Alex Găvan: „Am crezut că voi muri!”

Scris de  |  Nici un comentariu

Alpinistul Alex Găvan a susținut ieri prima conferință de presă după marele cutremur din Nepal.

Foarte emoționat, Alex a povestit cu lacrimi în ochi despre operațiunea de salvarea a alpiniștilor, de după avalanșa în care a fost surprins, în tabăra de bază comună a munților Everest și Lhotse.

„Când s-a produs cutremurul și apoi avalanșa care i-a urmat, eram în cortul meu din tabăra de bază, când, brusc, ghețarul începe să tremure. Mi-am dat seama că este un cutremur de magnitudine foarte, foarte mare. În momentul în care am deschis cortul, am văzut un zid fantastic, alb, venind către mine. Ce vă spun se întâmpla la nivel de secunde. Au început zvonurile despre oamnii care se află sub zăpadă. Se vorbea prin stații radio. A început o operațiune de salvare complexă. În următoarele 24 de ore, tot ce s-a făcut a fost organizarea unor echipe de salvare. Împreună cu alți colegi ai mei am căutat ore în șir oamenii care se aflau sub zăpadă.”

Base Camp - PRINT

Tabăra de bază Lhotse-Everest. sursa: alexgavan.ro

19 alpiniști au murit în urma avalanșei provocate de cutremurul cu magnitudinea de 7,9 pe Richter, din Nepal. Alte câteva sute de persoane au fost rănite.

Cu eforturi foarte mari, Alex Găvan și colegii săi l-au convins pe unul dintre puținii proprietari de elicoptere din Nepal (în Nepal sunt doar 15 elicoptere private, dar nu funcționează niciodată toate în același timp) să îi ajute.

În primul drum au evacuat cu ajutorul elicopterului 50 de alpiniști răniți grav. Au urmat mulți alții. O parte se află și acum în spital, în stare critică.

Ceva mai jos de tabăra de bază a alpiniștilor, în țara care se află la cea mai mare altitudine din lume, cutremurul a ucis peste 8000 de oameni.

20110915-IMG_4460-e1431852062362

Copii din Nepal, după cutremur. Sursa: alexgavan.ro

„De ziua mea vreau să le fac un cadou oamenilor din Nepal”

Alex Găvan a împlinit ieri 33 de ani și a ales această zi pentru a lansa campania Joy for Nepal, menită să-i sprijine, pe termen lung pe cei afectați de cutremurele devastatoare care au lovit țara.

20110329-IMG_9022

sursa: alexgavan.ro

Detalii despre cum vă puteți implica activ în campania lansată de Alex Gavan, găsiți pe alexgavan.ro/nepal

call-to-action

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *