Căderea turismului egiptean: de la turism de lux la stațiuni fantomă

Scris de  |  Nici un comentariu

Suspiciunile legate de posibila detonare a unei bombe într-un avion rusesc care se deplasa dinspre Sinai afectează turismul egiptean mai mult decât cei cinci ani de instabilitate politică.

În jur de un milion de turiști au vizitat Egiptul în ultimele două luni ale anului trecut, cu 41% mai puțin față de aceeași perioadă din 2014. Cifrele sunt cele mai mici din 2005 încoace. Nici măcar în 2013 numărul turiștilor nu a scăzut atât de mult, deși aproape zilnic erau raportate confruntări între forțele de securitate și suporterii islamiști.

Scăderea bruscă este pusă pe faptul că din ce în ce mai puțini turiști au încredere că autoritățile egiptene le pot garanta securitatea, deși responsabilii din turism încearcă să îi atragă cu prețuri foarte mici.

”Nu poți numi ceea ce se întâmplă o scădere, ci un colaps”, a declarat pentru Bloomberg Amani El-Torgoman, membru al Federației Egiptene pentru Turism. ”Situația s-a inflamat în urma incidentului aviatic și acest lucru este devastator”.

Prăbușirea avionului în circumstanțe încă necunoscute la scurt timp după decolarea din stațiunea Sharm El-Sheikh au determinat Rusia și Marea Britanie, printre alte țări, să impună restricții de zbor către Egipt.

”Motivul pentru care turismul se prăbușește este clar, cele mai mari piețe au impus restricții de călătorie”, a declarat tot pentru Bloomberg Ahmed Hamdy, vicepreședintele Autorității Turistice Egiptene. ”În prezent încercăm să atragem turiști din alte zone ca Bulgaria, Cehia sau Polonia. De asemenea, țările din America Latină, India sau China reprezintă noi ținte pentru noi”.

Anul de vârf pentru turismul egiptean s-a înregistrat în 2010, când aproximativ 15 milioane de turiști au vizitat țara.

”După 2011, turiștii nu au mai venit în Cairo, Luxor sau Aswan din cauză că erau percepute ca destinații nesigure”, a adăugat Amani El-Torgoman. ”Dar turismul de plajă mergea încă bine. Acum și acesta a căzut. Sharm El-Sheikh a devenit un oraș fantomă. E foarte trist!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *