Din dragoste pentru cai. Potcoava #RomâniaAutentică

Scris de  |  Nici un comentariu

“Am vrut să mă dedic cailor şi am ajuns cârciumar”, povesteşte râzând Ionuţ Popescu, proprietarul ascunzătorii din munţi, cum îi place să-şi alinte locul încă sălbatic de la poalele Munţilor Leaota. A terminat de verificat stocurile şi a stabilit împreună cu Cristi Gheorghe, bucătarul pe care l-a adus de la Bucureşti, meniul pentru prânz, ciorbă de perişoare, cremă de legume, raţă pe varză, ciuperci gratinate şi prăjitură cu mere. Da, la Potcoava mănânci pe săturate!

Pe Ionuţ nu e uşor să-l prinzi la vorbă câteva minute, pentru că tot timpul are ceva de făcut. Dacă nu e la bucătărie, verifică ultimele lucrări care se fac la cuptorul din curte, sau îl găseşti la grajduri alături de cei 10 cai din rasa Haflinger pe care i-a adus din Tirol.

Foto credit: http://potcoava.ro/

Foto credit: http://potcoava.ro/

“Ei sunt Polka, Steward, Piggi, Royal Lady, Aquavit, Lizi, Nelli, Matilda, mama lui Oscar, Pandora, mama lui Hope şi Lili. Tot locul acesta a pornit din pasiunea mea pentru cai. După ce am construit grajdul, mi-am dorit manej, un ţarc circular, padocuri pentru cai, dar în acelaşi timp trebuia să mă gândesc la un loc unde oamenii să aibă unde să doarmă, să mănânce, să se simtă bine”, explică Ionuț. DSCF5573

Dar mai ales trebuia să fie amplasat cât mai aproape de Bucureşti pentru că de aici vin cei mai mulţi turişti şi pentru că ştim ce înseamnă să te întorci în capitală pe DN1, duminica, Ionuţ Popescu s-a orientat către o zonă la care accesul să nu se facă de pe autostradă sau DN. După mai bine de 6 luni de căutări a ajuns la Runcu, o zonă neexploatată turistic şi cu preţuri încă accesibile „pentru că atunci când visezi la un loc cu cai, nu ai ce să faci cu 1000 de metri pătraţi”. La Potcoava sunt acum 2, 5 hectare de teren în perimetrul îngrădit din curte, dar mai sunt şi alte locuri unde caii sunt lăsaţi în libertate sau se coseşte iarba.

DSCF3709

„Nu aveam niciun fir de păr alb înainte să mă apuc de Potcoava”, glumeşte Ionuţ Popescu, iar atunci când a ajuns aici, locul era atât de sălbatic încât nu puteai să ajungi cu orice tip de maşină şi atunci când ploua, nici căruţa nu îţi mai era de folos. A tras apă şi curent, a scris un proiect european şi cu cei 500.000 de euro pe care i-a obţinut, s-a apucat de construit.  Sus pe coama unui deal, la o distanţă de 3 km de cea mai apropiată casă, înconjurat de păduri şi de o privelişte de poveste asupra Munţilor Leaota.

DSCF3901

Crede că viaţa sălbatică este o atracţie foarte interesantă şi ca să mă convingă, promite să-mi arate urme de urs, imediat ce cotim spre pădure. „Iarna când sunt mai puţine frunze şi animalele nu sunt foarte camuflate, se văd lupi, mistreţi, căprioare. Noaptea se aude şi ursul prin pădurile dimprejur. La Potcoava organizăm excursii călare către vârf, către Leaota, un drum de o zi, dus-întors. Este absolut spectaculos pentru că o dată ce ieşim în golul alpin este aceeaşi senzaţie ca în Mărgelatu, pentru mine cel puţin”.

Foto credit: http://potcoava.ro/

Foto credit: http://potcoava.ro/

Ca să te încumeţi la o drumeţie de o zi prin munţi ai nevoie de minime cunoştinţe de călărie, dar blonzii din rasa Haflinger sunt foarte potriviţi şi pentru începători. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care Ionuţ, sfătuit de Miron Bococi, unul dintre cei mai cunoscuţi dresori de cai din Europa, i-a ales pentru Potcoava. “Unul dintre punctele cheie în selecţia rasei este temperamentul. Haflingerii sunt docili şi afectuoşi, recunoscuţi pentru siguranţa pe care ţi-o dau, şi se cresc uşor în aer liber”, spune Miron Bococi, cel care a instruit oamenii de la pensiune.

miron-si-feeling

Şi după o lecţie de călărie, nimic nu e mai potrivit decât o vizită de câteva zeci de minute la Mini-Spa-ul pensiunii, cu o încăpere salină, saună, masaj și jacuzzi. “E tot ce ai nevoie ca să te relaxezi, şi uite aşa, propriile nevoi m-au făcut încet-încet să adun aceste ingrediente pentru a crea spaţiul perfect unde să te ascunzi de viteză, tehnologie, termene limită şi alte astfel de „bucurii” ale vieţii cotidiene”, spune Ionuţ Popescu.

DSC_0990

Tot din aceleaşi motive nu vei găsi televizor în niciuna din cele 13 camere de care dispune Potcoava. Decorul încăperilor este minimalist, dar tradiţional, toate piesele fiind lucrate manual.  “Am ales să fac mai puţine camere pentru că am vrut ca spaţiile comune să fie mai generoase. Există un living destul de mare, o sală de conferinţe şi restaurantul”. Cei interesaţi vor găsi totuşi un televizor în living, dar şi numeroase cărţi despre echitaţie.

DSCF5476

DSCF5662

Ţi-am spus că se mănâncă bine la Potcoava? Aici ai într-adevăr senzaţia că toate preparatele ţi-au fost pregătite special. Iar prăjiturile şi dulceţurile sunt mai ceva ca la mama acasă. Pe lângă cele clasice, din toamnă va apărea în meniu şi dulceaţa de soc. Cristi Gheorghe, bucătarul de la Potcoava, cel care a învăţat meserie de la celebrul chef Joseph Hadad, lucrează deja la varianta finală a reţetei. „Ne-am dorit o bucătărie tradiţională românească din care să eliminăm prăjelile, grăsimile. Bucătăria românească puţin reinterpretată este absolut minunată”, spune Cristi Gheorghe.

Foto credit: http://potcoava.ro/

Foto credit: http://potcoava.ro/

Ionuţ şi-ar fi dorit un meniu doar cu mâncare din sat, dar piedicile legislative fac deocamdată acest lucru imposibil. „Zona e recunoscută pentru caşcavalul afumat, oamenii fac o pastramă de oaie excepţională, iar ţuica este de asemenea foarte bună. Sper să reuşim să facem noi o mică fermă pentru care să obţinem toate avizele şi cu ajutorul specialiştilor din zonă să producem bunătăţile astea aici, la Potcoava”.

Deşi se teme că în scurt timp vor mai apărea şi alte pensiuni în zonă, Ionuţ Popescu spune că acest loc are nevoie să se dezvolte turistic. „Este absolut necunoscut, de cele mai multe ori dacă întrebi pe cineva dacă a auzit de Runcu, crede că e vorba de judeţul Gorj şi nicidecum de Dâmboviţa, şi dacă le spun prietenilor mei că îi invit la mine la pensiune în Dâmboviţa, ei mă întreabă de ce nu mi-am făcut şi eu pensiune la munte. Dâmboviţa se termină la Vârful Omu, deci suntem la munte. Suntem la 800 de metri altitudine, la poalele Munţilor Leaota”.

Cum ajungi

Din Bucureşti se iese prin Chitila spre Târgovişte, aici faci la dreapta către Sinaia, treci prin oraşul Pucioasa, iar în Fieni după Fabrica de Ciment se face stânga către Runcu, (vei vedea aici un indicator Runcu 6 km) se trece prin Runcu şi deşi Potcoava se află pe teritoriul satului Runcu din comuna Runcu, singurul acces este prin satul Brebu din comuna Runcu. Există un drum proaspăt asfaltat până aproape de Potcoava.UntitledO cameră dublă în weekend (vineri spre sâmbătă) costă 200 de lei, iar în restul zilelor 180 de lei, 3 mese/zi/persoană, 100 de lei. O oră de echitaţie în manej cu instructor: 80 de lei, iar o drumeţie de 6-8 ore călare, 250 de lei. Mai multe detalii găsești aici.

Acest articol a fost scris în infoturul “RomâniaAutentică: călărie și relaxare la Potcoava” organizat de Turism Market și Potcoava, în parteneriat cu Romanian Art & Craft „.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *