Guangzhou, cu lingurița, paiul și bețișoare

Scris de  |  Nici un comentariu

Guangzhou (parca îmi sună mai bine Canton, așa cum l-am cunoscut când eram mititel) te “aburește” imediat ce ieși din aeroport, deh, clima subtropicală, caldă și umedă 100% este deplin stăpână în lunile iulie și august. Dar suferința nu durează mult deoarece din aeroportul Bai Yun aka Nori Albi, cu aer condiționat monumental, te vei furișa rapid într-un taxi, autobuz, metrou sau în limuzina oversized, dacă ești VIP, toate cu aer condiționat mai mititel și mai pufos.

Peste tot vei da de aer condiționat, kongtiao, astfel că îți vei testa sănătatea trecând de mai multe ori pe zi de la 36-38 de grade și umezeală saturată, la 18-20 de grade și uscăciune potrivită. Dacă vrei să vizitezi Guangzhou-ul fără asistență climatică încearcă lunile noiembrie, decembrie și ianuarie când orașul se bucură de 21 grade Celsius și umiditate de 11%. Faceți-vă un cadou de Crăciun!

Sursa: Flickr.com - ilya

Sursa: Flickr.com – ilya

Folosește o hartă locală pentru deplasarea în timp și spațiu și GPS-ul doar ca back up. Nu uita să descarci harta de acasă, traficul de net prin roaming costă nerușinat de mult ca și convorbirile telefonice cu cei rămași home. Unii turiști optează pentru o cartelă telefonică locală, deoarece convorbirile și traficul de net ar fi, chipurile, mai ieftine.

Wi-Fi-ul merge greu sau de loc și te vei putea loga doar după încercări multiple și făcut mărunțel din buze. Bun, de la online să trecem la offline. Ia orașul la picior, folosește cu încredere transportul în comun, este rapid, curat, ieftin și bine distribuit la nivelul orașului. Începe cu centrul, Victory Plaza, Tee Mall și mergi spre Taojin, unde găsești clădiri vechi ce mustesc de viață comunitară, forfotă de common people și magazine cu lucruri bune și la un preț interesant, mixate eclectic cu betoane noi, sticlă lucioasă și mall-uri cu prețuri grotești.

Centrul Financiar Guangzhou - Flickr.com - hapidayss

Centrul Financiar Guangzhou – Flickr.com – hapidayss

 

Dacă ai personalitate puternică apucă, dragul/draga moșului în ce direcție te îndrumă intuiția și îți cântă inimioara. Iată, spre exemplu, dă o tură în jurul Stadionului Central și coboară în mall-ul subteran kilometric pentru a te răcori și pentru a lăsa ceva bani la standurile de sucuri și gustări locale, yummmmy, și în magazinele de șepci, tricouri, converși, gablonzuri și evantaie.

Din centru poți lua APM-ul, Automated People Mover, metroul fără conductor care te lasă în piața Turnul Guangzhoului, o suprafață uriașă, delimitată de clădiri cu jocuri volumetrice ce pot crea indigestie, întreg ansamblul amintind de ticluirea care vrea dar nu prea reușeșește, Esplanade de la Defense din Paris.

Guangzhou Tower

Guangzhou Tower

 

Mă rog, poate pentru un oraș cu 15 milioane de locuitori o asemenea suprafață plană și aerisită arhitecural este un câștig. Urcă în Turnul Guangzhou-ului și fă-ți kilograme de selfie-uri, cu sau fără băț, cu semnul de 450 m în spate sau pe platforma de sticlă.

Prefă-te îngrozit, arătă V-ul ca toți asiaticii, mai sfios dacă ești fetiță sau mai ferm dacă ești băiat, sau trei, două degete, în orice combinație. Poți să arăți și un deget, dar ai grijă pe care.

După atâta mers pe jos meriți o masă. Bucătăria cantoneză, bucătărie guangzhou-neză nu sună deloc apetisant, este excelentă, bogată, diversă, centrată pe legume și produse marine, mai ales pește. Încearcă peștele preparat la abur, aka qingzhengyu, și broccoli, xilanhua.

Legumele sunt pregătite la foc iute sau în abur, condimentate echilibrat, deci vor fi crocante cât trebuie și foarte savuroase, spre dezamăgirea celor care cred că vor gusta mâncare de regim și verdețuri flasce. Ia la rând toate legumele și produsele marine, organismul tău are nevoie de schimbare majoră în alimentație.

În fața restaurantelor vei găsi acvarii mari și foarte mari cu reprezentanții de seamă a mai tuturor vietăților marine, care își așteaptă rândul la bucătărie. În mica perioada cantoneză a existenței tale renunță la sfânta treime carbogazoasă: Cola, Fanta, Sprite și soarbe cu încredere ceai verde sau de iasomie. Vei observa că te simți mai bine și, ca superofertă, vei avea o piele mai luminoasă și o digestie muuuuuuuuuuuuult mai agreabilă.

CantoneseRestaurantSeafood

Dacă ai 4–5 zile la dispoziție și crezi că ai bântuit Guangzhou-ul suficient de mult mergi la “Capitala ceramicii” Foshan, vizitează cel mai vechi cuptor de ars ceramică încă în funcțiune din China și apoi dă binețe celei mai mari statui Bodhisatva din lume de pe muntele Xiqiao. Două vizite clasice cu explicații la fața locului, tot clasice.

Statuia lui Buddha de pe muntele Xiqiao

Statuia lui Buddha de pe muntele Xiqiao

Rezervă o zi pentru Shenzhen, puchinosul sat pescăresc ce a devenit oraș în toată firea în mai puțin de 6 luni. Este peste drum de magnificul Hong Kong și are cea mai mare concentrație de unități de producție din întreaga lume. Se mai numește și “Fabrica Lumii”. Producția este concentrată pe echipament electronic, îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, chestii mici și migăloase așa că nu prea vezi poluare.

Dar nu la vizite în fabrici și uzine te îndemn, tovarășe, ci la o preumblare în parcul tematic, Splendida Chină. Este un spațiu unde au fost recreate toate zonele culturale, arhitecturale, etnice importante din Regatul de Mijloc. Parcurgerea întregului traseu ia o zi întreagă.

Clădirile miniaturale, înduioșează prin detaliile uimitoare. Îți vine să te pui pe burtă și să privești îndelung pavilionașele, turnulețele, curticelele, să furișezi o privire prin gemulețul deschis pentru a vedea doi înțelepți din antichitate sorbind ceai și discutând, probabil, despre teoria stringurilor. Acum știi cum s-a simțit Gulliver.

Splendid China Park

Drumul dintre Guangzhou și Shenzhen are o lungime de 200 de kilometri iar parcurgerea ei durează cam două ceasuri. Te vei deplasa pe o autostradă construită pe piloni la o înălțime de aproximativ 10-15 metri, cam pe la freza copacilor. Drumul în sine este interesant. Zona este plină de autostrăzi, drumuri expres, bretele, căi de acces, care se suprapun, se unesc, apoi se separă, pleacă, vin, șerpuiesc, unduiesc, smucesc, te fură, se adună, se împrăștie și revin la zero. Am avut impresia că de fapt merg pe o bandă Moebius. Aici ești complet neajutorat fără GPS.

O vizită la Guangzhou are un randament tursitic destul de ridicat, merită investiția. Cel mai repede ajungi pe ruta București—Doha—Guangzhou. 12 ore de zbor cu 2 ore pauză în capitala Qatar-ului. Dacă îți place să stai în avion, optează pentru traseul București—Amsterdam—Guangzhou. 16 ore de zbor cu o pauză de 3 ore în patria saboților de lemn. Cu Qatar Airways ajungi mai repede, iar mâncarea este muuuult mai bună.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *