10 ponturi pentru o vacanță reușită la Marseille

Scris de  |  Nici un comentariu

Transformat dar nu neapărat și modernizat după ce a fost capitală europeană a culturii în 2013, cel de-al doilea oraș ca mărime din Franța propune un mix cultural, etnic și gastronomic care acționează ca un magnet pentru zeci de mii de turiști. Ca atare, Daily Traveller vă propune 10 ponturi pentru o vacanță reușită la Marseille, dar nu ne concentrăm atât asupra atracțiilor principale ale orașului, cât asupra unor locuri mai puțin cunoscute care pot da o savoare aparte zilelor petrecute în sudul Franței.

Alexandre Mazzia’s AM

Mâncarea poate fi un factor determinant în reușita unei vacanțe, iar prima oprire pe care v-o propunem este la AM, un mic restaurant gourmet, deschis de bucătarul Alexandre Mazzia în 2014. Doi ani mai târziu primea și prima stea Michelin și de aceea și prețurile sunt peste medie (un meniu de prânz costă între 39 și 92 de euro), dar preparatele sale merită din plin toți banii. O masă aici este o surpriză de la început până la final: nu există un meniu scris, doar porții pentru degustare, care includ în jur de 20-30 de feluri de mâncare proporționate special pentru acest concept. Dar aici veți găsi ingrediente din întreaga lume, precum tapioca din Africa, fructe kumbawa, satay și sake din Asia, alături de o selecție cuprinzătoare de pește din fructe de mare din Marea Mediterană.

Pizza La Bonne Mère

Marseille este un oraș care are o relație foarte apropiată cu pizza de prin anii ’50, când primăria autoriza primele camionete dotate cu cuptoare cu lemne pentru pizza, precursoare ale curentului street food din ziua de astăzi. În oraș găsești câte o pizzerie aproape la fiecare colț de stradă, de la binecunoscutele Chez Etienne și Chez Sauveur, apreciate pentru clasicele și crocantele ”tomate – anchois – olive”, până la localuri mai mici, precum La Bonne Mère, o pizzerie micuță amplasată în spatele Notre-Dame de la Charité.  Proprietarii Jeremy și Mahéva sunt puriști în ale pizzei și propun doar selecție limitată, dar foarte gustoasă, cu prețuri care pleacă de la 12€. Pizza este făcută cu făină organică și mozzarella suculentă de bivoliță, foarte apreciată fiind specialitatea casei – pizza Bonne Mère cu extra anșoa.

Food shopping

Când ești în vacanță nu prea îți vine să mergi să cumperi mâncare de la piață, dar din ce în ce mai multe astfel de locuri s-au transformat în atracții turistice. Vezi spre exemplu La Boqueria din Barcelona, unde grupurile mari de turiști au fost interzise de autorități, deoarece localnicii nu își mai putea face cumpărăturile în liniște. În Marseille nu s-a ajuns încă la acest nivel și probabil nici nu se va ajunge prea curând. Dar Le Marché des Capucins aspiră la un astfel de statut. Acest labirint de străduțe reprezintă inima culinară a orașului Marseille.

Turiștii vor găsi aici fructe și legume proaspete și ieftine, dar și magazine cu produse exotice, precum Saladin, al cărui stoc de mirodenii rivalizează cu cele din souk-urile marocane. Dacă sunteți pasionați de gastronomie faceți o vizită și la Maison Empereur, care datează din 1827, și unde puteți găsi toate ustensilele de bucătărie pe care vi le puteți imagina.

Pentru prânz, încercați o porție de sardine la grătar (6€), salatele algeriene și chiar ciorba vândută la micul Comptoir des Beaux Arts sau opriți-vă pentru câteva clipe la L’Epicerie l’Ideal, o nouă cafe-deli deschisă recent de Julia Sammut, de la influentul ghid gastronomic Le Fooding.

O zi la plajă în spectaculoasele calanques

Nu durează mult să ieși din oraș și să ajungi la spectaculoasele calanques, un fel de golfuri cu apă limpede și liniștită, care se găsesc peste tot de-a lungul coastei până la Cassis. Cele mai apropiate astfel de locuri, Sormiou și Callelongue, sunt la jumătate de oră distanță de Marseille, și găsești aici plaje liniștite și locuri numai bune pentru o plimbare în natură. Vă recomandăm, însă, să mergeți la Calanque de Sugiton, ceva mai greu accesibilă, dar și mult mai spectaculoasă. Luați autobuzul 21 către campusul Luminy al Univeristății din Marseille pentru o plimbare intensă și dramatică de peste o oră. Sau, mai bine, alegeți un tur cu vaporașele din zonă, pentru a vizita mai multe calanques înainte de a arunca ancora în Sugiton pentru a înota în apele turcoaz ale golfului.

Tururi de o jumătate de zi care pleacă din Vieux-Port, pot fi rezervate pentru 32€/persoană – visite-des-calanques.com

Patiserie și picnic

Să revenim la partea culinară a acestei vacanțe. După mesele de mai devreme și plimbările făcute, a venit momentul pentru un desert.

Clément Higgins este un talentat tânăr brutar care a deschis recent Pâtisserie Bricoleurs de Douceurs, într-un vechi garaj din sudul orașului. Dar nu vă așteptați să găsiți aici baghete și sandvișuri – localul se concentrează pe preparatele dulci și produce zilnic doar șapte produse de patiserie, tarte și prăjituri inspirate de fructele locale de sezon, fără coloranți sau conservanți. Nu ratați pralinele Marseille-Brest, o abordare contemporană a clasicului Paris-Brest choux și a suculentului Peach Me I’m Famous. Găsești aici și un mic salon de ceai, dar o idee mai bună, după ce ai cumpărat o selecție de pateuri (5 euro fiecare), este să mergi pe faleză, unde scările coboară printre stânci uriașe către mici plaje nu mai bune pentru un picnic liniștit.

Un chioșc de mâncare funky

Da, știm, iar este despre mâncare. Dar chiar merită să îi faceți o vizită lui Fanny, bucătăreasa care la 21 de ani a deschis snack-barul care îi poartă numele în cartierul istoric Panier. Totul este proaspăt pregătit în fiecare dimineață, deși Fanny admite că se simte neputincioasă cu rețetele: ”Nu pot să fac același fel de mâncare două zile la rând, pentru că de fiecare dată îmi iese diferit”, spune ea. Așa că o dată poate pregăti o tradițională tocană de vită daube, apoi un tagine vegetarian și apoi paste cu scoici. Ea descrie chioșcul ca fiind sandwicherie d’autrefois (de un alt tip), așa că deși burgerii se află în meniu – nu poți ignora ceva ce toată lumea dorește să mănânce – Fanny îi pregătește în stilul propriu cu, să spunem, brânză de capră organică sau tapenade pregătite în casă. Platoul zilei costă 6€ și poate fi servit fie la tejghea, fie take-away.

Arts hub

Friche la Belle de Mai există de ceve vreme și domină scena culturală alternativă din Marseille. Amplasată într-unul dintre cele mai sărace cartiere, acest hub, un proiect de regenerare urbană, funcționează în fosta fabrică unde se produceau emblematicele țigarete franțuzești, Gitanes și Gauloises. Aici poți găsi expoziții avangardiste, o piață a producătorilor locali, care se strâng în fiecare sâmbătă, proiecții de film gratuite, o zonă amenajată pentru skateboard și grafitti și concerte care ating aproape toate genurile muzicale. Vara, întreg acoperișul este deschis pentru tot felul de proiecte culturale, picnicuri și petreceri. Aici există o cantină excelentă, Les Grandes Tables, care găzduiește multe evenimente gastronomice, la care participă mulți bucătari cunoscuți, alături de producători regionali.

Cele mai bune baruri

Endoume este poate cel mai în vogă cartier din Marseille în acest moment, reușind să scape de vechea sa reputație interlopă, care datează din perioada realizării filmului The French Connection. Deși a devenit una dintre cele mai populare destinații ale orașului, încă mai păstrează ceva din atmosfera unui cartier local. Barul La Relève este unul dintre cele mai căutate din zonă și oferă o selecție variată de beri artizanale și vinuri organice.

Totuși, niciun turist care vizitează Marseille nu ar trebui să rateze terasele din Place de Lenche, din cartierul Panier, unde Le Barjac servește mojitos și caipirinhas (5€), în timp ce un shot generos de Ricard costă încă doar 2€.

Muzeul Cantini

Marseille are în prezent o selecție de muzee de foarte bună calitate, de la avangardistul Mucem până la La Vieille Charité, amplasat într-un fost adăpost pentru săraci din secolul al 17-lea. Dar acestea fac parte din noul și modernul Marseille. În centrul orașului, însă, poate fi vizitat și mai vechiul și ceva mai tradiționalul Cantini găzduit de un conac imens, care în trecut a fost sediul unei companii de comerț africane. Aici poate fi descoperită o impresionantă colecție de artă din secolul 20, printre care se află lucrări de Max Ernst și Miró, Picasso, Matisse, Balthus și Francis Bacon.

Învață să joci pétanque

Mai mult decât un joc cu bile, pétanque face parte din modul de viață al francezilor din regiunea Provence. Marseille este împânzit de așa-numitele boulodromes, terenuri speciale pe care se joacă pétanque, unde tinerii și vârstnicii deopotrivă se întrec în a se apropia cât mai mult de țintă. Turiștii au ocazia de a urmări o partidă de pétanque și în parcuri și uneori chiar și pe străzile din Marseille, dar din 2015 s-a deschis Maison de la Boule, un complex special unde cei interesați pot învăța mai multe despre acest joc cu bile. Acest mini muzeu gratuit prezintă istoria jocului pétanque și modul în care el s-a transformat de-a lungul timpului, iar cei care vor să își încerce îndemânarea la acest sport, o pot face pe terenul special amenajat în interiorul muzeului.

Cam acestea au fost recomandările noastre pentru Marseille. Dacă ați vizitat orașul și aveți și alte ponturi care pot face vacanțele mai interesante, nu ezitați să scrieți un comentariu mai jos.

Pentru alte informații care vă pot fi de folos puteți accesa și site-ul marseille-tourisme.com.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *