Orheiul vechi – ruinele care așteaptă să fie descoperite

Scris de  |  Nici un comentariu

Fiecare turist care vine în Moldova ajunge şi pe la Orheiul Vechi. Complexul muzeal reprezintă Republica Moldova, la fel cum o fac şi celebrele vinării de la Cricova sau Mileştii Mici.

Orheiul Vechi este un complex muzeal sub cerul liber format din obiective naturale şi antropice.

Traseul Orheiului Vechi porneşte dinspre vest, din direcţia satului Brăneşti, având o deschidere impresionantă spre panorama defileului râului Răut. Oraşul medieval s-a constituit în jurul anului 1330 în timpul dominaţiei Hoardei de Aur, cunoscut sub numele de Şehr al-Cedid.

orheiul vechi

 

După abandonarea localităţii de către mongoli, orăşelul continuă să se dezvolte, localnicii obişnuiesc să-l numească Orhei, iar în timpul domniei lui Alexandru cel Bun devine cea mai importantă fortificaţie la hotarul de est al Ţării Moldovei. La sfârşitul sec. XVI localitatea este transferată pe teritoriul actualului Orhei.

Acum pe aceste locuri sunt două sate, Butuceni şi Trebujeni, sate care încă mai păstrează arhitectura tradiţională ţărănească.

Orheiul Vechi este destul de departe de actualul Orhei, aşa că nu faceţi greşeala să urcaţi într-un autobuz spre Orhei. Cel mai potrivit este să apelaţi la o agenţie de turism sau cu maşina pe cont propriu.

În Orheiul Vechi o mulţime de obiective turistice sunt de fapt rămăşiţe din ce a fost odinioară.

Primul obiectiv din complex este Citadela de piatră, acum veţi vedea doar fundamentul acestei Citadele, pe vremuri a fost reşedinţa militară a conducătorului mongol, iar în timpul lui Ştefan cel Mare reşedinţa pârcălabilor de Orhei. Din păcate, acum se văd doar ruinele acestei construcţii.

Tot în apopiere se află şi ruinele unui palat, astăzi acoperit cu pâmânt, care îşi aşteaptă timpul pentru săpături arheologice.

În partea centrală a aşezării Orheiului Vechi s-a identificat o moschee şi un caravanserai din perioada Hoardei de Aur. În imediata apropiere este şi fundamentul în ruină al unei biserici ortodoxe.

În sec.XIV în oraşul de pe Răut funcţionau trei băi. Cea mai importantă construcţie de acest gen se află lângă vadul din faţa satului Trebujeni. Toate aceste obiective sunt amplasate la poalele stâncilor, dacă ridicăm ochii spre stânci vom vedea în depărtare schitul Peştera. La schit se ajunge traversând satul Butuceni şi urmând direcţia spre biserica satului, care poartă hramul Naşterea Maicii Domnului (datează din 1904).

Schitul despre care vorbeam se compune din biserică şi 11 chilii monahale, săpate în stâncă la circa 50m altitudine. Biserica este una funcţională. De aici, din biserică se deschid nişte privelişti fantastice spre întreg complexul. Măcar pentru acest instantaneu trebuie să faceţi un drum până la Orheiul Vechi.

orheiul vechi bun

Apoi, faceţi cale întoarsă şi zăboviţi pe drumurile satului Butuceni, pentru că formele arhitecturale arhaice ale caselor cu prispă sau stâlpii de la poartă ornaţi cu simboluri astrale nu-i mai găseşti în altă parte.

La est de complexul Peştera, stânca Răutului adăposteşte peste 150 de cavităţi rupestre. Locul practic se află în partea opusă a satului Butuceni, tot aici se află ruinele unei mănăstiri rupestre, Mănăstirea Pârcălabului Bosie, un complex monahal amplasat la o altitudine de 25m faţă de apele Răutului.

orheiul vechi 2 bun

Biserica cu hramul Sf.Nicolae, săpată într-o peşteră, este formată din altar şi naos, iar la intare veţi găsi gravată şi o „pisanie” în limba slavonă.

Spre final, pentru o mai bună înţelegere a istoriei locului, treceţi pe la Muzeul Complexului. Găzduieşte peste 6,000 de piese care au fost colectate în urma săpăturilor arheologice.

Valurile de pământ, fortificaţiile din perioada geto-dacică, ruinele din perioada ocupaţiei Hoardei De Aur, ruinele din perioadă medievală a Ţării Moldovei încă mai aşteaptă să fie studiate şi explorate.

*Viorica Ataman este blogger de turism din Republica Moldova. O puteți găsi și la travelblog.md.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *