Cum să te descurci în Dubai cu bani mai puțini

Scris de  |  6 Comments

Dubai-ul are o reputație de oraș foarte scump și pe bună dreptate. Prima oară am fost în Dubai în urmă cu zece ani și prețurile mi s-au părut mari de atunci. Dar asta nu a atenuat șocul pe care l-am avut în momentul în care am constatat că majoritatea prețurilor sunt acum duble, dacă nu chiar triple.

Pentru cei care merg constant în vacanță în Dubai, poate că acest lucru nu reprezintă o problemă, dar dacă ești și tu curios să vezi acest oraș și nu vrei să faci credit la bancă pentru asta, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să mai rămâi cu ceva bani în portofel.

1. Transportul în Dubai

Când ai ajuns în Dubai și nu ești sigur care ar fi cea mai bună variantă de a ajunge la hotel, poate că îți vine în gând să iei taxi-ul. E prima zi, bugetul e intact, ești convins că te vei descurca. Asigură-te, însă, că stai într-o zonă nu foarte îndepărtată de aeroport, pentru că în Dubai distanțele sunt destul de mari și taxatorul se mișcă cu viteză.

A fost o perioadă în Dubai când nu plăteai nimic atunci când stăteai pe loc. Chiar dacă erai prins în trafic, tariful era același. Dar nu mai e așa. Între timp au aflat și taximetriștii de acolo că mașina consumă și când stă pe loc cu motorul pornit, așa că te taxează. Dacă ai ghinionul să prinzi ora de vârf în taxi, așteaptă-te să plătești și peste 100 de dirhami (în jur de 100 de lei – pentru simplificare o să folosim paritatea 1 leu = 1 dirham), pentru o cursă de câțiva kilometri.

Dacă prinzi ora de vârf în Dubai, înarmează-te cu multă răbdare

Dacă prinzi ora de vârf în Dubai, înarmează-te cu multă răbdare

Dar să revenim la aeroport, unde prețul de pornire al unui taxi e de 25 de dirhami. Dacă treci pasarela și ieși la strada principală, poți să găsești un taxi cu tarif normal care pleacă de la 5 dirhami. Ia în calcul, însă, și podurile din Dubai, pentru că de fiecare dată când le treci, se mai adaugă 5 dirhami la costul tău final. Atenție – dacă ești o doamnă sau domnișoară singură, prețul de pornire e de 8 dirhami. De ce? Pentru că așa vor ei.

Sfatul meu, dacă tot ești cu un buget limitat, renunță la taxi și ia metroul. E foarte ușor să ajungi din aeroport în stație și la fel de simplu să te orientezi pe hartă, pentru că în Dubai sunt momentan doar trei linii. Cea roșie, principală, care te duce până în Jebel Ali, după Dubai Marina. Cea verde, care leagă mai mult cartierele vechi. Și cea portocalie, care e un fel de tramvai pentru zona Dubai Marina.

Dubai metro

Cardul argintiu pentru metrou m-a costat 25 de dirhami, dar a venit cu un credit de 19 dirhami. O călătorie cu metroul poate costa 2 dirhami, poate fi 8 dirhami, depinde cât de departe mergi. Dar trebuie să știi că nu poți cheltui mai mult de 22 de dirhami pe zi, indiferent de numărul de călătorii efectuate.

Și decât să iei taxiul pentru tot drumul, mai bine mixezi lucrurile. Spre exemplu, plaja e destul de departe de metrou și dacă stai într-o zonă ca Deira, taxiul face cam 40 de dirhami. Dacă iei metroul până la o stație mai apropiată, plătești 5 dirhami, iar pentru taxi de la stație până la plajă mai dai 12 -15 dirhami, deci economisești jumătate din sumă. Iar în Dubai taximetriștii nu strâmbă din nas dacă au o cursă scurtă.

Reversul medaliei e că metroul e aglomerat aproape tot timpul și s-ar putea să stai strivit ca o sardină. Vestea bună pentru femei e că pentru ele există un compartiment special mai liber în care bărbații nu au voie. Asta nu înseamnă că nu or să intre, dar acolo poți să le spui de la obraz să se ridice. Și o vor face, pentru că altfel riscă o amendă de 100 de dirhami.

2. Cazarea 

Acesta este unul dintre aspectele care ți-ar putea da serios bugetul peste cap. Când îți faci planurile pentru Dubai, știi cam în ce te arunci, dar nu te lăsa păcălit de prețurile mici ale hotelurilor dubioase din zona veche a orașului. Pentru că sunt dubioase și oricum acolo e o zonă destul de certată cu curățenia.

Un prieten care locuiește în Dubai mi-a spus că opțiunile cele mai sigure sunt hotelurile de la 4 stele în sus. Logic, dar ele costă mult. Sau nu? Depinde cum îți e norocul, dar mai ales în ce perioadă mergi. Dacă te duci în Dubai în perioada noiembrie – martie, sunt șanse destul de mici să găsești un hotel de 4 stele la un preț rezonabil.

Dar eu am fost la începutul lui mai, la Arabian Travel Market, și am găsit pe booking.com câteva ”value deals” chiar bune. Pentru 7 nopți la hotelul de 4 stele ”Le Meridien Fairway” am plătit 1600 de dirhami, plus taxa de oraș de 15 dirhami pe noapte, adică încă 105 dirhami. Nu e tocmai ”on a budget” să dai cam 400 de euro pe cazare pentru o săptămână, dar e mai mult decât rezonabil pentru un hotel de 4 stele, mai ales într-un oraș ca Dubai, unde se pune mare preț pe servicii în brandurile internaționale. Reversul medaliei: căldura care începea să devină năucitoare.

le meridien fairway

Sfatul meu: dacă vrei să vezi Dubai-ul cu orice preț și nu găsești o ofertă bună pentru perioada de iarnă, urmărește și tarifele pentru lunile aprilie – mai sau octombrie, când prețurile sunt scăzute din cauza căldurii, totuși, încă suportabile. Evită lunile iunie – septembrie dacă nu vrei să îți petreci toată ziua în cameră sau la mall.

Și neapărat aruncă o privire și pe Airbnb, indiferent de perioadă. Sunt numeroși expați care vor să își completeze veniturile și închiriază una dintre camerele lor. Sunt și oferte de 40-50 de euro pe noapte, dar, ce-i drept, poți ajunge într-o cămăruță la mansardă. Pe de altă parte, dacă ești cu bugetul limitat și pornit să descoperi orașul, ce mai contează că nu ai mini-bar!

3. Mâncarea

De la mini-bar ar fi fost logic să trec la partea cu băutura, dar am zis, totuși, să nu bem pe stomacul gol. În Dubai găsești unii dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume, dar și unele dintre cele mai scumpe restaurante. Așteaptă-te să plătești și câteva sute de dirhami la o masă pentru două persoane, chiar și la restaurantele mai puțin faimoase, dar care au ”marea calitate” de a fi amplasate în Dubai.

Dar dacă, totuși, nu te poți abține să nu iei masa la un hotel de cinci stele sau la vreun restaurant de fițe, fă-o măcar fără să te arunci cu capul înainte. Fiind atât de multe locuri deschise pe metru pătrat, înseamnă că și concurența e mare. Iar dacă e concurență, înseamnă că uneori se mai fac și strategii pentru ca turistul să intre acolo unde trebuie și nu la vecini.

Așa că înainte să ieși la masă în Dubai, documentează-te care sunt restaurantele care au promoții. În unele cazuri, poți ajunge să plătești și cu 50% mai puțin pe mâncare, dacă te duci în ziua potrivită, la ora potrivită sau ai meseria potrivită (am văzut multe restaurante care oferă reduceri pentru companiile aeriene, pentru ingineri sau jurnaliști). O sursă bună de inspirație este site-ul TimeOut Dubai.

În revista TimeOut Dubai găsești și multe vouchere de reducere

În revista TimeOut Dubai găsești și multe vouchere de reducere

Dacă nici așa nu te încadrezi în buget, mai sunt opțiuni, ce-i drept de duzină. Prima, și cea mai la îndemână, food-court-ul din malluri. Nu prea se face să bați atâta drum ca să mănânci de la McDonald’s sau KFC, dar dacă ăsta e bugetul. Un hamburger mai împănat ajunge și la 20 de dirhami, dar ai și multe opțiuni locale. Fast-food-urile cu mâncare arăbească cer cam 15 dirhami pentru o porție de humus și 25-30 de dirhami pentru o șaorma la farfurie.

mall of the emirates food court

Mall of the Emirates – zona de mese

Pentru că sunt și mulți indieni și filipinezi în Dubai, există și foarte multe opțiuni din bucătăriile celor două zone. Pentru o masă în doi, vei da la mall minimum 30-40 de dirhami. Pentru o masă decentă, mai pune încă vreo 30.

Dar dacă și așa e prea scump, mai cobori o treaptă și te duci în supermarketuri, unde îți poți cumpăra și mâncare gata pregătită, unde un fel principal este cu 10-15 dirhami mai ieftin decât la mall.

Și dacă nici așa nu te descurci, aruncă o privire pe la cantinele stradale. Sunt foarte multe care au prețuri decente (o porție de orez la plită e și 8-10 dirhami) și s-ar putea să nimerești chiar o porție mult mai gustoasă. Dar s-ar putea să fie nevoie să mai închizi și ochii, pentru a nu vedea condițiile în care se pregătește mâncarea.

O idee ar fi să dai o fugă și pe Al Dhiyafah Road, unde vin localnicii de toate naționalitățile să mănânce. Oferta e variată, de la mâncare indiană și thai până la preparate iraniene, iar prețurile sunt moderate. Cam ca la mall.

4. Băutura

Acum că ai mâncat, probabil că ți s-a făcut sete. O apă mică e 0,80 fils. Una mare e cam 2 dirhami. Ieftin. Carbogazoasele la cutie sunt cam 1,5 – 3 dirhami, depinde de unde le ei. Fresh-urile ceva mai scumpe, dar într-o zonă acceptabilă (12-20 de dirhami). Dar tu nu asta vrei. Tu vrei să bei o bere ca să mai stingi din iuțeala mâncării indiene de mai înainte.

Dacă asta îți e dorința, atunci cam ai o problemă, pentru că băuturile alcoolice sunt incredibil de scumpe în Dubai și un manager de pub mi-a spus că aproape în fiecare lună se mai adaugă câte un dirham la preț. În urmă cu 10 ani o bere costa 22 de dirhami. Acum, în același loc, este 45 de dirhami. Și cu cât zona e mai de fițe, iar cârciuma mai populară, cu atât prețul crește (am văzut și beri standard la 60-70 de dirhami, adică 60-70 de lei). Dacă preferi tăriile, pune deoparte în medie cam 70 de dirhami pentru un shot.

Soluția? Cum în Dubai nu poți cumpăra alcool de la supermarket, ci doar în locuri special amenajate, unde îți trebuie, însă, un card special pe care îl primesc doar rezidenții și pe care oricum nu-l obțin foarte mulți, prima decizie pe care va trebui să o iei în Dubai va fi încă din aeroport. O să cumperi sau nu băuturi alcoolice din duty-free?

Dacă da, aici e singura ocazie să cumperi alcool la un preț decent (un bax de bere – 60 de dirhami; o sticlă de gin – 50; o sticlă de whisky – 70-80 de dirhami – vorbim aici de brandurile standard). Trebuie să știi, însă, că există o limită la cantitatea de alcool care poate fi cumpărată.

Dacă ai ratat momentul și citești articolul ăsta abia după ce ai ieșit din aeroport, singura ta șansă să mai bei ceva la un preț ok, e tot dacă te documentezi. Pentru că, dacă promoțiile la mâncare sunt multe, cele la băutură sunt și mai multe. Barurile știu care sunt perioadele moarte ale serii și care sunt zilele în care nu merge treaba (weekend-ul în Dubai e joi-vineri), așa că bagă câte un happy-hour ca să mai învioreze atmosfera.

Ladies Night la Marriott Harbour Hotel. Foto - ladiesnightdubai.com

Ladies Night la Marriott Harbour Hotel. Foto – ladiesnightdubai.com

Pe vremuri, mai peste tot reducerea era de 50%, acum am văzut că mai sus de 25-30% se urcă foarte rar. Dar se mizează încă foarte mult pe ladies night. Ce înseamnă asta? Managerii știu că acolo unde vin multe femei, vin și mulți bărbați, care, cel mai probabil, vor consuma serios. Și atunci le oferă doamnelor și domnișoarelor 2 – 3 băuturi gratuite în anumite seri. Sunt unii care ridică și mai mult ștacheta și dau băuturi gratis toată noaptea. Cel mai adesea cocktailuri ușoare sau vinul standard. Și nu, nu poate ea să comande și pentru tine.

5 – Shopping

Nu e un secret că Dubai-ul și-a făcut un renume de Mecca al cumpărăturilor. Orașul care are un festival de o lună dedicat cumpărăturilor și cele mai mari două mall-uri din lume (Mall of the Emirates și Dubai Mall, acesta din urmă contribuind cu 5% la PIB-ul emiratului), e în continuă dezvoltare pe acest segment. Cum în 2020 va găzdui și expoziția mondială, este de așteptat ca încasările din shopping să crească simțitor.

Dubai Mall

Dubai Mall

Dar dacă ești cu bugetat limitat, bine ar fi să nu petreci prea mult timp prin mall-uri, mai ales în perioada de reduceri. Nu de alta, dar nu face bine la moral. În Dubai găsești aproape toate brandurile importante, care dacă în urmă cu câțiva ani practicau prețuri mult mai mici decât în Europa, acum sunt cam pe la același nivel, dacă nu chiar mai mari. E adevărat, că atunci când se anunță reduceri, ele sunt considerabile și se ajunge chiar și la discount-uri de 80%.

Dar revenind la bugetul nostru limitat, dacă nu vrei să pleci din Dubai cu mâna goală, dă mai întâi o tură de control pe la toate magazinele și nu te grăbi să cumperi ceva, până nu verifici dacă nu cumva același produs are un preț mai mic într-un magazin din alt mall. Se întâmplă destul de des în Dubai.

Și dacă vrei suveniruri, în niciun caz să nu le cumperi din mall. Mergi mai bine în zona souk-urilor din port. Aici găsești tot felul de magneți și alte obiecte din aceeași categorie la prețuri de câteva ori mai mici decât în mall. Și dacă ai răbdare să le cauți, în Bur Dubai și Creek mai găsești și câteva magazine de tip outlet, care vând la prețuri mult mai mici. Ai grijă, însă, să nu te lași atras prea tare de vânzătorii care te îmbie cu ceasuri, genți și alte produse contrafăcute.

Piața de condimente din Dubai

Piața de mirodenii din Dubai

Pe de altă parte, aici este zona cea mai bună de unde să cumperi mirodenii sau haine tradiționale. Trebuie, însă, să ai obrazul gros și să negociezi la sânge, pentru că nici vânzătorii nu se lasă mai prejos și aruncă cu prețuri și de 10 ori mai mari, doar, doar, o mușca cineva momeala. Spre exemplu, mie mi-au cerut 120 de dirhami pe un șal ”100% cașmir”. Am negociat, am discutat, și când am văzut că omul o ține pe a lui, am dat să ies din magazin, moment în care prețul a scăzut brusc la 20 de dirhami. Un preț mai aproape de realitate!

6 – Distracții

Poate că nu pare la prima vedere într-un oraș ahtiat după lux, dar în Dubai există și câteva opțiuni gratuite de petrecere a timpului liber. La Dubai Mall poți vedea fântânile dansatoare și indiferent cât de kitschoasă ți se pare ideea, nu zice nu din start. Până la urmă nu ai nimic de pierdut.

Ești interesat de cultura locală? Atunci include o vizită la Muzeul Dubai. În vechiul oraș, în fortul Al Fahidi, vei afla cum trăiau localnicii acum vreo 50 de ani. În corturi, cu cămila priponită în față (chiar e o cămilă acolo) și cu o invitație la ceaiul cu mirodenii pentru toți călătorii aflați prin preajmă.

Al-Fahidi-Fort

Al-Fahidi-Fort

Din fort ajungi imediat în port și în loc să dai 150 de dirhami pentru a închiria o barcă tradițională privată (dhow), poți să dai 2 dirhami ca să treci pe malul celălalt într-o abra (barcă de dimensiuni mai mici). Nu primești și o masă de banii ăștia, dar măcar îți faci o idee despre viața portului.

Dacă vrei să continui explorarea culturii locale, atunci trebuie să faci o vizită și la Moscheea Jumeirah, cea mai mare din oraș. În fiecare dimineață la 10 (mai puțin vinerea) au loc tururi gratuite alături de angajații Centrului pentru Comuniunea Culturală Șeic Mohammed. Tururile durează în jur de 75 de minute și poți să pui câte întrebări vrei. Ai grijă, însă, la vestimentație, care trebuie să fie decentă.

moscheea jumeirah

Iar de la moschee până la plajă nu mai e decât un pas. Plaja publică e chiar peste drum și chiar dacă poate fi foarte aglomerată uneori, e prima opțiune dacă nu vrei să plătești sute de dirhami la plajele private. Și dacă vrei un pic mai mult confort, în apropiere este și plaja Jumeirah, care are vestiare, dușuri, șezlonguri și cafenele. Intrarea este de 5 dirhami, iar Burj Al-Arab-ul se vede bine la orizont.

Și pentru că Dubai-ul vrea să prindă din urmă restul lumii la capitolul cultură, în oraș se bagă din ce în ce mai mulți bani în acest domeniu. La vecinii din Abu Dhabi se pregătește chiar un nou Luvru, dar nici Dubai-ul nu se lasă mai prejos. În plină construcție este Dubai Culture Village, un complex care va cuprinde săli de spectacole și expoziții. Până când va fi gata, însă, merită să arunci o privire prin galeriile de artă răspândite prin oraș, la care intrarea este gratuită.

Proiectul Dubai Cultre Village

Proiectul Dubai Cultre Village

Dacă ești dispus să cheltui ceva bani pe intrări în diferite locuri, Dubai Miracle Garden (30 de dirhami) e un loc care cu siguranță te va încânta, măcar prin contrastul deșert – flori care mai de care mai colorate. Minusul aici e că nu poți ajunge cu metroul și trebuie să iei un taxi, care încarcă nota totală. Dar dacă ajungi în zonă, mai ales dimineața sau seara, mai poți vedea un spectacol rar întâlnit prin alte părți: curse de cămile.

Nu sunt curse oficiale în fiecare zi, dar cămilele ies pe traseu zilnic pentru antrenament. Și pentru că li s-a interzis copiilor să le călărească, acum cămilele sunt conduse de pe margine cu ajutorul unor roboți montați pe cocoașă și ghidați prin telecomandă. Ce zici, nu merită?

curse de camile dubai

De vei dori să vezi orașul de sus, s-ar putea să îți cam depășești bugetul dacă alegi Burj Khalifa. În orele de vârf, intrarea costă 200 de dirhami. Mai devreme sau mai târziu costă 125. Cu condiția să faci rezervare online, pentru că dacă te prezinți la intrare fără, prețul e mult mai mare.

Poate că nu e aceeași experiență, dar fără să te coste nimic, poți intra în Emirates Towers și poți lua liftul până la unul dintre ultimele etaje. Nu vei avea o punte de observație și nici condiții de fotografiat, dar măcar vei vedea orașul de sus fără să dai niciun ban.

Ar mai fi și deja mult prea lăudatul safari în deșert, pe care eu, însă, nu îl recomand. Am plătit 125 de dirhami pentru o plimbare scurtă cu jeep-ul pe dune, 1 minut pe o cămilă, o narghilea la comun într-un pavilion total netradițional și o cină cu turcii, pentru că așa de mare era bătaia la bufet.

Ar mai fi multe distracții de menționat, de la experiențe cu delfini la Atlantic Palm Jumeirah, la o zi în parcul acvatic Wild Wadi sau sesiuni de zbor cu elicopterul peste oraș, dar prețurile sunt mari și nu se încadrează în topicul acestui articol.

7 – Cursul valutar

Poate că ar fi trebuit să îl menționez mai devreme, dar trebuie să știi că este mai avantajos să mergi în Dubai cu dolari. Cel puțin în această perioadă. De ani de zile, rata de schimb dirham-dolar este aceeași $1=3,68AED. În schimb, cursul pentru euro variază. Când am fost eu acolo (începutul lui mai 2015), cel mai bun curs pentru euro pe care l-am găsit a fost de 4,04 dirhami.

curs valutar

Am făcut calculul cu cursul din România și a rezultat că aș fi ieșit mai bine cam cu 100 de dirhami, dacă aș fi cumpărat dolari. Cum nu mi-a trecut prin cap să fac asta, m-am dus cu euro. Dacă aveți deja banii schimbați în euro, nu are rost să mai faceți conversia în dolari, pentru că tot acolo ajungeți. Cursul e bun doar în momentul în care ai lei și nu știi ce e mai bine să cumperi.

Iar când ajungeți în Dubai, nu cumpărați în aeroport decât cel mult o sută de dirhami, cât să aveți de metrou sau taxi și de alte nevoi imediate. Pentru sume mai mari, mergeți în mall-uri. În Duty Free se cumpără și cu valută și cu cardul așa că nu aveți nevoie de dirhami.

8 – Telefon și internet

Dacă serviciul nu te lasă să stai prea mult neconectat sau pur și simplu ești genul care trebuie să sune acasă, ia în considerare cumpărarea unei cartele sim locale. Cea de la Etisalat costă 55 de dirhami, cu 5 dirhami credit și o poți cumpăra direct din aeroport. Variantele de reîncărcare sunt de 25 și 50 de dirhami.

Cu 25 de dirhami vorbești în România pe mobil cam 12 minute. Pe fix, timpul se termină mai repede, dar oricum e mai covenabil decât să dai 2,67 euro pe minut la Vodafone ca să suni în România sau 0,93 cenți ca să fii sunat. Plus că fiecare megabite de internet costă 10,16 euro la Vodafone. Așa că mare grijă cu roamingul în Dubai. Altfel, internetul are o viteză rezonabilă și găsești multe locuri (cafenele în special) unde să te conectezi la wi-fi și să economisești bani cu Skype și WhatsApp.

6 Comments

 1. Radu

  17 februarie 2017 at 09:03

  aaaa

 2. Radu Voinea

  17 februarie 2017 at 00:12

  Foarte util , multumim !
  2 intrebari de novice relativ la internet pe mobil ( Vodafone ) :
  1. Nu ar fi mai bine sa-l dezactivez in avion , sa folosesc in Dubai doar cardul sim cumparat acolo ( tot Vodafone -local ) si , la intoarcere sa-l reactivez pe cel de Romania ?
  2. Pe timpul sederii in Dubai , LOGIC ,voi avea nr. de tel. al cardului sim local ?
  Cu multumiri !

  • Daily Traveller

   17 februarie 2017 at 09:16

   Bună ziua!

   1. Da, asa este indicat să faceți. Dezactivați cartela din România și cumpărați de acolo un sim local.
   2. Da, numărul pe care îl veți avea acolo va fi unul local.

 3. Boaca Marian

  19 decembrie 2016 at 15:15

  Buna ziua ! In luna mai ,pr 17 am rezervat un sejur in Dubai in zona Al Barsha vizavi de Mal Of The Emirate . Întrebarea mea este ; Cum vi se pare poziționată locația , si dacă am acces rapid la stații de metrou . Vom ateriza pe Aeroportul Al Maktoum , înțeleg ca este ceva mai departe de oraș undeva la 45-50 km . Cu aproximație îmi puteți spune cât ar costa taxiul ? Va mulțumesc frumos

  • Daily Traveller

   20 decembrie 2016 at 22:51

   Buna seara! O calatorie cu taxiul de la Aeroportul Al Maktoum pana in zona Mall of Emirates ar trebui sa coste undeva intre 100 si 130 de dirhami, in functie de ora sosirii si de traficul intampinat. Daca veti sta chiar in apropiere de Mall of Emirates e foarte bine, pentru ca e o zona foarte buna, cu acces rapid la metrou. Pe de alta parte, in perioada in care veti merge va fi foarte cald, asa ca pregatiti-va pentru o goana dupa aer conditionat 🙂 Sa aveti o vacanta frumoasa!

 4. Mihai Cazac

  2 decembrie 2016 at 00:17

  Foarte bun articolul. Multe multumiri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *