Patronii care lasă hotelurile în paragină ar putea fi amendați

Scris de  |  Nici un comentariu

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a declarat la o întâlnire cu reprezentanţii patronatelor din turism, la Năvodari, că proiectul noii legi a turismului prevede sancţionarea, de către administraţia locală, a proprietarilor de hoteluri care îşi lasă unităţile în paragină.

”Acel abuz de drept de proprietate, cu clădiri lăsate vraişte, cu obiective care au fost la un moment dat în circuitul turistic şi au fost abandonate, cu privatizări eşuate şi pot să mă refer aici la Neptun-Olimp, Complexul Panoramic, care a fost luat, privatizat şi lăsat în paragină, lucrurile nu pot continua aşa la nesfârşit pentru că ele strică practic ceea ce este împrejur”, a declarat ministrul.

El a adăugat că proiectul noii legi a turismului prevede că autorităţile locale au dreptul şi obligativitatea de a sancţiona proprietarii hotelurilor lăsate în paragină, iar dacă administraţiile locale nu se implică, atunci vor fi și ele sancţionate de către agenţiile statului.

”Propunem, la aceste obiective supuse unui proces de privatizare, să fie activate clauzele post-privatizare, să fie văzute toate contractele şi reluat procesul de privatizare. Autoritățile locale au dreptul şi obligativitatea de a-i sancţiona pe cei care strică imaginea zonelor turistice prin lăsarea în paragină a proprietăţilor, iar dacă autorităţile locale nu se implică, se impune sancţionarea lor de către agenţiile statului. Dacă un primar nu îl amendează pe cel care lasă în paragină, atunci îl amendăm noi pe el, personal, fiindcă nu trebuie să luăm banii tot de la cetăţeni, prin impozite. Aceste măsuri sunt aplicabile în noua lege a turismului pe care încercăm să o promovăm chiar foarte repede, poate o lună, o lună şi jumătate’, a declarat Mihai Tudose.

Referitor la măsurile luate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) faţă de operatorii din turism, ministrul a spus că acestea vor fi drastice acolo unde sunt nereguli.

”Politica noastră este să facem prevenţie, îndrumare şi, evident, acolo unde lucrurile nu se vor desfăşura aşa cum trebuie, să luăm măsuri drastice, dar ţintite, nu cu un mesaj gen ”pe litoral s-a întâmplat nu ştiu ce”. Nu. S-a întâmplat la cutare operator care a făcut ce a făcut, evitaţi hotelul ăla că se întâmplă chestia asta, cu măsuri care merg până la închiderea temporară a activităţii”, a afirmat ministrul.

Conform acestuia, proiectul legii turismului va fi postat, luni, 15 iunie, pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, urmând să intre în dezbatere publică.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *