe zid mai mult de 20-30 de cm”.

20151112_104759_resized

Lucrul cu pământul a fost cel mai dificil, explică Răzvan, „oamenii erau obişnuiţi să bată şindrila pe drept şi a trebuit mereu să le spun că eu vreau strâmb, nu drept”. Cu greu a găsit nişte muncitori din Maramureş, obişnuiţi cu construcţia caselor de lemn, care au înţeles cum trebuie să arate castelul inspirat de căsuţa piticilor din Albă ca Zăpada.

Pensiunea are zece camere, dintre care patru sunt apartamente cu scară interioară şi şase camere duble, fiecare cu acces separat. „E ca şi cum ai intra în căsuţa ta. Lucrăm acum la proiectarea interioarelor. Şi va fi acelaşi sentiment de extraordinar pe care oamenii deja îl au la vederea construcţiei. Este destul de dificil ceea ce vrem să facem, astfel că nu putem încă să anunţăm o dată de inaugurare. Fiecare element trebuie gândit până la cel mai mic detaliu pentru că fiecare cameră va avea propria personalitate”.

20151112_090020_resized

Pe malul râului va fi amenajată plaja, dar vor exista tot felul de zone de entertainment pentru cei mari şi pentru cei mici. Răzvan Vasile s-a gândit deja la diverse activităţi, plănuind însă şi colaborări cu localnicii din zonă. „Lângă noi există un centru de închirieri biciclete care s-a deschis anul trecut. Am vorbit deja cu proprietarii Parcului Aventura de la Sâmbăta să facem un parteneriat de barter cu ei. Pe Valea Avrigului există o zonă de călărie, iar turiştii noştri vor putea merge acolo să călărească”. Şi în cazul restaurantului, Răzvan şi-ar dori să facă parteneriate cu producători locali care să asigure partea de alimente.

11828772_1457867477847906_3887739386749991638_n

Cu fiecare zi, se apropie tot mai mult de visul său, unul care nu ar fi reuşit să prindă contur fără ajutorul şi sprijinul familiei sale, „totul se datorează soţiei şi băiatului meu. Împreună am reuşit să punem pe picioare această idee ce părea nebunească la început”.

„Primesc deja din ce în ce mai multe telefoane de la oameni nerăbdători să se cazeze aici. La un moment dat, vara trecută cred că se adunaseră cel puţin 100 de oameni să vadă pensiunea.”Răzvan Vasile crede că proiectul său, alături de altele asemănătoare, contribuie la o revitalizare a turismului rural şi e convins că povestea sa de la Porumbacu de Sus va fi una de succes, „dacă e cineva interesat să investească alături de noi suntem deschişi la discuţii”.

Fotografiile sunt din arhiva personală a lui Răzvan Vasile.

Poţi să urmăreşti povestea Castelului de Lut de la Porumbacu pe facebook.

5 Comments

 1. Pirone Valentin

  6 septembrie 2017 at 14:20

  Buna ziua, Am fost si am vazut. Constructia nu arata rau, mai ales ca promoveaza materiale naturale. Atat si nimic mai mult. Cuvantul „Castel” este o minciuna ca sa atraga turistii. Daca ajungeti acolo veti fi socati de dimensiuni. Veti putea urca pe scari cam 2.5m in cele doua „turnuri”. Proprietarul este de o lacomie rar intalnita. Pretul este de 5lei inclusiv pentru copii prescolari. Caz neintalnit nici macar la muzee.
  Doar dupa ce ati platit veti afla ca de fapt ati platit privitul ca nu aveti acces inauntru. Un caz nemaiintalnit – va imaginatit sa vi se ceara bani doar ca va uitati la Turnu Eiffel, Coloseum sau Fontana di Trevi. Veti afla ca nu puteti intra cu bauturi pentru ca proprietarul are o tejghea cu bauturi in curte. In mod normal acest caz este valabil numai pentru restaurante unde profitati de amenajarea dedicata consumului de alimente si bauturi. Dorinta proprietarului de a transforma casa in „hotel” mi se pare amuzanta. De ce ar face asa ceva cand castiga inzecit de la curiosii care vin sa dea o tura. Si inca ceva – atentie la dulaii proprietarului care se plimba liber pe acolo. Intr-adevar la fata locului aveti ocazia sa vedeti cateva recorduri mentionate mai sus – recorduri de nesimtire. Rog pe cei care au fost sa dea o tura sa-mi zica daca mint.

 2. Cristi

  21 mai 2016 at 19:42

  Bravo Razvan!

 3. Elena

  11 mai 2016 at 17:01

  Dupa masa de parnz din ziua de Pasti am plecat la plimbare spre Porumbacu de sus, curiosi sa vedem „Castelul de lut” de care abia auzisem.
  Am fost o incantare ceea ce am vazut, un mic tinut de basm.O incantare a fost si discutia cu dl.Razvan Vasile, fara sa stim cine este. Ne-a facut o scurta prezentare a ceea ce urmeaza sa fie acolo. Nu se putea sa nu facem poze.
  La intoarecerea, la Timisoara, din vacanta de Pasti am aratat prietenilor pozele de la „Castelul de Lut” fara sa spunem unde sunt facute. Unii au spus ca sunt din Olanda, altii Belgia sau Norvegia.Nu le-a venit sa creada ca asa ceva se afla in Romania. Superb !!! Chiar este un vis !!!!

 4. ANTIHI ADRIANA

  12 februarie 2016 at 10:29

  FELICITARI DIN TOATA INIMA;E MARE LUCRU SA-TI REALIZEZI VISUL SI SPER SA AVETI MULTI TURISTI CARE SA SE BUCURE DE CASTEL SI DE FRUMUSETIILE ZONEI:

  • Razvan

   14 februarie 2016 at 20:09

   Multumim

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *