Benvenuti in Sardinia!

Scris de  |  Nici un comentariu

”Turiștii români vor alege să meargă din ce în ce mai puțin în Orientul Mijlociu din motive care țin de securitate.” E un punct de vedere exprimat înaintea Târgului de turism de la București de unul dintre membrii de conducere ai Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Un punct de vedere care are noimă, dacă ținem cont de contextul geopolitic actual.

Ca atare, agențiile din România se așteaptă ca anul viitor destinațiile europene să înregistreze o creștere semnificativă. ”E o chestiune care ține de percepție”, sună argumentul oferit pentru această previziune. ”Europa este o destinație mai sigură.”

Argumentul pălește în urma atentatelor teroriste de la Paris. Deocamdată nu se știe nici dacă și nici cum aceste evenimente vor afecta vânzările pentru anul viitor. Probabil că turiștii vor avea o oarecare reticență atunci când vor alege și se vor gândi că marile capitale europene, indiferent de cât de ofertante sunt, vin la pachet și cu un risc, fie el cât de mic.

Turcia, Grecia și Bulgaria vor rămâne destinațiile predilecte. Sunt aproape și sunt sigure. Turcia, chiar dacă are probleme, le are în Istanbul sau Ankara, nu în stațiunile ultra-all-inclusive de pe malul mării.

Pentru cei care doresc destinații exotice, Asia reprezintă o variantă de luat în calcul, care vine, însă, la pachet cu un drum mai lung de parcurs. Pentru ceilalți, care vor exotism mai aproape de casă, Sardinia este destinația pe care nu trebuie să o rateze vara viitoare. E sigură, are plaje pentru toate gusturile, abundă de obiective culturale, propune o gastronomie aparte și drumul durează în jur de două ore și jumătate.

”Pentru 2016, estimăm că Sardinia va fi a patra cea mai cerută destinaţie de vacanţă a românilor pentru perioada verii”, spune Elena Anghel, director Prestige Tours. Agenția, în parteneriat cu Camera de Comerț Italiană, a adus la București reprezentanții a 12 resorturi și trei tour-operatori italieni, pentru a promova insula. Iar misiunea n-ar trebui să fie foarte grea, pentru că Sardinia este o insulă aparte.

Îți oferă și plaje cu nisip fin și apă de cel mai aprins albastru, dar și drumeții montane. Aici găsești unele dintre cele mai moderne resorturi turistice, dar și vestigii antice. Acum poți să savurezi un pahar de vin roșu de Cannonau și în câteva minute poți pleca în căutarea celor 7,000 de nuraghi (turnuri și așezări din Epoca de Bronz), tombe dei giganti (mormintele giganților) sau domus de janas (mormintele ”vrăjitoarelor”).

sardinian nuraghe natural landscape in spring time

Tot aici găsești unele dintre cele mai excentrice festivaluri de pe continentul european, fie că e vorba de carnavalul Barbagia, unde fac paradă uriași înfricoșători care alungă demonii iernii, fie de cursele de cai de la Sedilo, care sfidează moartea în orice moment.

”Ne-am propus ca printr-o întâlnire de business între tour-operatorii români şi italieni să facem cunoscute atât atracţiile culturale, gastronomice, cât şi tradiţiile şi peisajele Sardiniei, care rivalizează cu multe destinaţii exotice, dar care este mult mai aproape de români. De altfel, deşi nu sunt încă mulţi români care vizitează Sardinia, ştim că există un mare potenţial al pieţei”, spune secretarul general al Camerei de Comerț Italiene pentru România, Adrian Dimache.

5 locuri pe care trebuie să le vizitezi dacă ajungi în Sardinia

Costa Smeralda este una dintre destinațiile de neratat ale Sardiniei. Este fieful bogătașilor din întreaga lume, care aleg acest colț de paradis pentru golfurile cu apă cristalină înconjurate de stâncile de granit șlefuite de vânt.

Cei care preferă o plimbare urbană, trebuie să ajungă neapărat în Cagliari, unde decorul mediteraneean se îmbină cu arhitectura medievală. Il Castello (Castelul) este locul cel mai faimos din oraș, locul unde pe vremuri locuiau doar aristocrații.

Cei care preferă natura în toată splendoarea ei, Parcul Național Asinara (Insula Măgarilor) le oferă tot ce au nevoie: plimbări într-un decor viu colorat, scufundări în apele protejate ale golfului sau întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuți locatari ai zonei: măgarii albinoși.

magari albinosi

Pentru cei care au nevoie de și mai multă adrenalină, Gorroppu Gorge este locul în care trebuie să ajungă. Supranumit Marele Canion al Europei, acesta este locul ideal pentru a testa echipamentul montan, fie că e vorba de cățărări pe pereții abrupți de 400m înălțime sau de o plimbare prin culoarele care în cel mai îngust punct măsoară doar 4 metri.

Gorroppu Gorge

În fine, cei aflați în căutarea legendelor, au la dispoziție Grotta di Nettuno (Peștera lui Neptun) – o grotă ca o catedrală, care îți lasă impresia că toate puterile zeului mării s-au unit pentru a o modela. Totul în jur e o pădure de stalactite și stalagmite, a căror reflexie se oglindește în apa cristalină a peșterii.

Peștera lui Neptun

Alte 5 lucruri bine de știut pentru vacanța în Sardinia

Sezonul de vârf în Sardinia este în lunile iulie-august, când temperaturile cresc și prețurile explodează. Pentru o vacanță liniștită, ce-i drept cu apă un pic mai rece, sunt ideale lunile mai-iunie și septembrie.

Sardinia este o insulă foarte bine pusă la punct din punct de vedere al infrastructurii de transport. Rețelele de autobuze, trenuri și feriboturi leagă principalele localități ale insulei, iar cei care doresc să descopere locuri mai puțin accesibile transportului în comun au a dispoziție mai multe centre de închiriat mașini. Pentru amatorii de biciclete există mai multe trasee bine stabilite.

Dacă alegi transportul în comun, nu uita să îți validezi biletele. În stații sunt niște automate galbene, unde poți face acest lucru. În anumite locuri, validarea se face în tren, dar trebuie să verifici înainte dacă acest lucru e posibil. De asemenea, e mai convenabil să cumperi un abonament de zi sau o cartelă cu 12 călătorii dacă plănuiești să stai mai mult. Biletele de autobuz nu pot fi cumpărate de la șofer, ci doar de la chioșcurile special amenajate, care în unele locuri lipsesc cu desăvârșire. Mai multe informații găsești aici –  http://www.go-sardinia.com.

Compania aeriană WizzAir are curse directe către orașul Alghero (6 ore distanță de Cagliari), situat în nord-vestul insulei. Vara, zborurile sunt în zilele de miercuri și vineri, în restul anului fiind programată o singură cursă.

Majoritatea hotelurilor nu oferă internet gratuit în camere, așa că dacă nu te poți abține să nu îți verifici e-mailul sau să postezi pe Facebook, s-ar putea să te coste destul de mult. Sau ai varianta de a petrece mai mult timp în holul hotelului sau în alte spații publice care oferă acest serviciu. Unele hoteluri nu oferă deloc conexiuni wi-fi, ci doar prin cablu, așa că ar fi bine să întrebați înainte ca să nu aveți surprize.

*Prestige Tours oferă pachete complete pentru vacanța de vară în Sardinia. Prețul unui astfel de pachet se situează în medie, în jurul a 600 – 800 de euro, în funcție de perioade și serviciile alese. Mai multe informații găsiți pe site-ul Prestige Tours.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *