Blue Week – Săptămâna Dunării în Bulgaria, România și Serbia

Scris de  |  Nici un comentariu

Regiunile de lângă Dunăre din România, Bulgaria și Serbia sărbătoresc Ziua Internațională a Dunării printr-o serie de evenimente de promovare turistică. Festivalul Blue Week este o invitație prin care sunt promovate ca destinații turistice orașele Dunării Inferioare dar și micii producători de vinuri din 12 zone viticole.

Inițiativa Danube Competence Center și Asociației Travel Focus vine să arate potențialul turistic al regiunii prin diferite activități care vor avea loc la Belgrad, Drobeta Turnu Severin și Kladovo. Weekendul acesta la Ruse s-a dat startul zilelor dedicate Dunării.

Festivalul a început cu o ceremonie a la ruinele Castelului Roman ”Sexaginta Prista” cunoscut și sub numele de ”portul celor șaizeci de corăbii”, unde staționează de ceva vreme o legiune romană. După rugăciunea preotului, cele șapte fecioare făcut un dans sacru în cinstea zeiței Iuno, protectoarea Romei.

Zilele Dunării la Ruse

Tineri și dornici de război, unii dintre ei răniți în nesfîrșitele atacuri de pe Dunare, ne-au făcut pe toți să ne teleportăm în vremea lui Traian. Soldații romani și-au arătat tacticile de luptă și modul în care se pregătesc pentru cucerirea Daciei și au acceptat să se fotografieze chiar și cu urmașii dacilor.

Zilele Dunării la Ruse

De la Castelul Roman am mers la Blue&Wine Expo unde am putut degusta din zeci de sortimente de vinuri din regiune. Expoziția de vinuri ne-a răsfățat cu gusturi intense în culori diverse. Am găsit oameni dornici să ne spună mai multe despre vinurile lor și am primit multe invitații în cramele de lângă Dunăre. Am întâlnit și doi mici producători din România de la Crama Dobrogeană Măcin și Domeniile Vânju Mare.

Zilele Dunării la Ruse

La finalul primei zile de festival am realizat că o colaborare regională poate face mult bine turismului de vecinătate, că te poți bucura de experiențe autentice la o distanță foarte mică de București, că Ruse nu e doar ”un oraș din Bulgaria”, ci este un oraș verde, cu multe muzee și parcuri, cu străzi istorice pietonale bine amenajate, cu restaurante și servicii corecte din punct de vedere calitate-preț, că Dunărea nu e neapărat o graniță, ci poate fi punct de legătură prin care să evoluăm împreună.

Zilele Dunării la Ruse

Blue Week continuă și următoarele trei zile cu degustări de vin în Ruse, Giurgiu, Comana și Dobrogea, trasee de ciclism de la Drobeta Turnu Severin și Kaldovo sau ture de caiac la Belgrad. Festivalul este organizat anual de Danube Competece Center, un cluster din Serbia, finanțat de Guvernul Federal al Germaniei, care se ocupă de promovarea turismului de-a lungul Dunării, organizează Blue Week Festival, o săptămână de evenimente cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării. Anul acesta, Asociația Travel Focus este partener în organizarea evenimentului din zona Ruse.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *