Papirøen Copenhaga Street Food sau cea mai tare experienţă culinară trăită până acum – Partea I

Scris de  |  Nici un comentariu
  • Ce faci, ai fost în concediu săptămâna trecută?
  • Am fost plecat din ţară, în…

Sunt sigur că aţi purtat conversaţia asta măcar o dată. Tu vrei să faci oleacă de small talk, dar ţi se răspunde la o altă întrebare, pe care tu, insignifiantule, nu te-ai gândit să o adresezi. Oamenii vor să se ştie că au fost în concediu, dar mai ales că au fost plecaţi din ţară. Nu ştiu dacă e un defect sau nu, dar am observat cum se înrădăcinează acest pseudo-sindrom din ce în ce mai tare.

Poate că şi din acest motiv ţin să scriu despre faptul că săptămâna trecută am fost în Suedia şi Danemarca(i.e. Malmo, Lund şi Copenhaga). Foarte frumos, foarte frig şi da, cam scumpişor. Dar astăzi şi săptămâna viitoare vreau să vă vorbesc despre cea mai tare experienţă culinară pe care am trăit-o de când m-am apucat de mâncat.

Să fiu sincer, voiam să ajung la Street Food în Copenhaga, dar nu eram extrem de entuziasmat cu privire la ce ar fi urmat. Pur şi simplu, ceva din mine parcă nu voia să creadă că acolo voi găsi ceea ce avea să mă doboare psihic pentru următoarele zile(desigur, în cel mai frumos mod cu putinţă).

IMG-20160308-WA0000

Totul se petrece într-o hală, pe o insulă din capitala daneză. Ajungi destul de uşor de la gară, cu bicicleta sau chiar la picior. Recomand bicicleta. Vis-a-vis, peste apă, se vede clădirea nouă a Operei. Nu te lasă cu gura căscată, însă îţi ia gândul de la ceea ce urmează să se întâmple.

Deschid uşa; se aude muzică pe care încep să o aud din ce în ce mai des prin locuri precum Energiea, Alt Shift sau Simbio. Oamenii, identici. Începe să îmi placă din ce în ce mai mult. Miroase intens a mâncare, dar a mâncare bună, complicată şi dornica să fie consumată. A se nota faptul că n-avea nici măcar o treabă cu mirosul de cantină cu care suntem obişnuiţi, deşi era o explozie de tigăi şi grătare pe metru pătrat.

IMG-20160308-WA0005

În mijloc erau doar mese şi scaune, ticsite cu inşi care mai de care mai bărboşi şi mai dornici să guste din ambuscada de gusturi de pe toate continentele. Suspectez că peste jumate din cei prezenţi acolo erau turişti, dar se formase o simbioză a gurmanzilor care depăşea orice barieră, de orice fel şi toţi abia aşteptam să ne hotărâm la două-trei feluri pe care să ni le apropriem-apropiem.

De-a lungul halei erau zeci de standuri cu cea mai diversă mâncare pe care am văzut-o până acum, cu tot cu ce de la televizor:). Mâncare extraordinară din Danemarca, Mexic, Turcia, Maroc, Brazilia, China, Coreea, America, şi tot aşa.

IMG-20160308-WA0008

Indiferent de naţionalitate, tigaie, grătar, porc, peşte sau vită, toţi cei care găteau erau absolut convinşi de ce întâmpla în jurul lor şi, poate ceea ce ne lipseşte cel mai mult prin restaurantele din ţară, erau cât se poate de entuziaşti. Le PLĂCEA cu adevărat că făceau. Cred că asta m-a introdus cel mai mult în atmosfera de la Street Food şi susţin cu tărie că şi papilele mele s-au lăsat corupte.

Încă o dată… Am mâncat chestii mult mai gustoase în România- deşi una dintre ele e în top 5 pentru mine până acum- însă ceea ce m-a frapat a fost abordarea holistică a tot ceea ce înseamnă mâncare şi a ideii că mâncatul e una dintre cele mai frumoase activităţi care nu prea şi-a schimbat esenţa de când zburdă oamenii pe Pământ.

IMG-20160308-WA0003

Am dat două ture de hală până când m-am hotărât la două feluri, urmând să-l aleg şi pe al treilea, dar cu o mică ezitare după. Încă o dată m-am mâhnit gândindu-mă la faptul că nu pot mânca decât până la un punct; mai departe, sănătate! e rău pentru corp… Cumulat cu asta, gândiţi-vă că am fost pus în faţa unor decizii cumplit de grele. Aş fi mâncat absolut tot ce era acolo, dar în final a trebuit să ajung la o concluzie; de fapt, la 3.

V-am promis că toată experienţa aceasta merită o expunere cel puţin dublă faţă de tot ce-am făcut până acum, dar, în acelaşi timp, nu pot să nu vă dau un teaser referitor la ce urmează.

Carevasăzică, ne vedem săptămâna viitoare pentru raţă, porc şi cod.

Până atunci, luaţi o porţie de LIBERTATE ÎN BUCATE.

A, era să uit. Desenul de pe prima pagină nu mi-l asum, e de pe www.politiken.dk.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *