“La Cantine de Nicolai”- locul unde mănânci ca la Paris

Scris de  |  Nici un comentariu

Pe strada Povernei, între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, la parterul unei clădiri de birouri se află Cantina lui Nicolai, un bistro „pop” franţuzesc frecventat de unii dintre cei mai interesanţi oameni ai capitalei.

„Monica, soţia mea, este spiritul acestui restaurant, datorită ei am deschis „La Cantine de Nicolai”. Asupra locaţiei ne-am decis în momentul în care am văzut-o, ne-a inspirat. Am ştiut din prima unde vreau să fie garderoba, bucătăria, cum să aşez mesele. Am făcut-o exact cum am simţit, fără să am vreun plan de business”, îşi aminteşte Nicolai Tand, proprietarul restaurantului, aflat astăzi în topul celor mai bune restaurante franţuzeşti de la noi.

la cantine de nicolai

A deschis restaurantul în 2009 împreună cu un asociat francez, Laurent Strouk ce deţine o galerie de artă în Paris, câteva dintre tablouri decorând pereţii Cantinei lui Nicolai. Decorul restaurantului este unul minimalist, în culori uşor întunecate, perdele negre, banchete şi scaune din piele neagră în contrast cu feţele de masă şi vesela albă, imaculată. Multe dintre ele, mărturiseşte Tand, au fost aduse de la Paris. Iar pata de culoare este dată tocmai de acest pop art modern foarte fresh.

Foto credit: lacantinedenicolai.ro

E trecut de ora 19.00, într-o sâmbătă seară, iar restaurantul începe să se aglomereze, lumina devine difuză, pe fundal se aud nişte chansonete franţuzeşti „uşor remixate”, remarcă Nicolai, iar agitaţia de la bucătărie se resimte într-un mod plăcut în restaurant. E un du-te vino continuu care nu deranjează însă pe nimeni, la fel cum nu deranjează nici fumul de ţigară de la mesele vecine, pentru că sistemul de aerisire este foarte bun.

„Îmi place toată această agitaţie, de asta am şi vrut ca bucătăria să fie semi la vedere. E vorba şi de flux, dar mai ales e foarte important să aibă clientul încredere în ceea ce se întâmplă la bucătărie.”

Nicolai Tand e nelipsit din bucătărie, e primul lucru pe care îl face atunci când ajunge la restaurant pentru că îi place „să transmită mâncarea”, să stea de vorbă cu bucătarii, să guste fiecare sos, însă fără să-i deranjeze. De 5 ani şi jumătate cel care se ocupă de bucătăria de la „Cantine de Nicolai” este chef-ul Marius Buzdugan, ”un moldovean foarte talentat”.

Nicolai îmi spune că până să ajungă în Franţa, n-a realizat cât de importantă este mâncarea, că a fost surprins de felul în care francezii ştiu să dea valoare meselor. „Masa te poate face să uiţi de probleme. La masă se pun la cale afaceri, la masă se reuneşte familia. Uneori oamenii nu-şi dau seama cât de importantă este.”

Monica şi Nicolai Tand împreună cu cei doi copii. Foto, arhiva personală

Monica şi Nicolai Tand împreună cu cei doi copii.
Foto, arhiva personală

Şi sunt şanse mari să mănânci mai bine la cantina lui Nicolai decât la Paris, pentru că în capitala Franţei „se mănâncă bine, dar nu în toate cârciumile.” Românii au început deja să facă diferenţa şi ştiu să aprecieze un serviciu de calitate. Cu toate acestea, explică Nicolai Tand „noi avem cultura mâncării, dar nu a ceea ce înseamnă a mânca bine. Niciodată n-am fost adepţii mâncatului în porţii mici, dar gustoase. Noi tot timpul vrem mult.”

Se întâmplă şi-acum să-l mai întrebe lumea dacă e multă mâncare într-o farfurie, iar el le răspunde de fiecare dată că e cât trebuie. „La masă trebuie să te simţi bine. Asta e şmecheria. Mâncarea o deguşti, o savurezi, dar când pleci, trebuie să pleci tot voios. E foarte important ca mâncarea să fie echilibrată. Ideea e ca atunci când mergi la restaurant să mănânci şi felul întâi şi felul al doilea.”

Meniul de la „La Cantine de Nicolai” a fost creat împreună cu doi bucătari francezi, Philippe Mark şi Sami Babou, consilierii celebrului chef Alain Ducasse. În meniu se regăsesc preparate fine, scoici Saint Jaques, foie gras, trufe, fenicul, şi aşa cum explica Nicolai Tand, accentul este pus pe calitate, nu pe cantitate.

Nicolai recomandă specialitatea casei: terină de foie gras cu trei dulceţuri (foie gras de canard maison et ses trois confitures- 63 de lei) cu o pâine dulceagă şi care se potriveşte foarte bine cu un vin dulce.

Puteţi încerca supa clasică de ceapă (soupe à l’oignon- 26 de lei), risotto cremos cu creveţi Tiger şi sos pesto– 92 de lei sau muşchi de vită cu cartofi Rosti şi sos de trufe-103 lei. Piure-ul de trufe (29 de lei) este genial.

risotto

Foto credit: www.nicolaitand.ro

“Toate sosurile pentru carnea de vită sunt de casă, nu e nimic din comerţ.”

Bucătăria se împarte în două sezoane, explică Tand: toamnă-iarnă, primăvară-vară. În sezonul toamnă-iarnă se merge mai mult pe sosuri, pe preparate din carne, în timp ce primăvara-vara se pune accentul pe salate, peşte, sosuri mai fine, foarte multe fructe de sezon, tarte ca desert, supă de căpşuni.

Foto credit: lacantinedenicolai.ro

Foto credit: lacantinedenicolai.ro

“Ca să fie gustoasă bucătăria trebuie să fie de sezon. Pentru că în sezon fructele şi legumele sunt mai gustoase şi mai ieftine. Sunt două aspecte foarte importante care trebuie luate în calcul.” Unul dintre secretele pe care mi le dezvăluie este leurda “o pun în salată pentru că e foarte aromată, aduce cu rucola, se găseşte peste tot şi e ieftină.”

Meniul specializat al restaurantului se schimbă de două ori pe an. “Tot timpul mă consult cu chef-ul bucătar, cu directorul, cu managerul. Cantine de Nicolai fără echipă nu există.”

Nicolai Tand şi-a propus să pună accentul în continuare pe lucruri simple “asta e provocarea”. Vrea să reintroducă porcul în meniu „am avut filet mignon de porc cu un sos de ciuperci morilles (zbârciogi) şi a avut un succes grozav.” Dar şi puiul “din ăla crescut la ţară cum trebuie. Vreau să merg pe produse mai puţin nobile, nu doar scoici saint-jaques şi creveţi.”

Chiar dacă într-o vreme au circulat nişte nemulţumiri la adresa chelnerilor lui Nicolai, pot să vă spun că în seara în care am fost la restaurant, servirea a fost foarte bine pusă la punct, preparatele au fost aduse cu promptitudine, chelnerii au fost amabili şi chiar i-am auzit la o masă vecină recomandând şi ajutând clienţii să combine diverse preparate.

Recomandarea lui Nicolai pentru sezonul de primăvară

Foto credit: www.nicolaitand,ro

Foto credit: www.nicolaitand,ro

Salată de caracatiţă cu sos vinegrette şi trufe, apoi, la felul al doilea-biban cu risotto şi sfeclă roşie, foarte cremos, iar ca desert- tartă cu mere, foarte fină cu îngheţată de vanilie, toate potrivite cu un vin alb, un Saint Cyr, un Chablis, chiar şi un Davino Alb Ceptura.

Salată de caracatiţă

Salată de caracatiţă

Având o mâncare foarte bună şi gustoasă spune că a fost obligatoriu să introducă în meniu vinuri cunoscute, care completează mâncarea. Veţi găsi la Cantina lui Nicolai vinuri din cele mai cunoscute zone ale Franţei: Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Côtes du Rhône, Languedoc-Rousillon. Preţul unei sticle variază între 120 de lei şi 3300 de lei, iar un pahar de vin costă între 23 şi 90 de lei.

În meniu a început să introducă şi foarte multe vinuri româneşti pentru că sunt din ce în ce mai bune. “Străinii care vin la mine şi mănâncă franţuzesc, vor să deguste vinuri româneşti”.

Nicolai Tand, Foto credit: arhiva personală

Nicolai Tand, Foto, arhiva personală

“Sunt din ce în ce mai naţionalist”, mărturiseşte Nicolai, tot ce a învăţat  vine din Franţa, dar acum vrea să scoată în evidenţă şi produsele româneşti.

“La Cantine de Nicolai” are o capacitate de 65 de persoane, dacă în prima parte a zilei veţi găsi cu uşurinţă o masă, lucrurile se schimbă o dată cu lăsarea serii sau în zilele de weekend, şi atunci e de preferat să vă faceţi rezervare. Dacă nu v-aţi făcut rezervare, puteţi aştepta la bar până se eliberează o masă. Veţi fi servit cu o cupă de şampanie şi nişte foie gras pentru degustat.

O masă completă La Cantine de Nicolai vă poate duce la 400-450 lei, asta fără a pune la socoteală vinul.

Dar, ne asigură Nicolai Tand “dacă vine un client care serveşte doar desert sau o cafea, nu mă deranjează. Le-am spus şi ospătarilor asta, nu vreau să se simtă clientul obligat să consume mult, şi felul întâi, şi felul al doilea, şi desert. Important e să se simtă bine.” 

 “La Cantine de Nicolai” strada Povernei nr. 15-17, telefon 0725 210 608

Orar zilnic: 11.00-23.00

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *