Cu trenul prin nordul Italiei

Scris de  |  Nici un comentariu

Italienii sunt buni la multe lucruri, dar cu siguranță nu fac parte din categoria șoferilor liniștiți, care să conducă în siguranță, astfel că, de multe ori vei avea senzația că șoselele italiene, seamănă mai degrabă cu niște piste pentru curse. Cea mai la îndemână soluție este un tur al Italiei cu trenul, cele mai importante destinații din nordul țării aflându-se la 2-3 ore distanță.

train-ss_2597041b

Trenurile italiene sunt eficiente și confortabile, majoritatea fiind dotate cu wi-fi. Cel mai bine este să-ți cumperi biletele de la aparatele speciale, sunt în engleză și foarte ușor de folosit. În Italia, gările sunt întotdeauna foarte aproape de centru, iar în zonă vei găsi multe hoteluri sau hosteluri.

Italia este ușor de explorat cu trenul, poți petrece câte două nopți în fiecare dintre clasicele destinații care alcătuiesc cel mai cunoscut tur al Italiei de nord: Lacul Como, Munții Dolomiți, Veneția, Florența, Cinque Terre și Milano. Turul începe și se încheie la Milano.

Bellagio și Lacul Como

După Veneția, este una dintre zonele preferate de George Clooney, iar fanii James Bond se pot simţi pe lacul Como în pielea personajului lor preferat; aici a fost filmată producţia „Casino Royale”. Pentru a ajunge în Bellagio va trebui să iei trenul din gara centrală din Milano, până la Varenna– un sat pitoresc de pe malul lacului, cu cafenele și terase cochete unde poți să savurezi un pahar de vin în timp ce aștepți feribotul care te va duce pe celălalt mal al lacului Como, în Bellagio. Călătoria durează aproximativ 30 de minute.

Bellagio, Italia Foto credit: www.flickr.com

Bellagio, Italia
Foto credit: www.flickr.com

În portul din Bellagio vei găsi cafenele și hoteluri elegante, te poți plimba pe străzi sub formă de scară, mărginite de clădiri cu magazine la parter, iar priveliștea asupra lacului încadrat din toate părțile de munți, este spectaculoasă.

Villa Serbelloni este unul dintre cele mai romantice locuri, clădirea a fost transformată în hotel în 1870 și i-a avut ca oaspeți, de-a lungul timpului pe Winston Churchill și J.F. Kennedy. O altă vilă celebră este Villa del Balbianello, datează din secolul al XVIII-lea și a fost folosită ca loc de filmare pentru al doilea episod din ”Star Wars”.

Villa del Balbianello, Bellagio Foto credit: Wayne Dunlap/Flickr.com

Villa del Balbianello, Bellagio
Foto credit: Wayne Dunlap/Flickr.com

Bolzano, Munții Dolomiți și Alpii italieni

Pentru a ajunge aici va trebui să iei din nou feribotul din Bellagio până în Varrena, sau să mergi spre sud până în Lecco și de aici să iei trenul până la Milano (călătoria durează aproximativ o oră).

Bolzano, Italia

Bolzano, Italia

De aici, există o cursă directă către Bolzano, drumul trecând prin Alpii Italieni, unii dintre cei mai frumoși și mai fotografiați munți din Europa. Odată ajuns vei avea senzația că ai nimerit în Germania, orașul fiind aproape în întregime cu specific german. Bolzano a fost parte din Austria înainte de Primul Război Mondial.

Veneția

Nu există tren direct de la Bolzano la Veneția, va trebui să schimbi la Verona, iar întreaga călătorie durează trei ore. Ajuns în gara centrală din Veneţia vei fi copleşit de tot haosul care ţi se deschide în faţă pe Canal Grande. Este una dintre zonele cele mai aglomerate, vei vedea adunate în acelaşi loc, ambarcaţiuni de tot felul: bărci de poliţie, ambulanţe, bărci de gunoaie, plutind printre yacht-uri luxoase.

Canal Grande, Veneția

Canal Grande, Veneția

Pentru a te deplasa prin Veneţia poţi alege între diferitele tipuri de ambarcaţiuni: vaporettos, folosite de veneţieni şi turişti în general, sunt echivalentul autobuzelor publice, sau feriboat-ul pentru a traversa canalele. Cel mai bine e să-ţi faci un abonament de o zi.

Foto credit: Flickr.com

Foto credit: Flickr.com

Deseori, Veneţia este mai aglomerată decât ţi-ai putea imagina. Poate să fie murdară şi istovitoare, dar cu toate acestea rămâne în topul celor mai frumoase oraşe din lume şi dacă vrei să ai parte de o experinţă autentică, uită ce ai citit prin ghiduri şi „lasă-te dus” pe străzi înguste, alei umbrite sau printre canale întunecoase.

Florenţa

Oraşul-muzeu al Renaşterii italiene este la doar trei ore distanţă cu trenul de Veneţia. După ce ai ajuns în gară, treci pe la Centrul Turistic şi întreabă care sunt muzeele deschise în ziua respectivă. Sunt muzee care, de câteva ori pe săptămână, rămân deschise şi noaptea, iar intrarea este gratuită.

Scriitorul Dan Brown a-nceput marea aventură a thriller-ului „Inferno” în inima Florenţei. Oraşul este tăiat în două de râul Arno, iar partea sa veche poate fi vizitată pe jos. Dacă vei urca cele 463 de trepte spre vârful cupolei Domului (cel mai important obiectiv turistic din Florenţa) vei avea parte de o privelişte spectaculoasă asupra întregului oraş. Intrarea în catedrală este liberă, dar pentru a urca pe acoperiş va trebui să plăteşti 6 euro.

Florența

Florența

Pe lângă muzee, sunt foarte multe locuri de vizitat în Florenţa, de la Ponte Vecchio, cel mai vestit pod al oraşului, la unele dintre cele mai populare şi pitoreşti pieţe, San Lorenzo şi Mercato Centrale, iar apoi bucură-te de o plimbare prin curtea Palatului Vecchio, o clădire construită în anul 1540.

Cinque Terre

Ultima oprire, la câteva ore distanţă de Florenţa, este în Cinque Terre, regiunea, formată din 5 sate pitoreşti, se află pe riviera Italiană, pe ţărmul Mării Ligurice, şi este inclusă în patrimoniul cultural al UNESCO.

Cea mai sudică dintre aşezări, Riomaggiore, este recunoscută pentru producţia de vin. Mai departe, spre nord se află localitatea Manarola. Corniglia este singurul sat din Cinque Terre care nu are port, dar priveliştile sunt spectaculoase. În orice direcţie ai merge, trebuie să urci o pantă destul de abrupta.

Vernazza, cea de-a patra localitate din Cinque Terre este destinaţia preferată a turiştilor.

Vernazza, Italia

Vernazza, Italia

Cel mai nordic oraş al Cinque Terre este Monterosso al Mare. Cele mai populare obiective turistice sunt castelul, biserica Sfântului Ioan Botezătorul şi gigantul din Monterosso- statuia lui Neptun care păzeşte golful de sute de ani. Din Vernazza poți să iei trenul înapoi spre Milano.

Cinque Terre, Italia Foto credit: Flickr.com

Cinque Terre, Italia
Foto credit: Flickr.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *