Libera, distinsa și misterioasa Veneție

Scris de  |  Nici un comentariu

Veneția este unul dintre orașele pe care trebuie să le vezi măcar odată în viață ca să îți spui mai apoi că lumea în care trăim este un loc unde plăcerea și frumosul nu pot fi păcate, ci doar modalități prin care Creatorul își poate arăta îndurarea mai apoi. Orașul lui Giacomo Casanova și al curtezanelor te face să te îndrăgostești de el fără să îți dai seama, se joacă cu tine și te convinge să te reîntorci pentru o nouă aventură.

Veneția

Veneția e orașul minunat în care pășesc anual milioane de turiști, mă și mir că mai e în picioare după ce cohorte de turiști din toată lumea îi tocesc milimetru cu milimetru străduțele întortochiate.

Din Piața Roma pornesc toate drumurile către orașul de pe ape. Veneția este ca un labirint continuu în care nu ai cum să te pierzi. Eventual, dai de o stradă care se oprește într-un canal și apoi te întorci. Dacă te pierzi, nu e o problemă pentru că vei găsi mereu săgeți care te direcționează către Piața San Marco sau către alte puncte de reper importante.

Venețienii sunt cei care asistă zilnic la zgomotul geamantanelor trase de turiști pe străduțele pietruite. Viața lor e totuși în alt ritm decât cea a vizitatorilor. Nu au nicio problemă să își afișeze cearșafurile și lenjeria intimă în balcoanele de deasupra canalelor sau să agațe săculeții de gunoi pe sforile care coboară din balcoane. Cântă și se strigă pe la ferestre pe tonalități diverse.

Venetia

Dacă te plimbi printre culoarele adânci ale Veneției ajungi în locuri pe unde turiștii nu prea trec. În locurile acestea ascunse poți găsi câte o grădină interioară tipic italiană, cu plante mediteraneene în ghivece, unde îți poți imagina povești de dragoste cu frumoase curtezane și musafirii lor cu arginții la chimir. Lord Byron a descris cel mai bine această ”regină cu zestre de neegalat, Veneția”.

Veneția

Pentru că nu au loc de grădini, venețienii și-au amenajat pe acoperișuri mici terase din lemn decorate cu ghivece cu leandri, cei cu vedere la port sunt mai norocoși. Serile din lagună sunt de vis. Gondolierii își încep călătoriile pe canale cântând, portul se liniștește, iar turiștii se retrag în restaurantele și terasele din piațetele orașului.

IMG_0057

Ziua sau noaptea Veneția e la fel de șarmantă și misterioasă. Își schimbă măștile colorate odată cu apariția lunii pe cer. Luminile se aprind iar viața de noapte continuă pe marginea canalelor la un pahar de vin și o porție de paste.

Tot orașul e un muzeu în aer liber și nu e altă recomandare decât aceea de a porni la pas în descoperirea lui. Repere importante sunt Palatul Dogilor, Piața San Marco, Grande Canal, Ponte de Rialto, Arsenale, Basilica di San Marco, Bienala de la Veneția și multe alte biserici și muzee pe care le găsești la fiecare colț de stradă.

Venetia

Undeva pe strada Calle Lunga e ascuns anticariatul L’Aqua Alta. Dacă intri vei descoperi o altfel de lume a cărților vechi. Sunt așezate teancuri, teancuri pe pereți sau în gondola din mijlocul librăriei. Dacă îți faci curaj să treci printre cărți, în spatele anticariatului, dai de o terasă cu scări din cărți pe care dacă urci poți vedea întreg canalul.

Venetia

Nu îți dai seama cum trece timpul dacă mergi prin inima orașului. Poți să te pierzi printre magazinele pline cu măști sau prin atelierele unde artizani fac obiecte din sticlă de murano chiar în fața trecătorilor. E magic.

Măști venețiene

Veneția merită iubită pentru că știe să îți arate cât de frumoasă e atunci când vrei să o descoperi altfel decât restul celor care au descoperit-o deja. Veneția te va chema din nou în porturile ei pentru că vrea să te revadă și îți promite că nu se va ascunde niciodată în spatele evantaielor dantelate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *