Cel mai bun restaurant din lume are un nou sediu. Vezi cum arată noul Noma din Copenhaga

Scris de  |  Nici un comentariu

Să obții o masă la faimosul restaurant Noma din Copenhaga poate fi considerată o misiune aproape imposibilă. Restaurantul este deja rezervat până la începutul anului viitor. Dar dacă vrei să arunci o privire la noul restaurant, deschis în urmă cu câteva luni, firma de arhitectură care s-a ocupat de designul clădirilor a publicat fotografii care permit ”o privire intimă înăuntru”.

Noma este unul dintre cele mai cunoscute restaurante din lume, a primit stele Michelin în mai multe rânduri și ocupă primul loc în topul celor mai bune 50 de restaurante de pe planetă. Inițial, Noma își aștepta oaspeții într-un depozit portuar construit în secolul al 16-lea.

Anul trecut și-a închis porțile și s-a redeschis într-o clădire nouă, mult mai spațioasă din Christiania, care le va permite bucătarilor să experimenteze mai mult din punct de vedere gastronomic și să le permită acestora să își cultive propriile ingrediente. Noul restaurant a fost construit pe locul unui fost depozit al armatei, unde în trecut erau stocate minele folosite de marina daneză.

Noma 2.0 a fost creat în parteneriat cu firma de arhitectură și design BIG – Bjarke Ingels Group – și a plecat de la conceptul de ”sat mic, intim, bazat pe grădinărit”. Noua clădire are un total de 11 spații, care sunt grupate în jurul nucleului restaurantului – bucătăria. Aceasta a fost gândită ca un panoptic, pentru ca bucătarii să poată observa tot ce se întâmplă în jurul lor, de la spațiile de gătit, la cele destinate clienților.

Chef René Redzepi s-a concentrat întotdeauna asupra folosirii de ingrediente locale în rețetele sale, iar atunci când primul restaurant a fost închis, a călătorit prin întreaga peninsulă scandinavă în căutare de noi surse de inspirație. Noul restaurant duce un pas mai departe conceptul de grădină proprie, unde îți cultivi propriile ingrediente.

De această dată, designul bazat pe ferestre largi, le permite clienților să vadă plantele care vor fi culese pentru a fi folosite la prepararea mâncărurilor, în jur existând trei sere care adăpostesc grădina restaurantului, bucătăria unde se fac teste și brutăria.

Astfel că, în prezent, o vizită la Noma înseamnă mai mult decât o masă excelentă, oaspeții putându-se plimba în jurul noilor clădiri pentru a observa conexiunea dintre natură și diferitele anotimpuri, care influențează foarte mult meniul.

Există, de asemenea, spații pentru prepararea ingredientelor, laboratoare pentru fermentație, acvarii, terarii, ferme de furnici și locuri de relaxare pentru angajați. Pentru oaspeți asta înseamnă că atunci când fac o scurtă plimbare prin restaurant pot surprinde câteva din experimentele și munca din spatele cortinei care fac din Noma cel mai bun restaurant din lume.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *