Jungla amazoniană sau cum să trăieşti iubind

Scris de  |  Nici un comentariu

An de an, milioane de oameni aleg ca destinaţii de vacanţă locuri unde caută echilibrul și pacea interioară, moda călătoriilor iniţiatice şi de meditaţie câştigând tot mai mulţi fani. Cu mult înainte ca membrii trupei Beatles să meargă în celebrul lor pelerinaj în oraşul sacru Rishikesh, unde se spune că au compus peste 40 de melodii pe durata şederii într-unul dintre ashram-uri, India era deja foarte populară în rândul celor care, timp de câteva zile pe an îşi propun un “shut down” de la agitaţia marilor oraşe, uită de confortul resorturilor all-inclusive şi al vacanţelor clasice. Topul locurilor care atrag cei mai mulți turiști pe acest segment este completat de Nepal, Tibet, insula indoneziană Bali şi Peru.12665687_10205865012966438_1928724769_n

“O vacanţă de genul acesta trebuie mai întâi simţită. În general, începi să cauţi astfel de locuri atunci când ajungi în acel moment în viaţă când realizezi că ceva trebuie redesenat, fie că e vorba de carieră, de o situaţie personală critică, de sănătate sau de relaţii. Porneşti la drum ca să te reinventezi”, povesteşte Andreea Ionescu.

Acum se recomandă business consultant & people catalyst, dar în urmă cu 6 ani era director de marketing într-o corporaţie, job la care a renunţat pentru a se dedica 100% proiectelor personale, de îndreptat businessuri şi de reparat oameni, povesteşte Andreea. Pe vremea lui Ceauşescu a fost nevoită să treacă prin tot felul de companii de stat, a lucrat ca inginer chimist la Călăraşi, apoi în Bucureşti s-a angajat ca proiectant, câţiva ani a experimentat şi meseria de jurnalist, pentru ca, în cele din urmă să ocupe poziţii de conducere în multinaţionale.

„La un moment dat, am început să fiu atentă la urmele pe care le las în vieţile celorlalţi şi cred că abia atunci am simţit că fac ceea ce trebuie”.

andreea ionescu peru

Ceea ce trebuie, fiind nişte tabere de reprogramare mentală, de lucru intensiv cu corpul, mintea, emoţiile, într-un program de dezintoxicare totală, în spiritul fitoterapiei practicate de indienii Shipibo din Amazon. Din cea mai recentă expediţie, s-a întors pe la mijlocul lui decembrie, iar până acum au fost 5 astfel de călătorii.  “Ne ducem o dată la câteva luni, în funcţie de solicitări. Trebuie să se formeze un grup de 15 persoane şi atunci putem să ne organizăm”, îmi explică Andreea.10462705_10202334151057097_3810328769430260102_n

Primul contact cu jungla amazoniană a fost în urmă cu patru ani, la invitaţia unei prietene din State care îşi dorea să breveteze, un fel de proces de transformare rapidă, astfel încât, oamenii să reuşească să treacă în următoarea fază din viaţa lor, cu puţin ajutor. Primul ajutor fiind un mediu izolat, acest sat, San Pedro care se află la 5 sau chiar 9 ore de mers cu barca (în funcţie de tipul de barcă şi de nivelul râului, dacă acesta este foarte scăzut se va merge cu o barcă lentă, uşoară) de Iquitos, unul dintre cele mai importante porturi amazoniene. Preţul unui bilet de avion porneşte de la 1500 de euro, se va zbura întâi către Lima, iar apoi din capitală peruană, spre Iquitos.

10464103_10202334122696388_7915218513972083480_n

Odată biletul de avion cumpărat şi cele 17 zile, rezervate (atât durează programul), trebuie să fi conştient de condiţiile extreme la care te expui, avertizează Andreea. „Nu oricine e pregătit pentru un astfel de proces şi este, în primul rând, un test de flexibilitate”.  Sunt 32 de grade, 95% umiditate, se doarme într-o colibă, duşul înseamnă o plută direct pe Amazon, mâncărurile sunt fără sare, fără zahăr, nu se consumă carne sau băuturi alcoolice, nu există excitante, iar sexul este interzis.

Şi nu e de mirare că după o săptămână, încep să iasă la suprafaţă furiile, fricile. Important este să accepţi că poţi să-ţi pierzi controlul, şi asta este una dintre cele mai mari bariere pe care trebuie să le treacă personajul urban, explică Andreea. „Astfel ajungi într-o zonă în care eşti autentic, şi în care poţi să intri seara într-o ceremonie cu şamani, cu focul de palo santo pe care ei îl ard cu scop de protecţie, să te plimbi cu barca pe râu, rugându-te să pornească, pentru că atunci dispar şi ţânţarii, să vezi delfinii roz dacă te duci în anotimpul de vârf când este apa mare şi să dormi sub acoperişul de palmier făcut din frunze împletite”.

12637294_10205865012126417_716553323_o

„În primul grup am avut o avocată din Canada pe care o deranja îngrozitor zgomotul junglei. Imaginează-ţi că eşti în pat, bine învelit într-un pătrăţel de plasă ca să nu te mănânce nimeni în timp ce dormi, închizi ochii şi nu ai nevoie de nimic, pentru că eşti înconjurat de milioane de voci. Cel mai frumos exerciţiu este să stai şi să asculţi jungla noaptea. Cu fiecare oră se schimbă vocile, la 3 încep să urle maimuţele, la 4.30 sună cocoşul din trib, sunt cicade, greieri, broaşte. O întreagă nebunie”. Abia după 10 zile, zgomotul oraşului începe să se stingă treptat, şi atunci poţi să vezi ce e în jurul tău, mai adaugă Andreea Ionescu.

Să nu te aştepţi la National Geographic atunci când mergi în junglă, iar dacă vrei să porneşti în explorare, trebuie să înţelegi că triburile care trăiesc aici sunt foarte sărace şi vor face orice pentru bani. Interacţiunea cu oamenii a fost la început extrem de dificilă, îşi aminteşte Andreea Ionescu. „Pentru ei, europeanul este un animal greu de înţeles şi atunci succesul operaţiunii e bazat pe flexibilitatea noastră”.

O parte din banii care se strâng în urma acestor tabere sunt donaţi comunităţii, pentru prima dată în istoria tribului, datorită acestor bani, câţiva copii au ajuns la liceu în Iquitos. „Pentru indienii shipibo, serviciile medicale înseamnă o barcă ce ajunge o dată pe lună şi aruncă nişte medicamente pe malul râului, de obicei expirate. Din această cauză. ei au fost nevoiţi să înveţe să trăiască într-un model self-sustainable”.

Nu există electricitate, în rest, lucrurile sunt destul de apropiate de felul în care se trăia cu mii de ani în urmă, îi vezi încă purtând straie tradiţionale, cântându-şi cântecele despre care se spune că au puteri vindecătoare.

10330327_10202334208898543_3444295627207015709_n

„Pentru mine a fost o lecţie fantastică despre cum poţi să trăieşti iubind, în condiţiile în care ei nu au de nici unele, modul lor de subzistenţă, până să înceapă aceste tabere, a fost să facă artizanat şi să-l vândă în Iquitos, pentru că de acolo trebuiau să cumpere ulei, făină şi detergent”.

Este o stare de linişte şi de armonie, cum nu mai găseşti în altă parte, este o linişte care te şochează la început când realizezi că aici nimeni nu ridică vocea. „Un alt lucru foarte interesant, a fost să văd cum îşi tratează copiii. Indiferent de vârstă, fiecare copil are sarcini precise, iar dacă se întâmplă să facă o prostie, e luat în braţe până se linişteşte. Lucrurile sunt tratate cu atâta naturaleţe, încât aceşti copii cresc fără frică şi cu acea conştiinţă că sunt iubiţi”.

12626059_10205865012406424_1923192085_n

Sunt însă şi multe lucruri greu de înţeles, pe de o parte, respectul pentru natură, şi pe de altă parte, aparenta cruzime pe care o au, şi care vine dintr-un mod de supravieţuire testat. „N-ai proteine prea multe în junglă, aşa că dacă apare o tarantulă, o prăjeşti”.

Foto credit:Flickr.com

Foto credit:Flickr.com

„Dacă te duci acolo cu toţi porii deschişi ca să absorbi tot ce se întâmplă, să intri în contact cu civilizaţiile locale, să nu-ţi fie frică să te murdăreşti pe picioare şi pe mâini, să guşti din tot ceea ce se poate gusta la toate nivelurile, nu e decât o experienţă de explorare personală şi de îmbogăţire continuă”.

Fotografiile sunt din arhiva personală a Andreei Ionescu.  Mai multe detalii despre expediţiile pe Amazon găseşti aici, iar pe Andreea Ionescu o poţi urmări pe blogul personal.

Următoarea ediţie Trip Talks #13 va avea loc pe 15 februarie 2016, de la ora 19.00 la Journey Pub (str. George Enescu, nr. 25) şi o avea ca invitată pe Rusandra Cojocaru, fashion designer, care va povesti despre Culorile Africii. Rezervă-ţi din timp un loc la numărul 0752 285 286!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *