Londra: Oyster card pe înțelesul tuturor

Scris de  |  2 Comments

Odată ajuns în Londra, posibilităţile de deplasare sunt variate: metrou clasic, DLR, Overground, renumitul black cab, minicab, autobuz simplu sau etajat, autocar, tren, bicicletă sau maşini închiriate. De data aceasta vom vorbi despre Oyster Card şi Travelcards care ne oferă acces la metroul clasic, DLR (Docklands Light Railway), Overground, autobuz, telegondola Emirates Air Line sau transportul pe apă, denumit Thames Clipper Bus.

Oyster-ul este un tip de smartcard, pe care se pot pune bani care se vor folosi „la nevoie”, dar care poate fi încărcat cu echivalentul unui travelcard de o săptămână sau bilete pe o anumită perioadă pentru autobuz. Transportul pe apă este şi el accesat prin Oyster, dacă acesta ţine de TFL (Transport for London) şi nu de un operator privat.

oyster-yuklemeCălătoria poate să începă de îndată ce o persoană cumpară un card Oyster de la ghişeele aflate în staţiile de metrou. Acestea nu sunt întotdeauna deschise, dar fiecare staţie de metrou dispune de automate unde pot fi reîncărcate cardurile sau, dacă nu dispuneţi încă de acesta, la obţinerea unui Travelcard de o zi. De ținut minte că acesta din urmă este la fel de uşor de îndoit sau de distrus ca şi cel de la metroul românesc, fiind printat pe un carton destul de subţire, așa că ar fi bine să fie păstrat într-un loc sigur pentru a se evita neplăcerile. De asemenea, costul său este peste cel maxim încasat de Oyster pentru diverse zone ale Londrei (9 în total).

După ce ați cumpărat Oysterul, aveți două variante. Fie depozitați pe el o sumă la alegere, fie cumpărați un abonament pe 7 zile. Dacă stați la Londra doar un weekend, e mai avantajos să puneți pe Oyster în jur de 25£. Dacă stați o săptămână ieșiți mai ieftin dacă luați un abonament pentru 7 zile, care costă 31,40£.

Pentru că automatele unde pot fi reîncărcate cardurile pot crea confuzii, mai ales dacă nu ați mai fost niciodată la Londra, puteți vedea pașii care trebuie urmați în videoclipul de mai jos.

Ce sunt zonele din Londra?

Aceste prețuri sunt valabile pentru zonele 1-2. Ce sunt aceste zone? Londra este împărțită în 9 zone tarifare. Centrul, unde se află majoritatea obiectivelor turistice, e încadrat în zona 1. Numărătoarea continuă apoi înspre periferii, care se află în zona 9. Cu cât te îndepărtezi de centru, cu atât prețul unei călătorii este mai mare.

tube_map

Spre exemplu, o călătorie cu metroul prin zona 1 costă 2,20 lire în orele care nu sunt de vârf. Din centru până la aeroportul Heathrow, aflat în zona 6, călătoria costă 3 lire.

E important de reținut că tarifele variază în funcție de ore. Între 6.30-9.30 și între 16.00-19.00 se consideră că sunt ore de vârf și se taxează diferit. Spre exemplu călătoria de la/către aeroportul Heathrow, va costa între aceste ore 5 lire, spre deosebire de doar 3 lire în restul zilei, după cum am exemplificat mai sus (zona 1 este singura care are același tarif – 2,20 lire – indiferent de oră).

Prețurile sunt valabile doar cu Oyster Card, o călătorie simplă costând 4,50 lire în zona 1 (față de 2,20 lire cu Oyster) și 5,70 lire de la/către Heathrow (față de 5 lire la ore de vârf și 3 lire în restul zilei cu Oyster).

Oyster Card pentru turiști

oyster pentru turistiExistă Oyster card conceput special pentru turişti. Diferenţa între acesta şi cel pentru locuitorii Londrei este următoarea: preţul cardului pentru turişti este de 3 lire care nu se rambursează (cardul nu se poate returna), iar cel pentru londonezi este de 5 lire (îl returnaţi şi vi se va da înapoi contravaloarea acestuia).

La plecarea din Londra, puteţi cere returnarea banilor aflaţi încă pe card, indiferent de tipul acestuia. De asemenea, dacă vizita se va suprapune peste evenimente precum a fost nunta regală, există mari şanse de a putea cumpăra un Oyster Card în ediţie limitată (cel pentru nunta lui Kate şi a lui William a costat 10 lire).

TFL le oferă posibilitatea turiștilor de a comanda pe site Oyster-ul, urmând ca acesta să fie trimis prin poştă înainte de călătorie. Pentru România, din păcate, această opţiune nu este încă activată.

Tarifele sunt identice, indiferent că eşti turist sau locuitor al Londrei. Ambele tipuri de Oyster oferă 25% reducere la tarifele pentru telegondola Emirates Air Line şi 10% la cele pentru transportul pe apă. Copiii sub 11 ani călătoresc gratuit în Londra şi trebuie să fie însoţiţi de un adult care să deţină un Oyster card sau un Travelcard.

Cât costă să călătorești?

Pentru fiecare zonă există o sumă maximă care poate fi percepută zilnic. Călătorul va atinge cardul de călătorie de fiecare dată de zonele desemnate pentru aceasta sau va insera Travelcard-ul în fantele speciale la intrarea în metrou. O dată ce se vor face mai multe călătorii, suma totală a acestora nu poate depăşi valoarea maximă pentru cea mai îndepărtată zonă în care a ajuns.

Există, însă, un artificiu. Se pot face, de exemplu, călătoriile necesare din zonele 1-2 până la atingerea sumei maxime. Apoi, se poate călători cu autobuzul în zona 3. Această călătorie este gratuită . Metodele de stabilire a sumei maxime taxate sunt complexe şi ele au în vedere mai mulţi parametri, dacă se circulă în timpul sau în afara orelor de vârf, dacă se foloseşte doar autobuz sau mai multe mijloace de transport în comun etc.

Pentru zonele 1-2, dacă optaţi  să puneți o anumită sumă de bani pe Oyster, indiferent de numărul de călătorii pe care le efectuați într-o singură zi, nu puteți fi taxați mai mult de 8,40£ în orele de vârf și 7£ în afara lor. De exemplu, dacă ați efectua 5 călătorii cu metroul în intervalul 10.00-16.00 în zona 1, în mod normal acestea ar costa 11 lire  (5×2,20 lire), dar de pe Oyster nu vi se vor lua decât 7lire (dacă efectuați cel puțin o călătorie în timpul orelor de vîrf, plafonul crește la 8,40 lire).

Dacă ați optat pentru o anumită sumă pe Oyster, o călătorie cu autobuzul costă 1,45 lire. În cazul în care, să zicem, ați efectuat deja 4 călătorii cu metroul și ați depășit plafonul de 7£, nu veți mai fi taxați nici în autobuz.

Există totodată şi opţiunea de a încărca Oysterul (cel pentru locuitorii Londrei) cu echivalentul unui abonament de 1 săptămână pentru o anumite zone. Dezavantajul ca turist, dacă doreşti să calătoreşti în alte părţi ale Londrei decât cele acoperite prin abonament, este că va trebui să mai adaugi şi alţi bani pe card ca să plăteşti eventualele diferenţe.

În cazul în care stați 7 zile și optați pentru abonamentul săptămânal de 31,40 lire pentru zonele 1-2, nu uitați că tot trebuie să mai puneți pe Oyster încă 6£ pentru aeroport (Heathrow).  Cu abonamentul puteți călători oricând și în orice zonă și cu autobuzele, fără să plătiți nimic în plus. Tot ce trebuie să faceți este să atingeți Oysterul de zona de taxare.

Varianta optimă pentru o zi

În cazul în care aveți nevoie să călătoriți doar într-o singură zi, pentru a nu mai achiziționa un Oyster Card, puteți opta pentru un Travelcard de o zi, care costă 9 lire dacă îl luați în orele de vârf și 8.90 lire în restul zilei. La urcarea în autobuze cu acest Travelcard, nu trebuie decât să îl arătați șoferului.

Dacă doriţi să ştiţi mai mult despre sistemul britanic de a călatori prezentat mai sus, puteţi apela la cititoarele de culoare roz din staţiile de metrou. Ele vă vor da informaţii cu privire la ruta optimă pentru a plăti cât mai puţin. Dacă cititorul roz nu există în staţia unde vă aflaţi, înseamnă că nu există mai multe alternative.

De asemenea, nu uitaţi să intraţi  pe site-ul TFL pentru a verifica dacă în perioada când veţi călători în Londra sunt planificate lucrări de infrastructură pe anumite zone sau greve, dar și pentru a afla dacă au survenit modificări de tarife.

În concluzie, pentru o vacanţă aparte, puteţi să vă imaginaţi că locuiţi cu adevărat în Londra în acele zile. Încercaţi faimosul accent britanic când solicitaţi un Oyster autentic londonez şi nu uitaţi de renumitul „Cheers, mate!”(da, şi femeile îl folosesc uneori).

 

2 Comments

  1. Gheorghiu Radu

    18 august 2019 at 12:46

    La aeroport se poate returna cardul oyster,sau doar in stația de metrou

  2. Florina

    18 mai 2019 at 16:39

    Buna ziua ,as vrea sa iau un travel card de 7 zile pentru zona 2-6 si pot sa-l utilizez in zona 1 pe autobuzele etajate?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *