2015 – Anul renașterii pentru industria aeriană

Scris de  |  Nici un comentariu

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a anunțat cea mai mare creștere a cererii pentru călătorii aeriene din ultimii cinci ani. Acest lucru se datorează în mare tarifelor din ce în ce mai mici practicate de companiile aeriene.

La nivel global, traficul aerian a crescut cu 6,5% în 2015 față de anul precedent, un procent mai mare decât media ultimilor 10 ani de 5,5%. Chiar dacă situația economică a fost mai slabă decât în 2014, prețurile în scădere ale biletelor de avion au reprezentat principalul motiv al celei mai puternice cereri din 2010 încoace, se arată în raportul întocmit de IATA. Dacă nu este luată în considerare întărirea dolarului american, prețurile au scăzut anul trecut cu aproximativ 5%.

Concomitent, capacitatea totală a companiilor aeriene a crescut cu 5,6% în 2015, o treime din acest procent venind din zona Asia/Pacific.

Cea mai semnificativă creștere au înregistrat-o companiile din Orientul Mijlociu (10,5%), care dețin împreună o cotă de 14,2 procente din totalul traficului internațional, față de 13,4% cât însumează companiile nord-americane. De asemenea, liniile aeriene din zona arabă au raportat o creștere de 13,2% a capacității, depășind cu aproape trei procente nivelul cererii.

Cererea pentru călătorii internaționale în rândul companiilor din America de Nord a crescut cu 3,2%, cu doar 0,1% față de creșterea înregistrată în privința capacității. În schimb, liniile aeriene europene au înregistrat o creștere mai lentă la finalul anului trecut, fapt cauzat în mare parte de grevele care au afectat Lufthansa sau Air France, dar cu toate acestea cererea pe parcursul întregului an a fost mai mare cu 5%, față de o creștere a capacității de 3,8 procente.

Potrivit IATA, în Europa, doar 11% din totalul curselor efectuate sunt către destinații interne. În Orientul Mijlociu procentul este și mai mic, de doar 4%, dar în Asia/Pacific și America Latină rutele interne reprezintă un segment semnificativ, de 45, respectiv 46%.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *