Ce să faci cu copiii la Roma

Scris de  |  Nici un comentariu

Trebuie să știți din start că Roma nu este cel mai potrivit oraș pentru copiii mici. Parcurile sunt rare, iar cele ”prietenoase” cu copiii sunt și mai rare. Iar majoritatea muzeelor sunt lipsite de interactivitate și nu sunt foarte tehnologizate. Cu alte cuvinte, nu sunt cele mai distractive pentru copii. Și atunci, ce să faci cu copiii la Roma?

Nu vă speriați pentru că sunt și vești bune! În primul rând niciun copil nu se va plânge din cauza mâncării, pentru că va fi o vacanță plină de pizza, paste și înghețată. În al doilea rând, există câteva locuri care, cu puțin ajutor din partea părinților, i-ar putea captiva pe cei mici.

Trip Tips – Obiective turistice și activități

Deși unele situri antice, precum Colloseum-ul, reprezintă o atracție pentru copiii fascinați de poveștile cu gladiatori, alte vestigii, precum Forumul Roman, s-ar putea să genereze valuri de plictiseală pentru cei mici. Pentru a le spori curiozitatea, luați în calcul varianta cumpărării unui ghid Roma:Trecut și Prezent, care poate fi găsit la chioșcurile turistice din apropierea obiectivelor.

Acest ghid conține imagini create pe calculator, care suprapuse pe ruinele actuale, le arată copiilor cum arătau acele construcții în trecut. Bineînțeles, ghidul poate fi la fel de interesant și pentru părinți.

Catacombele din Priscilla

Aceste tuneluri fantomatice situate chiar în afara zidurilor vechiului oraș, au potențialul de a-i încânta pe copiii care vor coborî în aceste morminte subterane pentru a descoperi cele aproximativ 40 de mii de nișe funerare săpate pentru creștinii din primele secole de după Hristos. Aici poate fi văzută și ceea ce se crede a fi prima reprezentare grafică a Fecioarei Maria care îl îngrijește pe micul Isus.

Prețul unui bilet este 8€ pentru adulți, 4€ pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani și gratuit pentru cei cu vârste până la 6 ani.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 9-12 și 14-17. În fiecare an, catacombele sunt închise timp de o lună, așa că ar fi bine să verificați pe site înainte să porniți la drum.

Cripta Capucină

E un pic ciudat să recomanzi într-un articol pentru copii un al doilea obiectiv turistic cu note macabre, dar, după cum spuneam și mai sus, nu prea sunt multe alte opțiuni pe gustul celor mici. Iar Cripta Capucină deține de departe titlul de cel mai macabru obiectiv turistic al Romei, cu decorațiunile sale realizate din oase. Dar dacă ai un copil pe care chestiile aste îl distrează și nu îi provoacă noaptea coșmaruri, atunci o vizită prin Criptele Tibiei, a Șoldurilor sau a Craniilor, ar putea fi amuzantă. Numele vin de la faptul că locurile respective sunt ornate cu oase provenite din părțile corpului a căror denumire o poartă.

Există și o Criptă a Celor Trei Schelete, unde tavanul este decorat cu un schelet cu coasă, un candelabru din oase și cu motive floarale realizate din coaste și vertebre.

Prețul unui bilet este de 8,50€ pentru adulți și 5€ pentru cei care nu au împlinit 17 ani. Cripta este deschisă zilnic între orele 9 și 19.

Domul Basilicii Sf Petru

Pentru copii, efortul de a urca până în vârful Basilicii Sf Petru poate fi răsplătit de vederea spectaculoasă de care vor avea parte de la acea înălțime. Pentru adulți, răsplata este aceeași, plus bonusul de a avea la finalul zilei un copil care adoarme imediat datorită efortului depus.

Ce-i drept, există și un lift care mai poate diminua acest efort în schimbul a 7€, dar cei care nu se tem de urcatul pe scări, nu doar că vor economisi bani, dar vor sta mai bine și cu moralul la finalul zilei.

Plățile se fac doar cash și ar trebui să vă acordați cel puțin o oră pentru a urca și a coborî din Dom. Din aprilie până în septembrie, programul de vizitare este 8-18, în celelalte luni e cu o oră mai scurt, 8-17.

Muzeele Vaticanului

În aceste vaste muzee, cei mici pot descoperi mumii, sarcofage, armuri și hărți vechi și pot arunca o privire în apartamentele papale din perioada renascentistă. Ce-i drept, plimbarea poate fi foarte lungă și în spații foarte aglomerate, ceea ce le poate diminua bucuria copiilor, dar dacă le explicați înainte câte ceva despre istoria papilor, poate le captați atenția. Și încă ceva: dacă mergeți la Vatican, aveți grijă să luați câteva snack-uri pe gustul celor mici, pentru că în interior opțiunile sunt destul de limitate.

Prețul biletelor este de 8€ pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, gratuit pentru cei mai mici, în timp ce adulții plătesc 16€. Pentru a nu petrece ore întregi la coada de la intrare, luați-vă biletele online. Există o taxă de 4€ pentru rezervare, dar vă va scuti de mult timp pierdut. Programul de vizitare este de luni până sâmbătă între 8 și 16, cu ultima intrare la ora 16. Muzeele sunt închise duminica și în zilele de sărbătoare, cu excepția ultimei duminici din fiecare lună, când intrarea este liberă, dar și cozile sunt mult mai mari.

Castelul Sant’Angelo

Da, următoarea oprire este tot una istorică. Asta-i Roma, ce să faci! Dar Castelul Sant’Angelo este unul dintre puținele locuri unde copilul pe care l-am avut în dotare a fost încântat de idee. Plimbări prin tuneluri, pe scări înguste către turnuri sau prin săli cu arme. Iar priveliștea de pe acoperișul castelului este una dintre cele mai spectaculoase din Roma.

Biletele de intrare costă 10€, iar programul de vizitare este zilnic între 9 și 19.30.

Museo del Bambini, Museo della Civiltà Romana și Museo delle Cere

Sunt trei muzee unde cei mici ar putea accepta să meargă fără prea multă muncă de convingere. Museo del Bambini este unul dedicat copiilor de până la 12 ani, cu expoziții interactive și un parc de joacă accesibil tuturor. Este amenajat ca un oraș în miniatură în care copiii pot lua rolul adulților și se pot distra în studioul de televiziune sau în sala de operații. Biletele costă între 3 și 7€. Pentru siguranță, sunt recomandate rezervările făcute din timp.

Și în Museo della Civiltà Romana există spații recreate, care cuprind poduri antice, forturi și monumente, dar și o machetă de mari dimensiuni care prezintă Roma din secolul al IV-lea.

Iar Museo delle Cere este un fel de Madame Tussauds al italienilor, în care se regăsesc popi, vedete rock, jucători de fotbal sau cântăreți de operă. Cu peste 250 de figuri aflate în expoziție, aceasta este una dintre primele trei colecții de ceară din lume. Iar pentru cei curioși se fac chiar și vizite în laboratarul unde sunt create aceste exponate. Intrarea costă 8€ pentru adulți și 6€ pentru copii.

Activități în aer liber

După cum spuneam și la început, Roma nu abundă în parcuri și în niciun caz de unele dedicate în mod special copiilor. La capitolul excepții am putea, totuși, să trecem Parcul Villa Borghese, cel mai central dintre parcurile principale. Aici pot fi închiriate biciclete și tot felul de alte mijloace de transport cu pedale, care pot acomoda întreaga familie.

Tot aici găsiți și Grădina Zoologică din Roma. Nu este chiar cea mai ieftină (12,50€/adult, 10,50€/copil peste 1m înălțime) și nici nu se numără printre cele mai reușite din lume, dar după ce ați dus copiii prin toate muzeele și ați văzut toate ruinele posibile, este o opțiune care mai schimbă un pic atmosfera. Aveți grijă, însă, ca vara să aveți multe lichide la îndemână, pentru că temperaturile sunt foarte mari, iar spațiile răcoroase sunt puține.

Cinema

De obicei, când mergi în vacanță într-o altă țară, cinematograful e cam ultima opțiune pe listă. Asta dacă ajunge vreodată pe listă! Dar în Roma există un cinematograf 5D care cu siguranță va fi pe placul copiilor (nu este recomandat celor mai mici de 5 ani). Se numește Time Elevator, se află pe Via del Corso și aici poate fi văzut filmul Time Elevator Rome, o călătorie virtuală prin istoria romană, care vă va face să vă răsuciți în scaune. La propriu! Un bilet pentru adulți costă 12€, pentru copii este 9€.

Tot la Roma există Cinema dei Piccoli (în Parcul Villa Borghese), despre care se spune că este cel mai mic cinematograf din lume. Aici sunt proiectate filme pentru copii în majoritatea după-amiezelor, deși, aproape toate sunt în limba italiană.

Plaja și parcuri de distracție

Pentru cei care nu se dau la o parte când vine vorba de o plimbare prelungită, o zi la plajă poate fi o opțiune binevenită chiar și când mergi la Roma. Dincolo de ruinele Ostiei Antice, plajele cu nisip ale Ostiei moderne sunt ușor accesibile printr-o combinație de metrou și tren suburban.

Ca peste tot în Italia, zona de coastă este ocupată de ”cluburi” private, care percep o taxă pentru a le folosi facilitățile, de la vestiare și dușuri, până la șezlonguri, umbrele și piscine pentru cei care din diverse motive nu vor să intre în mare. Intrarea costă în medie cam 5€, un șezlong cam 10€ și tot atât și o umbrelă. Accesul la piscină se plătește separat. Există, bineînțeles, și plaje publice care sunt gratuite, dar în majoritatea timpului sunt destul de aglomerate.

Pentru a ajunge la plajă, este nevoie doar de un bilet valid de metrou, iar călătoria durează aproximativ o oră din centrul Romei. Luați linia B până la stația Piramide, care este conectată cu gara Porta San Paolo. Urmărește semnele care indică Lido: urcă pe scara rulantă, fă stânga și apoi coboară pe trepte, pentru a ajunge în zona care deservește ruta Roma – Lido.

Trenurile pleacă o dată la 15 minute. Verifică panourile pentru a vedea de la ce linie pleacă următorul tren și pregătește-te pentru o călătorie care din acest punct durează cam 45 de minute. Nu uita, nu mai este nevoie să validezi încă o dată cardul de la metrou!

La coborâre ai două variante: fie alegi stația Lido Centro, fie Stella Polare, care sunt despărțite cam de un kilometru. Stella Polare este doar la 5 minute de mers pe jos de zona cluburilor private pe care le-am menționat mai sus. Lido Centro este aproape de centrul Ostiei. Până la plajă e un drum de aproximativ 15 minute, pe străduțele pline de magazine cu articole de plajă și restaurante. Drumul până la plajă nu este foarte bine marcat, așa că nu ezita să ceri indicații de la un localnic.

Hydromania Water Park

Dacă tot am ajuns la plajă, iată și o altă opțiune distractivă pentru copii – un parc acvatic cu multe tobogane, câteva piscine și terase cu șezlonguri și umbrele, precum și un snack bar. Un bilet de intrare costă 20€/adult, prețurile fiind ceva mai mici penntru copiii sub 12 ani, dar și pentru cei care ajung în parc după ora 14. Hydromania este deschis pe parcursul întregii veri, din iunie până la începutul lui septembrie, între orele 9.30 – 18.30 sau 19. Singura problemă este legată de transportul către parc. Situat la periferia Romei, pe Vicolo del Casale Umbroso 200, la Hydromania Water Park se poate ajunge doar cu taxiul sau mașina personală. Dar mai multe detalii legate de loc și de activitățile disponibile puteți găsi pe site-ul www.hydromania.it.

PIZZA Master Class

Să fim serioși, ce ar însemna o vizită la Roma fără pizza. Și nu doar că poți savura pizza la ea acasă, dar poți să o pregătești chiar tu alături de copii. În capitala Italiei sunt foarte multe restaurante care organizează cursuri de preparare a pizzei. Prețurile sunt, însă, destul de piperate. Pentru câteva ore petrecute în bucătăria unui chef italian un adult trebuie să fie pregătit să plătească între 80 și 100€. Prețurile pentru copii sunt ceva mai mici.

La ce să te aștepți? La o experiență interesantă în urma căreia vei ști mai bine cum să îți surprinzi prietenii de acasă cu o pizza făcută de tine, iar copiii se vor distra pe cinste la frământatul și învârtitul aluatului. Workshop-urile vin de obicei cu un prânz destul de consistent (există cursuri care oferă Pizza&Pasta All you can eat) și cu o selecție rezonabilă de prosecco și vin roșu, așa că dacă ai ars pizza nu trebuie să te temi că vei muri de foame.

Înrolează-te în armata de gladiatori

O metodă excelentă de a-i pregăti pe cei mici pentru o vizită la Colosseum este să îi înscrieți la Școala Romană de Gladiatori. Aici, instructori specializați de la Gruppo Storico Romano le vor oferi copiilor tunici și săbii de antrenament și îi vor învăța câteva tehnici de luptă. După cele două ore ale cursului, fiecare participant va primi un certificat de participare. Școala, care este amplasată aproape de Via Appia Antica, are și un mic muzeu, care conține o colecție de uniforme, armuri și arme. Țineți cont, însă, că aceste cursuri, care pot fi rezervate pe site-ul școlii, sunt mult mai potrivite copiilor care au peste 8 ani.

Cam acestea sunt recomandările noastre pentru o vacanță reușită la Roma alături de copii. Dacă știți și alte locuri sau lucruri care credeți că le-ar plăcea celor mici atunci când merg în capitala italiană, nu ezitați să lăsați un comentariu pentru a ajuta comunitatea Daily Traveller!

Vacanță plăcută!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *